28 Απρ 2015

Θα κατακλυσθεί η Θάσος – Αναμένονται χιλιάδες μαθητών και Βούλγαρων τουριστών

Αυξάνεται σταδιακά η κίνηση προς το νησί της Θάσου κυρίως εξαιτίας των ημερήσιων σχολικών εκδρομών που αυτή την περίοδο προγραμματίζονται. Την ερχόμενη Πέμπτη το νησί αναμένεται να κατακλεισθεί από επισκέπτες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα καταφθάσουν περίπου 4.000 μαθητές. Μια σημαντική τονωτική ένεση θα είναι σε πρώτη φάση για τους ντόπιους επαγγελματίες οι ημερήσιες εξορμήσεις των μαθητών.


Αυξημένη όμως αναμένεται και η προσέλευση Βούλγαρων τουριστών στο νησί για το τριήμερο 1 – 2 – 3 Μαΐου. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πλαφαδέλης προσκάλεσε και τους καβαλιώτες να προτιμήσουν τη Θάσο για μια πρωτομαγιάτικη επίσκεψη. Ο αντιδήμαρχος επανέλαβε και την ανακοίνωση των ναυτεργατών που απασχολούνται στις τοπικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι δε θα απεργήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Άρα, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες θα εκτελούνται ομαλά, σε αντίθεση με όσα εσφαλμένα επιχείρησε να διοχετεύσει ως πληροφόρηση η βουλγαρική πλευρά. Μάλιστα, προς αποφυγή διαστρεβλώσεων, ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ παραχώρησε δηλώσεις σε βουλγαρικά ΜΜΕ ώστε να ενημερωθούν έγκυρα όσοι ταξιδιώτες θελήσουν να ταξιδέψουν στο νησί της Θάσου.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του επικείμενου τριημέρου, οι ναυτιλιακές εταιρείες προγραμματίζουν αύξηση του αριθμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, τα οποία θα εκτελούνται έως αργά το βράδυ. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που θα βοηθήσουν στις εξορμήσεις του κόσμου. Στις 3 Μαΐου θα αρχίσει και η έλευση των ξένων γκρουπ στο νησί, έτσι οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται αναλόγως για την υποδοχή.

Υπέρ του ψηφίσματος που εξέδωσε η ΚΕΔΕ αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και τη μεταφορά τους στην ΤτΕ τάχθηκε και ο δήμος Θάσου. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πλαφαδέλης ωστόσο αναρωτήθηκε ποια ακριβώς είναι η εξήγηση για τον όρο «ταμειακό διαθέσιμο». Προς το παρόν ο δήμος δεν έχει αποστείλει οποιοδήποτε ποσό αν και ο κ. Πλαφαδέλης προέβλεψε διαφοροποιήσεις επί του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης.

Άκρως σοβαρό θέμα ήταν η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλιών στους ΟΤΑ για το δήμο Θάσου. Ανατροπή σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή με την κατάργηση άρθρου της εγκυκλίου, γεγονός που επαναφέρει στους δήμους τη δυνατότητα μίσθωσης τραπεζοκαθισμάτων. Το θέμα ήταν τεράστιας σημασίας για όλους τους παραλιακούς δήμους της χώρας. Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάληψη του αιγιαλού και της παραλίας από κάποιους επαγγελματίες είναι απαράδεκτος. Ευθύνες βεβαίως φέρουν και οι ΟΤΑ που επέτρεψαν να φτάσει η κατάστασης στο σημερινό σημείο.