30 Σεπ 2013

Πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για την βουλγαρική θηριωδία το Σεπτέμβριο του 1941

Πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Δράμας και σε πέντε κοινότητες του Δήμου μας (Καλό Αγρό, Νικοτσάρα, Μυλοπόταμο, Κουδούνια και Χωριστή)  οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη μνήμη των  Δραμινών που έπεσαν θύματα  των Βουλγαρικών στρατευμάτων  κατοχής κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου - Οκτώβριο 1941.


Η θλιβερή επέτειος της Σφαγής  επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να παραμείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη για την σθεναρή αντίσταση  του λαού μας απέναντι στην προσπάθεια των κατοχικών στρατευμάτων  για αλλοίωση της Πολιτισμικής  και Εθνικής  μας ταυτότητας.  Η μνήμη των περίπου 10.000 Δραμινών – Μαρτύρων και Ηρώων, που έπεσαν θύματα των βουλγαρικών στρατευμάτων σε ομαδικές σφαγές και εκτελέσεις θα θυμίζει πάντοτε την αιματηρή ιστορία του τόπου μας  και  τους συνεχείς αγώνες τους απέναντι στις επιβουλές των γειτόνων μας.
  
Ο Δήμος Δράμας  τίμησε για ακόμη μία φορά την μαρτυρική του ιστορία. Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων τελέσθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις και τρισάγια στα μνημεία των σφαγιασθέντων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις στεφάνων από την τοπική αυτοδιοίκηση τους εκπροσώπους του Ελληνικού κοινοβουλίου και απλούς πολίτες  ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της θηριωδίας των βουλγαρικών στρατευμάτων.
   
Σε δήλωσή του για την φετινή επέτειο ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων «…. αποτίνουμε σήμερα  φόρο τιμής στους μάρτυρες  προγόνους μας που έπεσαν θύματα των φασιστικών Βουλγαρικών στρατευμάτων. Η μνήμη των γεγονότων  της σφαγής είναι αυτή την περίοδο πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο φασισμός και ο Ναζισμός που είχαν και έχουν ως στόχο να αποδημήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια  δεν  πέτυχαν το στόχο τους και δεν πρέπει να τον πετύχουν και στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ιδανικά μας και την ελευθερία της πατρίδας μας…».