24 Απρ 2015

Πόλη+Ζωή: Στο ίδιο έργο θεατές - Κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή

Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της Τετάρτης 22 Απριλίου, ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα του Δήμου με υπευθυνότητα, αλλά ούτε καν να λειτουργήσει με τη στοιχειώδη λογική της διαχείρισης. Αντίθετα με τη Δημοτική Αρχή, η παράταξη «πόλη+ζωή», ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, λειτουργώντας σύμφωνα με το θεσμικό της ρόλο, και προτάσεις


κατέθεσε και δεν περιορίστηκε σε μια στείρα άρνηση, όπως συνέβαινε σχεδόν πάντα κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο από την τότε μείζονα αντιπολίτευση. Εξάλλου αποτελεί κοινή ομολογία ότι στην τρέχουσα θητεία είναι ευτύχημα για το Δήμο Δράμας και όλους τους Δραμινούς πολίτες το γεγονός πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους, ασκούν τα καθήκοντά τους με αίσθημα ευθύνης και καταθέτουν προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή, επ’ ωφελεία των δημοτών.
  
Το σώμα συζήτησε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ενώ θα περιμέναμε η Δημοτική Αρχή να έρθει προετοιμασμένη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αντιθέτως περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές και ανάγνωση ψηφίσματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η παράταξή μας, αντιμετωπίζοντας, με σοβαρότητα το θέμα, κατέθεσε στο σώμα προσχέδιο ψηφίσματος, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα. Για εμάς, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου αποτελεί ένα βαθύ πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία από το 2011 και μετά σηκώνει δυσανάλογο βάρος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας. Ταυτόχρονα, αναδείξαμε το γεγονός ότι η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου πλήττει τους υγιείς Δήμους, όπως αυτός της Δράμας, οι οποίοι φρόντισαν με διαχρονική χρηστή διοίκηση να δημιουργήσουν ταμειακά διαθέσιμα. Ως Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβανόμενοι τη γενική δημοσιονομική κατάσταση, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες, ακόμη κι αν αυτές δεν μας αναλογούν, για το καλό της χώρας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί με λήψη αποφάσεων, χωρίς να προηγηθεί ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος, όπου θα αποφασιστούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Η παράταξή μας πολύ εύκολα θα μπορούσε, πλειοδοτώντας σε λαϊκισμό, να ζητήσει την παραίτηση του Δημάρχου Δράμας και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ως πράξη αντίδρασης στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Είναι μια πρόταση, άλλωστε, την οποία ακούσαμε πολλάκις  επί ημερών της Διοίκησής μας,  από το σημερινό Δήμαρχο και τα σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι τότε ως αντιπολίτευση, για θέματα ακόμη και ήσσονος σημασίας, ζητούσαν αυτό το μέσο αντίδρασης. Τα προβλήματα, όμως, δεν λύνονται με την φυγή και την αποποίηση ευθυνών, αλλά με την ισχυρή παρουσία και την έντονη παρέμβαση. Αυτό πράξαμε ως Διοίκηση του Δήμου και αυτό συνεχίζουμε να πράττουμε σήμερα ως αντιπολίτευση.
  
Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη μια φορά η μακροχρόνια εκμίσθωση έκτασης στο Μαυρόβατο, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτή για τη λειτουργία υδροπονικού θερμοκηπίου. Σταθερή θέση μας αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθείται για την εκμίσθωση χωλαίνει νομικά και για αυτό ζητήσαμε εκ νέου να βρεθεί άλλη έκταση, η οποία θα καλύπτει τα οριζόμενα από το νόμο, έτσι ώστε η επένδυση να τελεσφορήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν εισακούει τις προτάσεις μας και για αυτό αν τελικά η επένδυση δεν πραγματοποιηθεί, την ευθύνη θα την φέρει η ίδια και μόνο.
  
Όσον αφορά τις ενέργειες τουριστικής προβολής του Δήμου στο εξωτερικό, έργο το οποίο σχεδιάστηκε επί ημερών της Διοίκησής μας και υλοποιείται από τη νυν Δημοτική Αρχή, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι αντί με τις επισκέψεις αυτές να εκπληρώνεται ο στόχος που είχαμε θέσει, δηλαδή να συμμετέχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι στον τουρισμό, οι οποίοι θα μπορούν να προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δράμας, να μετατρέπονται σε ταξίδια αναψυχής, με τη συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων και των συζύγων τους, οι οποίοι όσο καλή πρόθεση και αν έχουν, δεν μπορούν να υποστηρίξουν στο βαθμό που πρέπει την τουριστική προβολή του Δήμου.
  
Τέλος, μόνο θλίψη και βαθύτατο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει η δημόσια ομολογία του Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών, μετά από ερώτημα που κατέθεσε σύμβουλος της παράταξης μας και ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι επέλεξε να αποσπάσει Κοινωνικό Λειτουργό από την έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, για να παραμένει το γραφείο Αντιδημάρχου ανοικτό, ακόμη κι όταν ο ίδιος απουσιάζει!!! Δηλαδή για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα έντονων κοινωνικά προβλημάτων συμπολιτών μας δεν αρκούν οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι του Δήμου μας, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε περίπτωση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και εμπλοκή του αρμόδιου Αντιδημάρχου. Δυστυχώς αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί στα περισσότερα στελέχη της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία του Δήμου… Μια πελατειακή λογική η οποία όχι μόνο δεν σηματοδοτεί όλα όσα θα πρέπει να πρεσβεύει μια σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική για το δημότη αυτοδιοίκηση, αλλά μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, σε πρακτικές που έχουν ήδη τεθεί από τους πολίτες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Γραφείο Τύπου
e-mail: polikaizoi1@gmail.com

Διαδίκτυο: www.polikaizoi.gr