10 Ιουν 2014

Οικολογική Κίνηση Δράμας: Ελληνική πρόταση για την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Κύριοι,
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας καλεί τον κάθε πολίτη  να στείλει  email ΤΩΡΑ στον κ. Μανιάτη και να του ζητά  να μην γίνει ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» επί ελληνικής προεδρίας και να ξεκινήσει τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα. 


Από την φόρμα στην ιστοσελίδα της  Greenpeace στείλτε την διαμαρτυρία σας.

Στις 28 Μαΐου, η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησε με την ελληνική πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μανιάτη, για τις εθνικές απαγορεύσεις καλλιέργειας μεταλλαγμένων.

Η πρότασή σας προβλέπει ότι για να προχωρήσει ένα κράτος μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, πρέπει πρώτα να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη θα αναλαμβάνει να ζητά από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες!

Αλλά, είναι η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια πιέζει για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, παρά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας. Βάλατε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Δεν γνωρίζω πολλούς συμπολίτες μας που θα ήταν περήφανοι για αυτό.

Επιπλέον, η πρότασή σας συνεπάγεται ότι ένα κράτος μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί το προϊόν! Ουσιαστικά, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων (όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont) συναποφασίζουν με τις κυβερνήσεις για το πού θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα, χάρη στη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εδώ και 17 περίπου χρόνια, έχουμε καταφέρει να κλείσουμε την πόρτα στα μεταλλαγμένα. Αυτό πρέπει να καταφέρουμε και τώρα και να στείλουμε, για ακόμα μία φορά, το ηχηρό μήνυμα: ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα!

Η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος διασφαλίζει καθαρή και υγιεινή τροφή και καθαρές, φυσικά γόνιμες καλλιέργειες.


   
                                                   Για την Οικολογική Κίνηση Δράμας        
                                                                      ο Πρόεδρος

                                                                Νταγλής Σταύρος