Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων για την είσοδο των νεοεισαχθέντων στα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση.
Από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας , οπότε και οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν τις σχολές και τις πόλεις, που θα κληθούν να φοιτήσουν, αναμένεται και φέτος...
ένα κύμα ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτων στην πόλης της Κομοτηνής, που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες νέους φοιτητές.
Η κίνηση ενδιαφερόμενων ενοικιαστών προς το παρόν είναι περιορισμένη, αφού μόνο όσοι θεώρησαν σίγουρη την είσοδό τους σε κάποια από τα τμήματα του ΔΠΘ φρόντισαν να εξασφαλίσουν κατοικία, πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά βεβαία το 10% των νεοεισαχθέντων, με την αγωνία των ιδιοκτητών να παρατείνεται για λίγες ακόμα ημέρες.
Η πόλη έχει γεμίσει με ενοικιαστήρια εδώ και μέρες σε πολλά κεντρικά σημεία, στις στάσεις των λεωφορείων, σε πυλωτές πολυκατοικιών, στύλους και στις προσόψεις των μεσιτικών γραφείων.
Σε επίπεδα 2010 οι τιμές των ενοικίων – Στα 300 ευρώ τα νεόδμητα
Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα του 2010 θα κυμανθούν οι τιμές ενοικίων στις νεόδμητες γκαρσονιέρες και στα μικρά διαμερίσματα της Κομοτηνής. που ενοικιάζονται στους φοιτητές.
Στην Κομοτηνή υπάρχει επάρκεια στις κατοικίες που προορίζονται για τους φοιτητές και φαίνεται αυτό από το γεγονός ότι τα παιδιά που έρχονται με τους γονείς τους τακτοποιούνται από τις πρώτες δυο κιόλας μέρες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Ν. Ροδόπης κάνουν λόγο για τιμές ενοικίων από 200 έως και 350 ευρώ στις μικρές κατοικίες, που προτιμούν κατά πλειοψηφία οι φοιτητές.
Η δικηγόρος Χρύσα Κυριακούση πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων Ν. Ροδόπης, μιλώντας στο komotinipress για το ύψος των τιμών των ενοικίων ανέφερε πως αυτές« θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στις νεόδμητες κατοικίες κι αυτές που είναι κοντά σε στάσεις, περιοχές Μαρινόπουλου και Πρυτανείας, γύρω στα 300 ευρώ. Κυρίως αφορά καινούργια διαμερίσματα και ειδικά διαμορφωμένα για φοιτητές, γκαρσονιέρες, δίχωρα διαμερίσματα με κουζινάκι. Τα πιο παλιά και απομακρυσμένα θα κυμανθούν από 150 μέχρι 200 ευρώ. Νεόδμητα θεωρούνται όσα βγήκαν με τις άδειες του 2003 και 2004 μέχρι και το 2006 όπου και πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη ανοικοδόμηση της πόλης. Το 2007 άρχισε να κάνει κοιλιά το ακίνητο, μέχρι και την εφαρμογή, τη ρύθμιση του ΦΠΑ στην οικοδομή που είναι και το2006, γι’ αυτό και οι περισσότερες κατοικίες , όλες σχεδόν είναι με άδειες του 2006».
Οι ιδιοκτήτες σύμφωνα με την κυρία Κυριακούση δεν προτίθενται να υποχωρήσουν στις τιμές των κατοικιών καθώς υφίστανται μια αυξημένη φορολογία.
Όπως ανέφερε, «οι ιδιοκτήτες έχουμε πληρώσει το ΕΤΑΚ του 2008, το ΕΤΑΚ του 2009 και αναμένεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2010 και του 2011. Μάλιστα ο φόρος του 2011 θα επιβληθεί με μειωμένο το αφορολόγητο κατά 200.000 ευρώ, δηλαδή από 400.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο για το 2010, έπεσε στις 200.000 ευρώ για το 2011, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη τάξη ιδιοκτητών να μπει στο σύστημα φορολογίας. Αυτό είναι ένα άδικο σύστημα γιατί δεν αφορά μόνο τα προσοδοφόρα ακίνητα, αλλά και όσα δεν αποφέρουν κέρδος. Είναι δηλαδή φόρος κατοχής, πληρώνεις απλώς γιατί έχεις μια περιουσία κι όχι γιατί σου αποδίδει κατά ανάγκη εισόδημα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα μισθώματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης φορολογούνται μέσω του εισοδήματος κι εκεί πληρώνει άλλο ένα 40 με 45 % ανάλογα με την κλίμακα. Η κλίμακα αρχίζει από 20% και φτάνει μέχρι 45%. Επομένως αυτή τη στιγμή φορολογείται και για τα μη προσοδοφόρα ακίνητα δηλαδή γιατί απλώς έχεις στην κατοχή σου κάτι. Ενώ για άλλες μορφές επενδύσεων, κι αυτό είναι ιδιαίτερα που ενοχλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δε φορολογούνται. Σημειωτόν ότι το 2011 εκτός του αφορολόγητου που πέφτει αυξάνεται και ο συντελεστής κι από 1 τις χιλίοις πάει 2 τις χιλίοις. Με αποτέλεσμα και επιπλέον αύξηση γι αυτούς που ήταν ήδη στο σύστημα και γι’ αυτούς που θα μπουν. Επιπλέον έχει ακουστεί ότι όπως θα μπει ο φόρος επιτηδευματιών θα μπει κι ένας πρόσθετος φόρος στα ακίνητα της τάξεως του 2-3 % των αντικειμενικών. Που θα είναι κάτι πρόσθετο περαν του φόρου».
Ρίχνουν τις τιμές στις επαγγελματικές στέγες για να μη χάσουν τους ενοικιαστές
«Το ζήτημα, εν μέσω της καταιγίδας που αντιμετωπίζει η αγορά, είναι να διατηρήσεις ένα φερέγγυο μισθωτή στο ακίνητό σου ακόμη και… αν αυτός σου ζητήσει μείωση ενοικίου». Αυτή τη φράση φαίνεται να έχουν βάλει για τα καλά στο μυαλό τους οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν επαγγελματικούς χώρους προς ενοικίαση και ρίχνουν μπόλικο νερό στο κρασί τους προκειμένου να μην τα βλέπουν στα αζήτητα.
«Οι ιδιοκτήτες στην κατοικία δεν υποχωρούν τόσο εύκολο κι αυτό γιατί έχουν να κάνουν με φοιτητές που δεν τους γνωρίζουν ωστόσο έχουν υποχωρήσει όμως πάρα πολύ στην επαγγελματική στέγη από 20 μέχρι 50 %. Κι αυτό γιατί με τον άνθρωπο που έχει το μαγαζί τους έχουν αναπτύξει έναν δεσμό. Στα υψηλά ενοίκια των καταστημάτων έχουν συμμορφωθεί οι ιδιοκτήτες και έχουν αρχίσει να υποχωρούν στις τιμές. Επειδή πρόκειται για μακροχρόνιες σχέσεις υπάρχει η διαπροσωπική σχέση ιδιοκτήτη-μισθωτή και εάν είναι καλοπληρωτής δε θέλει να τον χάσει» υποστηρίζει η πρόεδρος του συλλόγου ακινήτων.
Επιτροπές εξωδίκου διακανονισμού μισθωμάτων από Σεπτέμβρη
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η σύσταση ανά νομό επιτροπών εξωδίκου διακανονισμού μισθωμάτων για περιπτώσεις διαφωνίας ιδιοκτητών και ενοικιαστών που δε μπορούν να συμφωνήσουν στο ύψος των ενοικίων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο komotinipress η κ. Κυριακούση «είναι μερικοί ιδιοκτήτες που δε συμφωνούν και μερικοί ενοικιαστές που ζητούν παράλογα, όταν δηλαδή πληρώνεις 1000 και ζητάς να σου το κάνουν 200 είναι παράλογο. Θα ψηφιστεί ο νόμος εντός του Σεπτεμβρίου για τις επιτροπές εξωδίκου διακανονισμού των μισθωμάτων. Οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσφεύγουν εκεί ζητώντας τη μείωση ή αντίστοιχα τη μη μείωση του ενοικίου και θα βγαίνει το πόρισμα. Η επιτροπή θα ακούει αμφότερα τις πλευρές και θα συντάσσει ένα πρακτικό. Εάν γίνει αποδεκτό το πρακτικό της επιτροπής έχει καλώς ειδάλλως σε περίπτωση που δε γίνει αποδεκτό τότε θα προσφεύγουν τα μέρη στα δικαστήρια. Το πρακτικό της επιτροπής, η απόφαση θα τίθεται υπόψιν των δικαστηρίων. Δηλαδή τα δικαστήρια θα αποφασίζουν απλώς είναι μια λύση που την προσπαθούν για τη σύντομη επίλυση των διαφορών».
Αναστολή του «πόθεν έσχες» στα ακίνητα
Με απόφαση του υπουργείου οικονομικών ανεστάλη το «πόθεν έσχες» που αφορά την αγορά ή την ανέγερση οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κλπ.), ή την ανέγερση οικοδομής.
Η αναστολή του «πόθεν έσχες» έχει διάρκεια έως την 31η Δεκεμβρίου του 2013, ενώ αφορά και τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και την κατασκευή πισίνας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Όπως τονίζει η κ. Κυριακούση «αυτό το μέτρο αναγκάστηκε να το πάρει η κυβέρνηση γιατί έχει «καθίσει» η οικοδομή από το 2007 και μετά. Εδώ και μια τριετία δεν κινείται τίποτα και δεν είναι μόνο οι οικοδόμοι και οι μηχανικοί αλλά πέριξ της οικοδομής βρίσκονται άλλα 100 επαγγέλματα που δε δουλεύουν με αποτέλεσμα να πιέσουν και να ληφθεί αυτό το μέτρο.
Αυτό το μέτρο για όλες τις τάξεις είναι καλό αλλά από την άλλη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που επιτάσσουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Από τη μια πρεσβεύεις ότι θα πατάξεις το μαύρο χρήμα κι από την άλλη αναστέλλεις το πόθεν έσχες. Γιατί το πόθεν έσχες σημαίνει ουσιαστικά, βγάλε το μαύρο χρήμα που έχεις στις τσέπες σου».
Άλλες ρυθμίσεις που αναμένονται είναι για τα αυθαίρετα. Καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου ακινήτων «υπάρχει ένα πρόβλημα με το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν ενώ στους ημι-υπαίθριους δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς έχουν πάρει παράταση μέχρι τον Οκτώβριο».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανασταλεί για τις μισθωμένες κατοικίες άνω των 50 τετραγωνικών το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και έχει μετατεθεί για αρχές Ιανουαρίου και ισχύει μόνο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις αγοροπωλησίες.
Πηγή: komotinipress
1 ΣΧΟΛΙΑ:
φερτε πισω τον κωστακη ρε...με χρυσα κουταλια τρωγαμε..ατιμο πασοκ...
Δημοσίευση σχολίου