23 Σεπ 2014

πόλη+ζωή: Συνειδητά τραγικά λάθη από τον κ. Μαμσάκο και τους «πρύτανεις» της αυτοδιοίκησης

Όσοι παρακολούθησαν το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας δημοτική αρχής (και άντεξαν φυσικά έως τις 02:00 το πρωί), αποχώρησαν σίγουρα εμφανώς προβληματισμένοι. Διότι παρατήρησαν μια εικόνα διοίκησης εντελώς ανέτοιμης να διοικήσει, λες και μεσολάβησε μια μέρα μετά τις εκλογές και όχι τρεισήμισι μήνες. 


Δυστυχώς διαφαίνεται, ότι όσο καλή διάθεση και να έχουμε, τα τραγικά λάθη της κατ’ όνομα «ενώνουμε τη Δράμα» είναι συνειδητά.
  
Παραθέτουμε μερικά μόνο παραδείγματα για κατανόηση των παραπάνω διαπιστώσεων:

 Εισήχθη ως έκτακτο θέμα το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2015. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ψευδώς, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις αν δεν περάσει το θέμα, όταν πρόσφατα έχει αποφανθεί για το αντίθετο η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θέμα ήρθε με ιδιαίτερη προχειρότητα, αφού εκτός της ασάφειας έργων και την εγγραφή έργων που δεν είναι της  αρμοδιότητας του Δήμου, δεν παρατέθηκαν συνημμένα και οι αποφάσεις των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

 Ενώ στο ίδιο Συμβούλιο συστήθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης, δεν θεώρησαν «απαραίτητο» να λάβουν την έγκριση της για το Τεχνικό πρόγραμμα, αν και ρητώς προβλέπεται στις διατάξεις του Καλλικράτη. Αλλά μάλλον δεν χρειαζόταν , αφού από τους δέκα πολίτες που συμμετέχουν στην Επιτροπή, οι έξι ήταν υποψήφιοι σύμβουλοι με την παράταξη του κ. Δημάρχου στις τελευταίες εκλογές.

 Τα περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια έτσι όπως συστήθηκαν με απόφαση του κ. Μαμσάκου είναι άκυρα, καθώς δεν καλύπτουν την από το νόμο απαραίτητη ποσόστωση των γυναικών. Επιπρόσθετα η παράταξη μας αποκλείστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ, με απόφαση των μελών της μαμάς παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ» και της απογαλακτισθείσας  «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ».   

Η παράταξή μας στον αντίποδα με σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης εισηγήθηκε ουσιαστικά τον Ισολογισμό του 2013 του Δήμου Δράμας, που αποτελεί και την επιβράβευση των κόπων μας, για την ορθή οικονομική διαχείριση που κατέληξε σε 8,3 εκ. ευρώ χρηματικό υπόλοιπο και 3,4εκ. ευρώ συνολικό πλεόνασμα.
  
Επιπρόσθετα προ ημερησίας διάταξης, επανέφερε το θέμα του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, αναφορικά με την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε από τον κ. Μαμσάκο να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης αποκατέστησε την αλήθεια στο θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και αποκάλυψε την επιπολαιότητα και προχειρότητα, με την οποία διενεργεί κρίσεις η δημοτική αρχή.

  
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και για το Τεχνικό πρόγραμμα που ήρθε ως έκτακτο θέμα, η παράταξη μας είχε έτοιμη πρόταση, την οποία δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν αποδέχθηκε σε κανένα σημείο.
  
Η παράταξη «πόλη+ζωή» από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση ασκεί με υπευθυνότητα δημιουργική αντιπολίτευση. Θεωρούμε ότι η κριτική μας, αλλά κυρίως οι προτάσεις μας αποτελούν τον καλύτερο βοηθό της νέας δημοτικής αρχής. Εναπόκειται στη βούληση του κ. Δημάρχου να μας «εκμεταλλευτεί» και να κάνει πράξη τα όσα διατυμπανίζει περί συνεργασίας και θετικών προτάσεων.

Γραφείο Τύπου
Τηλ. 6947023047
e-mail: polikaizoi1@gmail.com
Διαδίκτυο: www.polikaizoi.gr

Διεύθυνση: Εθνικής Επαναστάσεως 1821 αριθμός  10