12 Σεπ 2012

Η Καπναποθήκη της οδού Περδίκα, ένα ξεχασμένο "στολίδι" της Δράμας, φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις


Ένα σπάνιο και ξεχασμένο «στολίδι» για την πόλη της Δράμας, η Καπναποθήκη της οδού Περδίκα, ανοίγει τις πύλες της με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ορισμένες εκδηλώσεις που εντάσσονται στο ευρύτερο (προφεστιβαλικό) πρόγραμμα του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους.


Έπειτα από κάποιες απαραίτητες ενέργειες καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος της Καπναποθήκης που έχει κριθεί διατηρητέο μνημείο ως έργο τέχνης και για τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσει μία σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για τη μακεδονική πόλη.

Η συγκεκριμένη Καπναποθήκη κατασκευάστηκε το 1904 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, που είχε εγκατασταθεί στη Δράμα ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα ως μηχανικός της Γαλλικής Εταιρίας Σιδηροδρόμων και μετέπειτα εργάστηκε ως μηχανικός στο δήμο Δράμας.

Η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιήθηκε για επεξεργασία καπνού. Πρόκειται για ένα από τα πλέον επιβλητικά κτίρια και από τα σημαντικότερα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με στοιχεία «art nouveau».

«Το Φεστιβάλ της Δράμας θα μπει για πρώτη φορά σ' έναν χώρο που του αξίζει και του ταιριάζει απόλυτα. Ο δήμος μας δεν πτοήθηκε από τον πρόσφατο σκόπελο της ακύρωσης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που περιελάμβανε χρήματα για την κατάρτιση της μελέτης αναπαλαίωσης της Καπναποθήκης» δήλωσε ο δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, μετά την ακύρωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ζητήθηκε η παράδοση της σχετικής προμελέτης από το υπουργείο Πολιτισμού για την αναπαλαίωση του κτιρίου.

Στόχος πλέον του δήμου είναι να προχωρήσει στη μελέτη από ιδίους πόρους και στη συνέχεια να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης της Καπναποθήκης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η μελέτη θα αφορά την αποκατάσταση του χώρου για χρήση από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και δημιουργία Μουσείου. Επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι να αποτελέσει η Καπναποθήκη έναν χώρο Πολιτισμού και Τέχνης για την πόλη της Δράμας.

Οι καπναποθήκες της Δράμας Η καλλιέργεια του καπνού ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων του κάμπου της Δράμας και βασικός οικονομικός παράγοντας ανάπτυξής της από το 1800 περίπου και μετέπειτα.

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας 1840 - 1860, η καλλιέργεια του καπνού είχε επεκταθεί σημαντικά και η εξαγωγική ποσότητά του ήταν εξαιρετικά σημαντική. Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, το 1874 να χτιστεί το πρώτο καπνομάγαζο στην περιοχή των πηγών που ανήκει στον Ι.Αναστασιάδη, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, γύρω στα 1880 ανοικοδομούνται οι καπναποθήκες του γαλλικού μονοπωλίου καπνού.

Οι καπναποθήκες αποτελούν ακόμη και σήμερα το ασφαλέστερο σημάδι της οικονομικής προόδου και ευημερίας της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ