12 Μαΐ 2014

«Παρουσίαση Προτάσεων-Θέσεων Project Δράμα 2020» (άξονας 4ος)

Σας παρουσιάσαμε ως σήμερα τους τρεις από τους τέσσερις κύριους άξονες του προγράμματος του Project Δράμα 2020. Σήμερα, παρουσιάζουμε τον τέταρτο και τελευταίο άξονα, που είναι η Κοινωνική Πολιτική, ολοκληρώνοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση εν όψει των δημοτικών εκλογών, η οποία αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Project και έπειτα από ενάμιση μήνα διαβούλευσης. Ιδού λοιπόν ο τελευταίος, αλλά σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός άξονας: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

• Εθελοντική εμπλοκή κοινωνίας και ιδιωτών – Βοήθεια στο Σπίτι
• Στήριξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
• Αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο φιλοξενίας ευπαθών ομάδων
•  Πρόνοια για τα Αδέσποτα Ζώα
•  Το Νερό ως κοινωνικό αγαθό
•  Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοινωνικό Φαρμακείο – Κοινωνικό Φροντιστήριο
•  Δημοτικό Αποτεφρωτήριο

Φιλοσοφία μας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή των πολιτών είναι ότι η άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί ευθύνη των Δήμων. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμματικών και ιδεολογικών μας δεσμεύσεων η πραγματοποίηση συγκεκριμένων και καθορισμένων ενεργειών, ώστε να μην αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικά αδύναμοι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, με το πλεονέκτημα της εγγύτητάς της προς το Δημότη, να στηρίξει και να μεριμνήσει, όσο είναι δυνατό, για την κοινωνική ευημερία.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚοινΣΕπ)

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που πρωταρχικά επιδιώκουν δημόσιους, κοινωνικούς ή συλλογικούς σκοπούς μέσα στην ελεύθερη αγορά, δημιουργώντας και διαθέτοντας προϊόντα και υπηρεσίες και αποκομίζοντας ένα κέρδος που αξιοποιούν για την ευόδωση των στόχων τους. Προσφέρουν ευκαιρίες για αξιοπρεπές εισόδημα και επιχειρηματικό πειραματισμό και είναι ιδανικές για ένα φρέσκο ξεκίνημα στην αγορά. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεριμνούν:

1. για την προώθηση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας μεταξύ των νέων
2. για την προώθηση και διευκόλυνση της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων και
3. για τη στήριξη πρωτοβουλιών των νέων

Ο Δήμος μπορεί να επέμβει και, ξοδεύοντας μικρά κεφάλαια, να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συνέδρια, εκθέσεις ή αγορές, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και την εκμετάλλευση των ευκαιριών για τη σύσταση και την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Βασική αρχή μας είναι ότι η άντληση και η διανομή/πώληση του πόσιμου νερού θα πρέπει να ελέγχεται και να γίνεται από τους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο των ΔΕΥΑ, αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά είμαστε και αντίθετοι στο να συνεχίσουν οι ΔΕΥΑ να δουλεύουν όπως δούλευαν μέχρι σήμερα. Αναγνωρίζουμε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων, προωθούμε όμως και την αξιολόγησή τους, καθώς και την αξιολόγηση της παρεχόμενης υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ. Πιστεύουμε πως είναι εφικτή και η δημόσια λειτουργία και διαχείριση της ΔΕΥΑΔ αλλά και η συνεργασία της, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, με εξωτερικούς συνεργάτες.

ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

1. Πλήρης αναδιάρθρωση του Δημοτικού Κυνοκομείου και δημιουργία νέου στα Κουδούνια
2. Δημιουργία βάσης  δεδομένων με microchips -Διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips
3. Δημιουργία λειτουργικού πάρκου εκγύμνασης ζώων συντροφιάς
4. Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας

Τις ανεπτυγμένες προτάσεις-θέσεις μας, θα τις βρείτε εδώ: 

Web:             www.projectdrama2020.gr

Ομάδα Τύπου Project Δράμα 2020

Διαβάστε τους υπόλοιπους τρεις άξονες του Project Δράμα 2020, εδώ:

Άξονας 1ος