23 Μαρ 2012

Καβάλα : Η... "μάχη" της εξέδρας!


Η μάχη της εξέδρας φουντώνει τις τελευταίες μέρες στην Καβάλα και αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει διαμαρτυρία ανάλογη με αυτή της 28ης Οκτωβρίου, φαίνεται πως η πρωτοβουλία του δημάρχου να συγκαλέσει σύσκεψη στο δημαρχείο με τους πολιτιστικούς συλλόγους ώστε να αναζητηθούν τρόποι «διαφύλαξης», δημιουργεί άλλα ζητήματα.


Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι χαρακτηρισμοί περί "ακραιών πολιτικά και κοινωνικά στοιχείων"...

Την ίδια στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ενώ οι αδιασταύρωτες και πολλές φορές υπερβολικές και εκτός πραγματικότητας πληροφορίες που κυρίως κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου έχουν περιπλέξει την κατάσταση που, ήδη κινούνταν από μέρες «στην κόψη του ξυραφιού».

Άλλοι μιλούν για διαμαρτυρίες στο Ηρώο κατά την κατάθεση των στεφανιών, άλλοι για επανάληψη των διαμαρτυριών απέναντι από την εξέδρα, κάποιοι λένε ότι δεν θα στηθεί καθόλου εξέδρα, ενώ κυκλοφορεί εντόνως τις τελευταίες μέρες και μια φήμη περί των οικογενειών προσωπικού των Ένοπλων Δυνάμεων που καλούνται επίσης να είναι πέριξ της εξέδρας των επισήμων, ώστε και αυτοί να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σύγχυση δημιουργείται και στους κόλπους των πολιτιστικών συλλόγων που δεν θέλουν να βρεθούν απέναντι σε συμπολίτες τους, οι οποίοι άλλωστε θα διαμαρτυρηθούν για κοινά προβλήματα που αγγίζουν όλους λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ δεν λείπουν και προτάσεις όπως ο κόσμος να συγκεντρωθεί μακριά από τον χώρο της εξέδρας των επισήμων, ώστε να νιώσουν την απαξίωση και την αποκοπή τους από την κοινωνία…

Εριφυλλίδης: ποιον υποκαθιστά ο δήμος

«Υπό ποια αρμοδιότητα συγκάλεσε αυτήν την σύσκεψη; Του έδωσε κανένας εντολή ή είναι τόσο «ευαίσθητος»; Τόσο πολύ τους φοβάται όλους αυτούς τους άνεργους, τους δεινοπαθούντες συμπολίτες;», ήταν τα πρώτα σχόλια του Στάθη Εριφυλλίδη, υπό μορφή ερωτημάτων, μετά τη δημοσιοποίηση από την «Ε» του κειμένου της πρόσκλησης που μεταξύ άλλων αναφερόταν σε «ακραία πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία».

«Αν τους χαρακτηρίζει έτσι, «ακραία στοιχεία» γι αυτό μας έχει μαντρώσει στη στρούγκα του Δημοτικού Συμβουλίου 42 άτομα και συνεδριάζουμε εκεί; Τόσο πολύ φοβάται;», ήταν άλλο ένα ερώτημα ενώ παρατήρησε σχετικά με την προχθεσινή σύσκεψη: «υπάρχουν αρμόδιοι που μπορούσαν και να συγκαλέσουν σύσκεψη και να καταθέσουν προτάσεις και να δώσουν οδηγίες αν κάτι τέτοιο υπήρχε. Υποκαθιστά το κράτος, την αστυνομία, την περιφέρεια και όλους τους υπόλοιπους. Επειδή είναι «στα κάτω» του αυτές τις μέρες, γιατί τρώει από παντού σκαμπίλια, μάλλον βρήκε ευκαιρία να βγει πάλι στα ΜΜΕ ότι είναι ευαίσθητος και περί αυτού», ενώ δήλωσε ότι δεν είχε «καμία πληροφόρηση», κάτι που δείχνει ότι «ακόμη μια φορά αγνοεί τους επικεφαλής των παρατάξεων λες και θα παίρναμε τη δόξα εμείς…».

Ο κ. Εριφυλλίδης δεν κατανοεί για τι κλήθηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι: «κάλεσε τα σωματεία να πουν τι; Την ευθύνη έχει ο αντιπεριφερειάρχης σε συνέχεια του νομάρχη όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Καμία αρμοδιότητα δεν έχει ο δήμαρχος για την παρέλαση. Είναι καλεσμένος, αν δείτε την πρόσκληση του πρωτοκόλλου για το ποιοι παρακαλούνται να παραστούν».

Όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς που περιείχε το κείμενο της πρόσκλησης ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ μιλάει για «άκρως προσβλητικές λέξεις» και καταλήγει: «αν είναι ένα άλλοθι για να μην πάει στην παρέλαση, να μας το πει. Αν αισθάνεται ότι είναι ένοχος και συνένοχος της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα να μην πάει στην παρέλαση. Τι φοβάται, τι θα του κάνουν; Κανένας δε θα ασχολιόταν με τον Σιμιτσή εκτός από αυτούς που κατά καιρούς περιέπαιξε στο ΔΣ υποσχόμενος ότι θα… «επέμβει», όπως για τα χαράτσια, τους άνεργους λιμενεργάτες, ότι θα δώσει λύση για τη ΒΦΛ και ου το καθ εξής…».

Γρανάς: ευθύνη της αντιπεριφέρειας η παρέλαση

Το ότι η παρέλαση είναι ευθύνη της αντιπεριφέρειας ως θεσμός που έρχεται σε συνέχεια της νομαρχίας που την αναλάμβανε όλα τα προηγούμενα χρόνια βεβαιώνει ο Αρχέλαος Γρανάς, «ναι έτσι είναι, εμείς θα στείλουμε προσκλήσεις. Ο δήμος έχει ως ευθύνη να κάνει την εξέδρα κλπ δηλαδή τα τεχνικά ζητήματα».

Χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία Σιμιτσή ότι έγινε «με καλή θέληση», δήλωσε ότι συνεννοήθηκαν από πριν και μάλιστα λόγω ασθενείας του ίδιου, την παρακολούθησε ο Κώστας Παπακοσμάς. Αν και δεν είδε το κείμενο της πρόσκλησης ώστε να μπορεί να σχολιάσει την φρασεολογία τονίζει ότι «είδα στις εφημερίδες διάφοροι φορείς και κόμματα που λένε ότι δεν συμμετέχουν και παροτρύνουν τα μέλη τους να μην συμμετέχουν, προσπαθώντας τουλάχιστον να διαφυλάξουν θεσμικά την εθνική εορτή.

Από εκεί και πέρα λογικό είναι ότι ο κόσμος που έχει τόσα πολλά προβλήματα όλη αυτή την περίοδο και είναι κατανοητή η αγανάκτησή να πει μια κουβέντα παραπάνω. Από εκεί και πέρα τι να διαφυλάξουμε;

Η δική μου άποψη είναι ότι πηγαίνουμε και τιμούμε την εθνική εορτή και τα παιδιά. Να μην πάμε γι αυτούς τους λόγους; Είναι μια συζήτηση για την οποία ο καθένας έχει την δική του άποψη», είπε αναφορικά με τον «φόβο» επεισοδίων και υπογράμμισε πως «η παρέλαση θα γίνει κι εμείς θα είμαστε εκεί», ωστόσο ούτε και ο ίδιος έχει ακόμη ενημέρωση για το ποιος θα είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην εκδήλωση της Καβάλας. «Προφανώς θα οριστεί κάποιος, γιατί κεντρικά έχουν αποφασίσει ότι θα παραστούν», ενώ επίσης δεν γνώριζε σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί αιτήματος του δημάρχου να μην εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση από κανέναν.

«Είμαστε μια συντεταγμένη πολιτεία. Το πρόβλημα είναι η κοινωνία και όλος ο κόσμος που υποφέρει. Νομίζω ότι δεν ήταν αυτό το πνεύμα του δημάρχου», ανέφερε τέλος σχετικά με τα περί «διαφύλαξης» της παρέλασης από τα πολιτιστικά σωματεία, εκτιμώντας ότι «ίσως επειδή ακούστηκε ότι δεν ήθελαν να παρελάσουν έκανε την σύσκεψη. Τι άλλο τρόπο διαφύλαξης έχουν οι σύλλογοι;», είπε.

Ιωαννίδης: ο δήμαρχος έχει ξεφύγει

«Έχει ξεφύγει. Έχει ξεφύγει από την άποψη ότι πάει να χρησιμοποιήσει τους συλλόγους ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους επισήμους και όσους θα είναι στην εξέδρα, φοβούμενος τις αντιδράσεις ενός κόσμου που πιθανόν να εκφραστούν όπως συνέβη και την 28η Οκτωβρίου», σχολιάζει το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Ιωαννίδης υπογραμμίζοντας ότι και αυτή η κίνηση του δημάρχου «θα γραφτεί στην ιστορία της πόλης όπως γράφτηκαν και άλλα τον τελευταίο καιρό. Γι αυτό λέω ότι έχει ξεφύγει. Θα βάλει σωματοφύλακες γύρω από την εξέδρα, μέλη πολιτιστικών συλλόγων για να αποτρέψουν αντιδράσεις πολιτών που θέλουν με την ευκαιρία της παρέλασης να εκφράσουν την αγανάκτησή τους;».

Όπως λέει ο ίδιος, «αυτός ο κόσμος έχει υποστεί τον τελευταίο καιρό σωρεία ανάρμοστων συμπεριφορών, την ανεργία, φτώχεια, αθλιότητα που ζει σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, τον βιασμό της ζωής του και οι βιαστές αυτού του κόσμου θέλουν να λένε ότι η παρουσία τους θα είναι ένας υγιεινός περίπατος! Δεν είναι δυνατόν να το καταφέρουν. Και να μην «τσιμπήσουν» οι σύλλογοι. Δεν είναι σωματοφύλακες κανενός και δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Να τιμήσουν με τον τρόπο που πρέπει την μεγάλη αυτή μέρα και να της δώσουν το νόημα που πρέπει».

Αναφορικά με τις εκφράσεις περί «ακραίων στοιχείων» αναρωτιέται: «που είδε τους ακραίους, ας μας το πει. Ποιος κρίνει την διαμαρτυρία ως «ανάρμοστη»; Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν οργανώνουμε κάτι αλλά δεν θα γίνουμε και το φρένο στην επιθυμία ενός κόσμου να εκφράσει αυτό που νιώθει. Αν αυτό δεν θέλει να το υποστεί η πολιτική τάξη και αυτοί που κυβερνούν κι έχουν φτάσει τον κόσμο σε αυτό το σημείο ας το αντιμετωπίσουν. Την οργή του κόσμου δε θα μπορέσουν να την αποφύγουν, έστω κι αν πάρουν στρατιωτικά μέτρα αξιοποιώντας και διχάζοντας και το λαό που ελπίζω να μην το καταφέρουν. Αυτή η πρωτοβουλία του δημάρχου ξαναλέω ότι γράφεται στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της πόλης μας, μαζί και άλλες πρόσφατα, όπως τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δε λύνονται προβλήματα έτσι και δεν μπορεί ο δήμαρχος να λειτουργεί ως ο κατεξοχήν κυβερνητικός εκπρόσωπος και κυβέρνηση στην πόλη μας».

Τέλος, αναφερόμενος στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «καλούμε τον κόσμο ειρηνικά με μεγάλη προσοχή να έχει το νου του για τις προβοκάτσιες. Το πρόβλημα δεν είναι να πεταχτούν γιαούρτια -να αποφευχθεί αυτό- αλλά όσοι θέλουν, με ειρηνικό τρόπο, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και αυτοί που έχουν φέρει τον κόσμο σε τέτοιο σημείο, να υποστούν από τον κόσμο. Γιατί να μην γευτούν αυτήν την αντίδραση; Εμείς ως πολιτικός χώρος έχουμε το νου μας. Ξέρουμε ότι είμαστε στοχοποιημένοι και υπάρχει προσπάθεια αποπροσανατολισμού, και αν το μεγαλο κύμα αγανάκτησης του κόσμου ξεφύγει, θα το χρεώσουν στον πολιτικό μας χώρο».

Ιωσηφίδης: απόφαση που δημιούργησε παραπάνω πρόβλημα…

«Δεν ήταν λανθασμένη η απόφαση του δημάρχου, αλλά δημιούργησε παραπάνω πρόβλημα από ό,τι θα υπήρχε», λέει ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης, σημειώνοντας ότι «η 25η Μαρτίου είναι ένα αξεπέραστο ορόσημο αγώνα, ενότητας και πάλης και πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους μας, οφείλουμε να την τιμούμε, να έχουμε μνήμη και γνώση της ιστορίας.

Από εκεί και πέρα αυτοί που όφειλαν, οι εκπρόσωποί μας, να διαφυλάξουν αυτά τα αγαθά και στο κάτω - κάτω πληρώνονται γι αυτό ή το αγνοούν άρα είναι ημιμαθείς και εκπρόσωποι ενός λαού που μονίμως κάνει λάθη και παρασύρεται. Αυτούς που διαφυλάσσουν και προσπαθούν να περιφρουρήσουν και τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα του λαού, αρχίσαμε πλέον να τους λέμε «αντιδραστικούς» και «ταραξίες». Εμείς που υπηρετούμε το πολιτισμικό αγαθό δεν τους λέμε αυτούς τους ανθρώπους ούτε «αντιδραστικούς», ούτε «ταραξίες». Αν δεν υπήρχαν και αυτοί, φανταστείτε σε τι βαθύ ύπνο θα ήταν ο καθένας μας…», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην σύσκεψη με τους συλλόγους προχθές και σύμφωνα με τα όσα του μετέφερε το μέλος της Στέγης Πολιτισμού που πήρε μέρος, «ήταν στην κατεύθυνση διαφύλαξης της ώρας της παρέλασης. Δεν θα έχουν όμως αποτέλεσμα, στο μέτρο που νομίζω ότι η έννοια της ελεύθερης έκφρασης δεν μπορεί να περιφρουρηθεί από πέντε πολιτιστικούς συλλόγους ή από εκατό!».

Οι προτάσεις ήταν διάφορες μεταξύ των οποίων να μην παρελάσουν οι σύλλογοι φοβούμενοι μήπως τα έκτροπα αυτά δημιουργήσουν και πρόβλημα με τις φορεσιές, πολλές εκ των οποίων είναι αυθεντικές όπως της Στέγης 200 και 300 χρόνων, όμως σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη «είναι θέμα πως αισθάνεται κανείς: αν αισθάνεται ότι τιμά τους ήρωες με την παρέλαση κάτω από αυτήν την σκληρή συγκυρία που περνάει ο λαός, αν έχει όρεξη και κέφι δηλαδή να εκφραστεί».

Οι φορείς που εκπροσωπούν το προσφυγικό κομμάτι του Ελληνισμού δηλαδή Καππαδόκες, Λέσχη Ποντίων, Θρακική Εστία και Μικρασιάτες χθες το απόγευμα είχαν συνάντηση στη Νέα Καρβάλη προκειμένου να αποφασίσουν «ποιος είναι ο πιο ορθός τρόπος για να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας», λέει ο ίδιος, αφού η προχθεσινή συνάντηση στο δημαρχείο δεν κατέληξε πουθενά.

«Να μην εκθέσουμε σε οποιαδήποτε περιπέτεια με την θετική ή αρνητική έννοια της λέξης τα μέλη και τα παιδιά μας», προσθέτει σε άλλο σημείο αναφέροντας ότι προτάσεις είναι επίσης «ή να μην συμμετέχουμε καθόλου ή μόνο ένας εκπρόσωπος από το κάθε σωματείο με τα λάβαρά μας».

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ