29 Νοε 2012

Κατασκευάζουμε το Καραβάκι των Ευχών βήμα-βήμα!


Συγκεντρώσαμε πολλές και ξεχωριστές ιδέες για να φτιάξουμε το καλύτερο Καραβάκι των Ευχών για την παραμονή της Αγ. Βαρβάρας. Δείτε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ιστιοφόρο ανακυκλώνοντας ένα κουτί με τρεις τρόπους και άλλες δύο έξυπνες παραλλαγές!


Υλικά
  • Ένα άδειο κουτί από γάλα/χυμό
  • Λευκό χαρτί
  • Ξυλάκι από σουβλάκι
  • Ακρυλικό χρώμα
  • Κηρομπογιές ή ξυλομπογιές
  • Πλαστελίνη, Πηλό ή Φελιζόλ
  • Κόλλα κατασκευών (λευκή) 

Βήματα

1. Βρείτε ένα επίπεδο και χοντρό κουτί, όπως ένα κουτί από γάλα, χυμό, σάλτσα, κέικ κτλ. για να γίνει η βάση του ιστιοφόρου σκάφους σας. Έχοντας την μεγάλη πλευρά προς τα πάνω, σχεδιάστε ένα τόξο από άκρη σε άκρη. Κάντε το ίδιο τόξο και στην πίσω μεριά του κουτιού.



2. Κόψτε το κουτί κατά μήκος των τόξων. Ενώστε τα πλευρικά πτερύγια με συρραπτικό.



3. Χρωματίστε το κουτί με ακρυλικό χρώμα.



4. Κόψτε 2 τρίγωνα στο λευκό χαρτί για να αποτελέσουν τα πανιά. Το ένα πανί πρέπει να είναι ελαφρώς μικρότερο. Το μέγεθος των τριγώνων εξαρτάται από το μέγεθος του σκάφους σας.



5. Διαμορφώστε σχέδια στα πανιά και βάψτε τα με οποιοδήποτε υλικό χρωματισμού, όπως ξυλομπογιές, κηρομπογιές, μαρκαδόρους κτλ. Θα πρέπει να διακοσμήσετε και τις δύο πλευρές των πανιών.



6. Ένα ξυλάκι από σουβλάκι θα χρησιμεύσει ως κατάρτι για το ιστιοφόρο σας. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερο ιστό, μπορείτε να ενώσετε με κολλητική ταινία 2 ξυλάκια. Βάλτε κόλλα κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς του πανιού.



7. Τοποθετήστε το ξύλινο κατάρτι στην περιοχή με την κόλλα και προσεκτικά κυλήστε την άκρη του ιστίου γύρω από το κατάρτι.



8. Εφαρμόστε την κόλλα στην κατακόρυφη πλευρά του μικρότερου ιστίου.



9. Κολλήστε το μικρότερο πανί στο μεγάλο, έτσι ώστε να δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.



10. Φτιάξτε μία μικρή μπάλα από πλαστελίνη. Κολλήστε την στο κέντρο του σκάφους για να σταθεροποιηθεί το κατάρτι. Μία εναλλακτική λύση αντί της πλαστελίνης είναι να κοπεί ένα κομμάτι από φελιζόλ σε σχήμα κύβου και ομοίως να το κολλήσετε στο κέντρο.



11. Κολλήστε το κατάρτι μέσα στην πλαστελίνη (ή πηλό ή φελιζόλ).



12. Περιμένετε να στεγνώσει και είναι έτοιμο το ιστιοφόρο για να ταξιδέψει..!




Ένας άλλος τρόπος είναι να κόψετε στη μέση ένα μπουκάλι,
να του δώσετε χρώμα με κολλητικές ταινίες αντί να το βάψετε, να το αναποδογυρίσετε και να κολλήσετε ξυλάκια κατά μήκος των μεγάλων πλευρών. Αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος του κουτιού έναν κινητήρα που θα συνδεθεί με τα ξυλάκια με ένα λαστιχάκι.




Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την φαντασία μας και το κουτί από το γάλα/χυμό, μπορούμε να κατασκευάσουμε με απλά υλικά, πολύ γρήγορα ένα καραβάκι όπως το παρακάτω. Αυτή τη φορά έχουμε την ανοιχτή μεριά του κουτιού προς τα επάνω, ένα καλαμάκι για κατάρτι και χρωματιστά χαρτιά για πανιά. Ο τρόπος στερέωσης αναφέρεται παραπάνω.


Τέλος, μπορεί η βάση του σκάφους να είναι από ένα μεταλλικό σκεύος τροφίμου,




ή από κάποιο ξύλινο στοιχείο.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!