28 Ιαν 2012

Η γοητεία του λευκού χαμόγελου

«Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη γοητεία που ασκεί ένα λευκό χαμόγελο;», αναρωτιέται ο Δημήτριος Χαρίσης, Χειρουργός Οδοντίατρος-Προσθετολόγος.

Ανθρωποι που χαµογελούν γοητεύουν! Έχουν αυτοπεποίθηση και το δείχνουν, είναι θελκτικοί, είναι ελκυστικοί. Η ήρεµη δύναµη του χαµόγελού τους αφοπλίζει και χαλαρώνει. Είναι η δύναµη που αποπνέει σταθερότητα και εµπιστοσύνη! Μέρος αυτής της όµορφης εικόνας είναι ό,τι φανερώνουν τα χείλη όταν χαµογελούν! Είναι η οδοντοφυΐα µας.

Μια συστοιχία λευκών υγιών δοντιών που περιστοιχίζονται από ροζ στιλπνά ούλα, µε σκοπό τη διατήρηση της αρµονίας και της αισθητικής του κάτω τριτηµορίου του προσώπου. Άρθρωση προφορικού λόγου, σύλληψη και λειοτρίβηση τροφής µε άνεση. Τα δόντια, ως µονάδες αλλά και ως σύνολο, είναι οι εντεταλµένοι της απρόσκοπτης λειτουργίας ενός πολύπλοκου νευροµυϊκού και σκελετικού συστήµατος, που επηρεάζει σε πολύ µεγάλο βαθµό όλη την αισθητική του προσώπου.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η φυσική οδοντοφυΐα διατηρεί σε ισορροπία την αισθητική και την εκφραστικότητα του προσώπου. Η διαταραχή και οι επιµέρους βλάβες της οδοντοφυΐας µας µπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθµό την εµφάνισή µας, που τελικά να µην είναι αυτή που προοριζόταν να είναι.

Ένα απλό παράδειγµα είναι αυτό του βρυγµού (καταστροφή του µεγέθους των δοντιών από ισχυρές λειοτριπτικές πιέσεις), µε πιθανή συνέπεια την προσθιοτόµηση και τη µετακίνηση της κάτω γνάθου προς τα εµπρός ή ακόµα και την απώλεια της κάθετης διάστασης του προσώπου, που αλλοιώνει σηµαντικά την αισθητική όλου του προσώπου! Αλλά και µικρότερα προβλήµατα, για πολλούς αµελητέα, όπως η απώλεια ενός και µόνο γοµφίου, µπορούν να προκαλέσουν, π.χ., τέτοια αποδιοργάνωση της σύγκλεισης των οδοντικών φραγµών, που, µέσω µυϊκών συσπάσεων που αναπτύσσονται, να επέλθει µέχρι και αλλοίωση της αισθητικής του άνω χείλους σε ηρεµία!

Εδώ, λοιπόν, έρχεται να δώσει λύσεις ένας εξειδικευµένος, έµπειρος οδοντίατρος, που, πάντα µε αισθητική κατεύθυνση, θα επιλέξει για τον ασθενή του την καλύτερη δυνατή λύση για τη βελτίωση του χαµόγελού του, διατηρώντας και τονίζοντας την προσωπικότητά του.

Οδοντιατρικές παρεµβάσεις µε σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής και µόνο, χωρίς να αλλοιωθούν χαρακτηριστικά και λειτουργίες του στόµατος και της περιστοµατικής περιοχής. Με γνώση, τεχνολογία και µέθοδο, αλλά προ πάντων εµπειρία, ο οδοντίατρος µπορεί να αντιµετωπίσει πολύ απλά προβλήµατα, όπως την αντικατάσταση µεταλλικών σφραγισµάτων ή γενικά αντιαισθητικών σφραγισµάτων µε νέα, λευκά και αισθητικότατα σφραγίσµατα. Μπορεί να αντικαταστήσει παλιές γέφυρες και στεφάνες, µε χρώµα και σχήµα που δεν ταιριάζουν στο χαµόγελο ή που προσδίδουν γκρίζα χροιά στα ούλα, µε νέες γέφυρες, που θα εναρµονιστούν πλήρως µε το στοµατικό περιβάλλον.

Μπορεί να βελτιώσει τη θέση και το σχήµα των δοντιών µε ολοκεραµικές και ρητινώδεις όψεις. Μπορεί να θεραπεύσει φλεγµονώδη κόκκινα ούλα που αιµορραγούν, αλλά και να διορθώσει ασυµµετρίες ούλων µε πλαστική χειρουργική. Μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός ή και περισσοτέρων δοντιών µε τοποθέτηση εµφυτευµάτων, χωρίς να παρέµβει στα παρακείµενα υγιή δόντια. Μπορεί να διορθώσει ελλείψεις όγκου και χρώµατος ούλων µε τη χρήση µοσχευµάτων. Μπορεί να εξαλείψει την κακοσµία του στόµατος, που συνήθως οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις ούλων και οστού.

Η σύγχρονη οδοντιατρική, µε υλικά, τεχνικές και µεθόδους και συνεχή έρευνα στους παραπάνω τοµείς, µπορεί πλέον να δώσει λύση σε όλα τα προβλήµατα που δηµιουργούν την εικόνα ενός αντιαισθητικού χαµόγελου.

Δημήτριος Χαρίσης, Χειρουργός Οδοντίατρος-Προσθετολόγος
Master Οδοντιατρικών Βιοϋλικών
Fellow of International Congress of Oral Implatolostists,
dconcept1@gmail.com

capital.gr