17 Νοε 2015

Θωμάς Μαργαρίτης: «Τα φιλιά μας στον ………..Φίλη»

Το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας σε καιρούς μάλιστα οικονομικής κρίσης, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της κοινωνικής αναταραχής. Όταν νιώθεις να στα παίρνουν όλα, σπίτια, εισοδήματα, δουλειά, καταθέσεις, το μόνο που σου μένει και έχεις απαίτηση να μην αγγίζει κανείς, είναι οι μνήμες σου. Να μην σου λένε διαφορετικά την ιστορία απ’ ότι την έμαθες και να ισχυρίζονται  ότι είσαι διαφορετικός απ’ ότι έμαθες τόσα χρόνια ότι είσαι. Την μία ότι ήσουν συνωστισμένος στην προκυμαία, την άλλη ότι δεν υπήρξες θύμα γενοκτονίας και πάει λέγοντας.


Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί ότι από στόματα Ελλήνων πολιτικών (Ρεπούση-Φίλης) θα γινόταν προσπάθεια εκχυδαϊσμού της ιστορικής αξίας της μνήμης. Οι δηλώσεις αυτές πρόσβαλλαν εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές μαρτύρων, νεκρών Ελλήνων του Πόντου.

Η επιστήμη της ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού σηκώνει ψηλά τα χέρια, όταν κάποιοι  θεωρούν ότι οι προφανείς γενοκτονίες χρειάζονται για την επαλήθευση τους επιστημονικό ορισμό. Οι καταγεγραμμένες σφαγές των Ποντίων δεν είναι μαθηματικές εξισώσεις, νόμοι της φυσικής ή χημικές αντιδράσεις ώστε να χρειάζονται ερμηνείες και πειράματα.

Οι Τούρκοι του Κεμάλ σκότωσαν μαζικά τους Πόντιους. Αυτή είναι η αλήθεια. Ερμηνείες περί εθνοκαθάρσεως η γενοκτονία από τον Υπουργό παιδείας κ. Φίλη, όταν η Ελληνική Βουλή ομόφωνα και τελεσίδικα το 1994 απεδέχθη τον όρο γενοκτονία, οι «επιστημονικές» απόψεις που υιοθετεί ο Φίλης μόνο προβλήματα δημιουργούν. Όπως και δημιούργησαν, με τις διαδηλώσεις και τον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου.

Όμως τα χειρότερα δεν ήλθαν ακόμα. Νέα κύματα εθνικής έξαρσης θα ξεσπάσουν την προσεχή άνοιξη όταν η κυβέρνηση θα πιεστεί από τις Η.Π.Α. να αποδεχθεί την ύπαρξη «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» ενόψει λύσεως για την ονομασία των Σκοπίων.

Ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Θεσσαλονίκη από τις συχνές μυστικές επισκέψεις Σκοπιανών στην Αθήνα.

Κοντά είναι ο καιρός που θα ακούσουμε ότι Μακεδόνες είναι και οι Σλάβοι. «Μας τα πήραν όλα, δεν θα τους χαρίσουμε και το όνομα» συζητιέται ήδη παντού.

Το ίδιο ισχύει και για το κυπριακό. Η Κύπρος είναι μεν μακριά, αλλά μία ήττα και σ’ αυτό το μέτωπο θα επιδράσει  αρνητικά και πολλαπλασιαστικά στο συλλογικό εθνικό αίσθημα.

Οι τοποθετήσεις που ακούγονται  ότι η Κύπρος δεν είναι αδελφό κράτος αλλά φιλικό κράτος, καταργούν πάγιες θέσεις δεκαετιών των Καραμανλή και Παπανδρέου, που αποσυνδέουν την λύση του προβλήματος από τις Ελληνοτουρκικές διαφορές.

Και βεβαίως υπάρχει και το θέμα της Θράκης όπου οι Τούρκοι έχουν στο μυαλό τους την αυτονομία και η Αθήνα υποδέχεται εκπροσώπους εξωτερικών σχέσεων αυτόνομων περιοχών ανατολικά της Τουρκίας.

Όλα αυτά προμηνύουν ένα νέο κύμα εθνικής έξαρσης. Είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσει λαϊκός ξεσηκωμός, όταν ο Έλληνας συνειδητοποιήσει ότι είναι σε εξέλιξη η αρπαγή της ταυτότητάς του.

Οι δηλώσεις Φίλη ήταν απλώς η αρχή. Τα χειρότερα έρχονται. Τα φιλιά μας λοιπόν στον Φίλη που έκανε την αρχή και μας άνοιξε τα μάτια με τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το τι θα επακολουθήσει.

Γιατί ο Φίλης είναι μέρος του προβλήματος, όχι το ίδιο το πρόβλημα  στην αμφισβήτηση της εθνικής μας ταυτότητας. Το δήλωσε άλλωστε και στην Βουλή μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, λέγοντας ότι  «οι ιδεοληψίες του παρελθόντος με τις οποίες μεγαλώσαμε ήταν η αιτία που η χώρα μας έμεινε στο περιθώριο».

Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν.


Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας.