27 Οκτ 2015

Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Για μια διαφορετική Ονειρούπολη –Αποχώρηση από τη Διαπαραταξιακή

Η πρότασή μας

Η Ονειρούπολη, κινούμενη στο δρόμο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθολογικότητας, όπου η χαρά γίνεται αντιληπτή μέσα από την κατανάλωση, ο πολιτισμός ως προϊόν αγοραπωλησίας και η γιορτή ως ευκαιρία για προσωπική προβολή μετατράπηκε σε επαρχιακή εμποροπανήγυρη.


Η Ονειρούπολη τα τελευταία χρόνια δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από την εμπορευματοποίηση αλλά και από την υποβάθμιση της αισθητικής στο επίπεδο του κιτς, την προώθηση ευτελών τηλεοπτικών προϊόντων και στερεοτύπων καθώς και από την πλήρη αδιαφορία για την καταστροφή των χώρων πρασίνου.

Η γιορτή της Ονειρούπολης θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, να απαλλαγεί από το τεράστιο φορτίο της εμπορευματοποίησης, να αποβάλει τα κιτς στοιχεία, να αποκτήσει στοιχειώδη αισθητική, να αναδείξει την ταυτότητα της πόλης, και να ενσωματώσει τέτοια στοιχεία πολιτιστικής έκφρασης που δεν θα ακολουθούν τον εύκολο δρόμο του τηλεοπτικού «συρμού», αλλά θα είναι ταυτόχρονα λαϊκά, θα αγγίζουν τη νεολαία και θα αναβαθμίζουν πολιτισμικά την πόλη μας

Στη λογική αυτή προτείνουμε:

· Τη διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του κήπου, όπου θα τοποθετούνται σπιτάκια μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις, ενώ οι χώροι του πρασίνου θα προστατεύονται. Να αποτελέσει ο κήπος ενιαίο σύνολο με την πλατεία ώστε να αναδεικνύεται ο εορταστικός χριστουγεννιάτικος χαρακτήρας της πόλης. Στους χώρους αυτούς δεν θα εγκατασταθούν ογκώδεις, θορυβώδεις και άσχετες κατασκευές και δραστηριότητες (συγκρουόμενα, δεινόσαυροι!, ταψί, πύργος πτώσης, καράβι κλπ). Οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι οι εντελώς απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των τουριστών και οι σχετικές με το πνεύμα των Χριστουγέννων.
· Να μεταφερθούν σε άλλη θέση οι δραστηριότητες που αφορούν στη διασκέδαση (πχ στο χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων)
· Να πεζοδρομηθεί μεγάλο τμήμα του κέντρου, κάτι που θα αποτελέσει και μια πρόβα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το κέντρο της πόλης χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων. Να στολιστεί το κέντρο και να μεταφερθεί σε αυτό μέρος των δραστηριοτήτων της Ονειρούπολης.
· Το τρενάκι να μετατραπεί σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που θα συνδέει τους χώρους της Ονειρούπολης. Μπορεί επίσης να υπάρξει συγκοινωνία με τα τοπικά διαμερίσματα όπου, εφόσον υπάρχουν προτάσεις σχετικές με το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα διοργανωθούν δρώμενα φιλοξενίας και επικοινωνίας του πολιτισμού του τόπου.
· Πέρα από τα παραπάνω, θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές υποστήριξης των επισκεπτών, όπως χώρος όπου θα εξυπηρετούνται οι μητέρες με μικρά παιδιά, θερμαινόμενοι χώροι για την ξεκούραση των επισκεπτών, σημείο παροχής πρώτων βοηθειών, να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την πρόσβαση των ΑμεΑ κ.α.

Αποχώρηση από τη Διαπαραταξιακή

Το 2014 η Αυτοδιοίκηση Πολιτών αποφάσισε να συμμετάσχει στην διαπαραταξιακή επιτροπή για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης θεωρώντας πως η εκ του μακρώθεν και εκ του ασφαλούς κριτική δεν συνάδει με τις αρχές μας, αν και καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή ακριβώς διαφωνήσαμε με το να δώσουμε λευκή επιταγή για τη διαχείριση των 400.000 ευρώ (ο προταθείς προϋπολογισμός της διοργάνωσης) χωρίς ανάλυση των επιμέρους δαπανών.

Διαπιστώσαμε τότε ότι οι αρμοδιότητες της διαπαραταξιακής περιορίστηκαν κυρίως σε δευτερεύοντα ζητήματα και η συμμετοχή μας ήταν απολύτως διακοσμητική. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το πρόγραμμα της διοργάνωσης ούτε καν μας ανακοινώθηκε (το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ) ενώ η κατανομή των δαπανών έγινε με προχειρότητα και μας ανακοινώθηκε επίσης προφορικά. Για τη μια και μόνη ουσιαστική διαδικασία που κατατέθηκε προς συζήτηση (τη διανομή των εμπορικών οικίσκων στους ενδιαφερόμενους), δεν διαπραγματευτήκαμε ούτε τη νομιμότητα, ούτε την ισονομία ούτε και τη διαφάνεια.

Σημαντικά ζητήματα όπως η διαδικασία επιλογής των αναδόχων, το κόστος των επί μέρους δαπανών κλπ ουδέποτε συζητήθηκαν στη διαπαραταξιακή.

Για φέτος η διαπαραταξιακή είχε την πρώτη συνάντηση της στις 16 Οκτωβρίου από όπου φάνηκε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια λογική αν και η Δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί ότι η λειτουργία της θα ξεκινούσε με το τέλος της προηγούμενης Ονειρούπολης ώστε να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο  της 23/10/2015 η Αυτοδιοίκηση Πολιτών κατέθεσε την πρόταση της για μία διαφορετική Ονειρούπολη αντίθετα με τις παρατάξεις που διοίκησαν τον Δήμο μέχρι σήμερα, οι οποίες προέβησαν σε εκατέρωθεν καταγγελίες για κακοδιαχείριση και παράνομες  πράξεις. 

Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε πως δε θα συμμετέχουμε στη διαπαραταξιακή επιτροπή για την Ονειρούπολη του 2015 καθώς το μόνο που δεν επιθυμούμε είναι να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια διαδικασία στην οποία δεν πληρούνται οι όροι, που και η νομιμότητα αλλά και οι αρχές μας, μας επιβάλλουν.


Το Γραφείο Τύπου