Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε πολλά θρεπτικά
συστατικά που ξεχωρίζει για τη μεγάλη διατροφική της αξία.
Η πατάτα είναι ένα κηπευτικό που περιέχει 80% νερό και 20% περίπου ξηρή ουσία.
Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στην Ευρώπη ήταν οι
Ισπανοί(1454) και μετά οι Γάλλοι (1540) υπό την καθοδήγηση του περίφημου
Παρμαντιέ, του οποίου το όνομα φέρουν πολλές παρασκευές πατάτας.
Εμείς την γνωρίσαμε στα τέλη του 18ου αιώνα μέσω Κέρκυρας με
βενετσιάνικη προέλευση. Ο Καποδίστριας πράγματι, προώθησε την καλλιέργεια με
την βοήθεια ενός Ιρλανδού γεωπόνου.
Η καλλιέργεια πατάτας στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου
έχει σημαντική παράδοση και ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η
ονομαστή γεύση της πατάτας που παράγεται στο Κ. Νευροκόπι οφείλεται στις
ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου
χειμώνα συντελείται μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η
ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης.
Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να
συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.
Ο συνδυασμός ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών,
μακροχρόνιας εμπειρίας αλλά και παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και
περιποίησης που εφαρμόζονται έχουν συντελέσει στην ποιοτική υπεροχή της πατάτας
Κ. Νευροκοπίου και στην αναγνώριση της ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής
Ένδειξης (ΠΓΕ). Με τον Κανονισμό (ΕΚ) 538/2002 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου
2002 η ονομασία «Πατάτα Κ. Νευροκοπίου» καταγράφηκε στο «Μητρώο προστατευομένων
ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων» όπως αυτός
προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 και επομένως
τυγχάνει προστασίας σε κοινοτικό επίπεδο.
Σήμερα η κατανάλωση της πατάτας παραμένει σε υψηλά επίπεδα
παραμένοντας βασική ή συμπληρωματική διατροφή σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες
και σε όλο τον κόσμο.
Ιστορικό της Ε.Α.Σ. για την πατάτα
Ιδρύθηκε το έτος ασχολούμενη με την εμπορία σπόρων και
φυτοφαρμάκων το αποφάσισε να ασχοληθεί με την εμπορία πατάτας, προχώρησε στην
κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στο Νευροκόπι συνολικής έκτασης, έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια
μεγάλη προσπάθεια να φτάσει η πατάτα Κ. Νευροκοπίου σ' εσάς μέσα από την Ε.Α.Σ.
Στην Ε.Α.Σ. πιστεύουμε πως η επιλογή της κατάλληλης
ποικιλίας επιδρά θετικά τόσο στους καλλιεργητές όσο και στους καταναλωτές. Γι'
αυτό ότι πραγματοποιούμε γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις ώστε να είμαστε
υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.
αγοράζουμε πατάτες από τους καλλιεργητές βασιζόμενοι σε δύο
ιδανικά. Πρώτον, ότι πρέπει να χτίσουμε μακροχρόνιες σχέσεις με του
καλλιεργητές βασισμένες στο σεβασμό και την εκτίμηση. Δεύτερον, πρέπει να
ενθαρρύνουμε τη διατήρηση της καλλιέργειας στην περιοχή σε συνδυασμό με την
υψηλή ποιότητα.
Θέλουμε όταν αγοράζετε πατάτες που φέρουν το σήμα της Ε.Α.Σ.
να είστε ευχαριστημένοι από την ποιότητα.
Και επειδή εσείς είστε που δημιουργείται τη ζήτηση, οι
παραγωγοί και οι έμποροι απλώς ακολουθούν
θα πρέπει να επιλέγεται τη σωστή ποικιλία ανάλογα με το πως θα την
καταναλώσετε π.χ. στρόγγυλη για τον φούρνο (όσο μικρότερες τις χρησιμοποιείται
ολόκληρες), οβάλ ή μακρόστενη για το τηγάνι, πατάτες που δεν διαλύονται για το
βράσιμο.
Και για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πέσετε στην παγίδα να
πληρώσετε ως Ελληνική μια πατάτα εισαγωγής, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τον
προμηθευτή σας αλλά πίσω από αυτόν είναι ο συσκευαστής του προϊόντος.
Εμείς στην Ε.Α.Σ. μπορούμε να σας το εγγυηθούμε αυτό διότι
προμηθευόμαστε προϊόν μόνο από Έλληνες παραγωγούς και μόνο από την περιοχή μας
(ΠΑΤΑΤΑ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ).
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου