23 Φεβ 2016

«ΘΩΜΑ ΕΙΣΑΙ ΣΠΙΤΙ … ΤΟΤΕ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ» - Του Θωμά Μαργαρίτη

Του Θωμά Μαργαρίτη

Το γνωστό τραγούδι της Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Θωμά είσαι σπίτι …. τότε ετοιμάσου για Χαβάη» και η φυγή των περισσοτέρων επιχειρήσεών μας από την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης στην Βουλγαρία μου, έδωσε την έμπνευση του άρθρου μου αυτού.


Η Χαβάη ήταν ένας εξωτικός και εφικτός προορισμός ακόμη και για τα μέσα βαλάντια στην προ κρίση εποχή. Σήμερα είναι ένα άπιαστο όνειρο. Εφικτή είναι μόνο η επίσκεψή μας στην γείτονα Βουλγαρία για αγορά φτηνών προϊόντων αλλά και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Μόνο από τον Ιούλιο του 2015, περίπου 60.000 Ελληνικές επιχειρήσεις, από το καλοκαίρι και μετά, είτε μετεγκαταστάθηκαν στην γειτονική χώρα, είτε πήραν Βουλγαρικό Α.Φ.Μ. ή άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία των Βουλγαρικών αρχών σε μία ημέρα  μπορεί να ιδρυθούν ακόμα και 340 επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων, κάτι που συνεπάγεται κέρδος 510.000 ευρώ την ημέρα για το Βουλγαρικό δημόσιο.

Η ίδρυση εταιριών στην Βουλγαρία είναι μεγάλη γιατί το φορολογικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Εταιρία μπορεί να ιδρυθεί ακόμα και σε 48 ώρες, με κόστος που κυμαίνεται  γύρω στα 1.500 ευρώ.

1) Η φορολογία των εταιρικών κερδών είναι 10 %, τη στιγμή που ο αντίστοιχος  στη χώρα μας φτάνει το 29 %
2) Ο φόρος των εταιρικών μεριδίων είναι 5% αντί του 10% που είναι στην Ελλάδα
3) Οι τοπικοί φόροι για την μεταβίβαση ακινήτου είναι 2,5% της αξίας του ακινήτου
4) Υπάρχουν μεγάλα ετήσια ποσοστά απόσβεσης έως 20% ετησίως για τα μηχανήματα
5) Υπάρχουν 20 συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, υπογεγραμμένες μεταξύ  Βουλγαρίας και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
6) Κατώτατος μισθός για μη ειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι 290 λέβα (περίπου 150 ευρώ). Μέσος μισθός είναι περίπου 600-700 λέβα (περίπου 305-360 ευρώ) για οκτώ ώρες εργασίας την ημέρα, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.
7) Η τιμή για τα διαμερίσματα μεταξύ 250-700 ευρώ εξαρτώνται από τις υψηλότερες τιμές και βρίσκονται στη Σόφια. Η τιμή της γης στην πρωτεύουσα Σόφια είναι 1-5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
8) Η τιμή ηλεκτρικού είναι 0,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Βουλγαρική νομοθεσία, μία βουλγαρική εταιρία μπορεί να ανήκει εξ ολοκλήρου και σε αλλοδαπούς υπηκόους.

Η διαδικασία ίδρυσης μιας τέτοιας εταιρίας είναι πολύ απλή.
1. Η εταιρία καταγράφεται στο Εμπορικό μητρώο, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για κάθε εταιρικό τύπο για τις εμπορικές εγγραφές.
2. Το καταστατικό της εταιρίας που υπογράφεται πριν την εγγραφή στα εμπορικά μητρώα, πρέπει να περιλαμβάνει μόνο  τα στοιχεία που κρίνονται υποχρεωτικά για κάθε μορφή εταιρίας, σύμφωνα με το δίκαιο της Βουλγαρίας.
3. Το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης όλων αυτών των διαδικασιών δεν ξεπερνά τον ένα μήνα.
4. Μετά την εγγραφή στο εμπορικό μητρώο, η εταιρία παίρνει έναν εξειδικευμένο κωδικό, ο οποίος εξυπηρετεί κάθε δημόσιο σκοπό (κοινωνικοασφαλιστικό, στατιστικό, φορολογικό κ.λ.π) και δεν απαιτείται καμία επιπρόσθετη εγγραφή.

Όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό, τραπεζικό, φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, είναι λογικό να γίνονται εταιρίες από Έλληνες στην Βουλγαρία και την Κύπρο με χαμηλά έξοδα και με τα παραπάνω πολλά πλεονεκτήματα. Πάνω από 60.000 επιχειρήσεις μετανάστευσαν στην γειτονική χώρα όχι μόνο για φορολογικούς λόγους αλλά και για λόγους εργατικού και ασφαλιστικού κόστους.

Με όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών των οποίων οι επιχειρηματίες επενδύουν στην Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα του χάους, τολμούμε να μιλάμε για δήθεν έξοδο στις αγορές, για δήθεν  προσέλκυση επενδυτών  από το εξωτερικό και τόσα άλλα ανέφικτα και παρανοϊκά. Ο επενδυτής θέλει κίνητρα για να επενδύσει. Όταν οι ίδιοι οι Έλληνες «στήνουν» τις επιχειρήσεις τους σε Βουλγαρία και Κύπρο, εμείς αναζητούμε ξένους επενδυτές;

 Όταν οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται την χώρα τους θα το κάνουν οι ξένοι;

Η Χαβάη πέφτει μακριά και ως εξωτικός τουριστικός προορισμός  για τα πενιχρά οικονομικά εισοδήματα των Ελλήνων.

Γι’ αυτό, αν ο κάθε Θωμάς είναι ακόμα στο σπίτι του και δεν μετανάστευσε  στα ξένα, ας ετοιμάζεται για Βουλγαρία!!!!!!!!

Για να είναι επίκαιρο και διαχρονικό το τραγούδι της Άλκηστις Πρωτοψάλτη που γράφτηκε και αναφέρεται σε άλλες «μακρινές» και δυστυχώς «αγύριστες» εποχές.

Σε τελική ανάλυση για μας τους Δραμινούς η Βουλγαρία είναι δίπλα μας!!!


Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας