11 Ιουλ 2012

Αναπτυξιακή τροχιά για το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


Το 35ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το 18ο Διεθνές θα διεξαχθούν από 17 έως 22 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο στην πόλη της Δράμας. Ο αριθμός των ταινιών που υποβλήθηκαν για το ελληνικό διαγωνιστικό -209 συνολικά- ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.


Η Προκριματική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μάνο Ευστρατιάδη, σκηνοθέτη, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής digi2011, Νίκο Σφέτσα, τεχνικό κινηματογράφου, Ευάννα Βενάρδου, δημοσιογράφο, και Αντώνη Παπαδόπουλο, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, ολοκλήρωσε το έργο της και επέλεξε τις ταινίες που θα πάρουν μέρος στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, το οποίο φέτος περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σ’ ένα ενιαίο πρόγραμμα, τα έργα των νέων Ελλήνων δημιουργών που μέχρι σήμερα διαγωνίζονταν σε χωριστές κατηγορίες ανάλογα με τον υλικό φορέα παραγωγής ή την προέλευσή τους.
Όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Προκριματικής Επιτροπής, η ποσοτική έκρηξη όσον αφορά στον αριθμό των συμμετοχών συνοδεύτηκε και από ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της επιτροπής, «τόσο από αισθητική όσο και από κατασκευαστική άποψη, το επίπεδο ενός μεγάλου αριθμού οπτικοακουστικών έργων αποδείχτηκε πολύ ικανοποιητικό».
Η ύπαρξη πολλών καλών ταινιών φυσικά δυσκόλεψε τη διαδικασία της πρόκρισης, η οποία υπήρξε μακρόχρονη και επίπονη σε μια προσπάθεια να περιληφθούν στο διαγωνιστικό τμήμα όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αξιόλογες ταινίες που υποβλήθηκαν.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, δέχθηκε να ξεπεραστούν τα προβλεπόμενα όρια και να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των προγραμμάτων προβολής και με τον τρόπο αυτόν έγινε δυνατή η ένταξη στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ 85 συνολικά ταινιών.
Στις 85 ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος συμπεριλαμβάνονται πολλές ταινίες γνωστών δημιουργών του χώρου.
Ανάμεσά τους οι: «Μικρός Βασιλιάς» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σωκράτη Αλαφούζου, που απέσπασε διακρίσεις σε φεστιβάλ της Νορβηγίας, της Μαδρίτης και του Μανχάταν, «Διπλανό τραπέζι» των Τάσου και Βασίλη Γουδέλη, «Ένας χορός ακόμη» του Σίμου Κορεξενίδη, «Ιδιότητες του 2» του Αχιλλέα Κυριακίδη, «Επέτειος» της Θεοφανίας Παπαθωμά, «Ουκ αν λάβεις» της Νάνσυς Σπετσιώτη, «A doll's life» της Ναταλί Ανδρεάδη, «Ghost in the machine» του Ολιβερ Κρίμπας, «Σσσσς» του Δημήτρη Γεράρδη, «Το ρόδι» του Χρήστου Καρτέρη.
Τα Βραβεία του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι: Χρυσός Διόνυσος (1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας), Αργυρός Διόνυσος (2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας), βραβείο «Έλληνες του κόσμου - Σωκράτης Δημητριάδης», ντοκιμαντέρ, σπουδαστικής ταινίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
Η Προκριματική Επιτροπή εκτιμώντας τις προσπάθειες πολλών σκηνοθετών σπουδαστικών ταινιών που δεν προκρίθηκαν στο Διαγωνιστικό Τμήμα, τους παροτρύνει να προβάλουν τη δουλειά τους στο ανοιχτό «Σπουδαστικό Πανόραμα» του Φεστιβάλ.