27 Ιαν 2012

Την επιστροφή 150 εκ. ζητεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Λες και μας περισσεύανε... Την επανάκτηση δανείων ύψους 150 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Ελλάδα σε σιτοπαραγωγούς ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για επιδοτούμενα δάνεια που δόθηκαν το 2008 σε αγροτικούς συνεταιρισμούς με σκοπό να στηριχθούν οι σιτοπαραγωγοί που είχαν πληγεί από την πτώση των τιμών μετά την υπερ-παραγωγή σιτηρών.

Για την Επιτροπή, η εν λόγω βοήθεια έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας με αποστολή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο) την άρση των νομικών εμποδίων στην παράλληλη εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στη χώρα.

Η Επιτροπή ζητεί την τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τον καθορισμό των τιμών των παράλληλα εισαγόμενων φαρμάκων, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Η Επιτροπή έστειλε 2 αιτιολογημένες γνώμες και για τη λειτουργία παράνομων χωματερών στη Ζάκυνθο (μέσα στο θαλάσσιο πάρκο που δημιουργήθηκε για την προστασία της χελώνας καρέτα- καρέτα) και στην Κέρκυρα (Τεμπλόνι), οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Κώστας Μοσχονάς

Πηγή: Express.gr