15 Μαΐ 2014

Γιατί κατεβαίνω με το Project Δραμα 2020; (άρθρο του Κων/νου Γ. Λύρατζη)

Το Πρότζεκτ είναι ένα αφήγημα της γενιάς των νέων της Δράμας που έμειναν για να παλέψουν. Είναι μια ιστορία με ανοιχτό τέλος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της καθημερινότητας, ως απήχηση της απουσίας, εξαιτίας της μετανάστευσης.







Του Κων/νου Γ. Λύρατζη
Μουσειολόγου-Φιλόλογου (μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Μουσειολόγων)
Υποψ. Δημοτικού συμβούλου στη δημοτική κοινότητα Δράμας

Το Πρότζεκτ είναι ένα αφήγημα της γενιάς των νέων της Δράμας που έμειναν για να παλέψουν. Είναι μια ιστορία με ανοιχτό τέλος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της καθημερινότητας, ως απήχηση της απουσίας, εξαιτίας της μετανάστευσης.

Είναι οι οικογενειακές ιστορίες ανθρώπων που ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν οι ίδιοι σε βάθος για τα προσωπικά τους προβλήματα και όνειρα. Το Project Δράμα 2020 είναι μια ιστορία τοπική που αποτυπώνει την αλλαγή της φυσιογνωμίας της κοινωνίας η οποία αποζητά νέο προσανατολισμό και ταυτότητα.

Η κοινωνική συνοχή που έχει επικίνδυνα απειληθεί, ως συνέπεια του οικονομικο-κοινωνικού αποκλεισμού και της έντασης φαινομένων ανισότητας και ρατσισμού κάθε μορφής, αποτέλεσε για εμάς που συγκροτήσαμε την ομάδα του Project τη βάση της αρχικής συνεννόησης. Μάς έδωσε τις λέξεις για να μιλήσουμε πρώτα αναμεταξύ μας, με διαδικασίες επίπονες και ανοιχτές, κατόπι με όλο και περισσότερους πολίτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, για εμάς, ότι οι μαρτυρίες από τους απογοητευμένους, τους μη προνομιούχους στην πλειονότητά τους και τους “ηττημένους”, άλλοτε και τώρα, δραμινούς, από τους μετανάστες που γίναμε και αυτούς που φιλοξενούμε, από αυτούς που βιώνουν διακρίσεις και βία εξαιτίας του βιολογικού ή κοινωνικού τους φύλου είναι αναγκαίες, όσο ποτέ. Είναι οι φωνές που λείπουν από το κεντρικό-εξουσιαστικό αφήγημα της Δράμας που γιόρτασε εκατό χρόνια “ελευθερίας” χωρίς αυτούς.

Είμαι στο Project Δράμα 2020 επειδή αμφισβητούμε και ανασυνθέτουμε για να κατανοήσουμε ρεαλιστικά και δίκαια όσα συμβαίνουν γύρω μας, επειδή στο πρόγραμμά μας αποτυπώνουμε την κοινωνική μεταστροφή, διατυπώνουμε ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον, έξω από την επίσημη εκδοχή. Σκεφτόμαστε ελεύθερα.

Κατεβαίνω ως υποψήφιος με το Project Δράμα 2020 γιατί ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, δίνοντας την προτεραιότητα στην οργάνωση από τα κάτω προς την κορυφή, με συνείδηση οικολογικά αναπτυξιακή, με σεβασμό στα ζώα συντροφιάς και στους συμπολίτες μας.

Στην ιστορία του Σχεδίου Έργου (Πρότζεκτ) της δημοτικής μας κίνησης, οι αφηγητές είναι πολλοί –και εγώ και εσύ- και φωτίζουν από πολλές πλευρές τις διαστάσεις ενός γεγονότος. Το Project Δράμα 2020 είναι μια παρέα που γράφει ιστορία και συναντά συνέχεια όλο και περισσότερους δραμινούς. Είμαστε όλοι στις 18 Μαίου μαζί.

Κων/νος Γ. Λύρατζης