15 Απρ 2014

Το αυτοδιοικητικό τοπίο της περιφέρειας ΑΜΘ & η παράταξη «ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
Έχει ήδη διαμορφωθεί το προεκλογικό τοπίο των επικείμενων περιφερειακών εκλογών. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει υποψήφιους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες  για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:


   
Παρατάξεις και υποψήφιοι (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ – ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ & ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ) που σηματοδοτούν ένα πολιτικό - αυτοδιοικητικό  κατεστημένο, το οποίο αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτε, δεν μπορεί να ανανεωθεί και δεν αποτελεί ελπίδα για το αύριο και λύση για τα χρόνια προβλήματα του τόπου μας
   
Άλλες παρατάξεις και υποψήφιοι (ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΡΦΙΔΗΣ & ΣΠΥΡΟΣ ΤΟΥΡΤΟΥΡΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΕΛΛΗΣ & ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΥ – ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ & ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ), που δείχνουν να μη έχουν συνειδητοποιήσει την σημερινή αμείλικτη πραγματικότητα και αναδεικνύουν ως επίδικα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα (ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ), υποβαθμίζοντας έτσι τα προβλήματα που βιώνει η Περιφέρειά μας και μη έχοντας πρόταση για την επόμενη μέρα και τη μεταμνημονιακή εποχή, από τη στιγμή που τα παραπέμπουν και τα συνδέουν όλα με την αλλαγή της κεντρικής πολιτικής σκηνής
   
παράταξη με ακροδεξιό, ρατσιστικό και φασιστικό λόγο και πρακτικές, που επενδύει στη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί τον πόνο και τη δυστυχία που επέφεραν οι Κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες – μνημονιακές πολιτικές

Στις εκλογές του Μαΐου ανακοίνωσε συμμετοχή  και η νέα αυτοδιοικητική παράταξη «ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» με υποψήφιο Περιφερειάρχη το γιατρό Βασίλη Τραϊφόρο, δραμινής καταγωγής και με υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Δράμας το Δικηγόρο Δράμας Κώστα Αβραμίδη. Κατά τις διακηρύξεις της η παράταξη αυτή επιδιώκει να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές - δημοκρατικές δυνάμεις και να αντικρούσει τις εφαρμοζόμενες Κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές. Παράλληλα θέλει να προτείνει και να προωθήσει άμεσες λύσεις στα χρόνια και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας, έτσι ώστε με ρεαλισμό και όραμα να πορευθούμε την επόμενη κρίσιμη πενταετία και να βρει ο τόπος μας τη θέση που του αξίζει στην Ευρώπη των Περιφερειών.

Η «γνώση και συνεργασία» στηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και άλλες προοδευτικές – δημοκρατικές δυνάμεις, που αντιδρούν στο συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας και δράσης του νυν Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος επιδίωξε να εφαρμόσει και στην Περιφέρειά μας το κεντροδεξιό πείραμα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν σηματοδοτεί ανανέωση της πολιτικής ζωής στον τόπο και στον β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά φαντάζει ως αναπαλαίωση του αποτυχημένου πολιτικού σκηνικού.

Από την άλλη η συντηρητική παράταξη του  Γιώργου Παυλίδη, που επίσης δεν προχώρησε σε ανανέωση πολιτικού λόγου, πρακτικής και προσώπων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική λύση διοίκησης της Περιφέρειάς μας.

Η «γνώση και συνεργασία» δεν ισχυρίζεται ότι διαθέτει πλήρη και επαρκεί γνώση των προβλημάτων του τόπου μας και όλες τις λύσεις που απαιτούνται. Διεκδικεί όμως σε αγαστή συνεργασία με φορείς και πολίτες να κατακτήσει αυτή τη γνώση, να προβεί σε ορθολογική ιεράρχηση των προβλημάτων μέσα από δημοκρατικά οργανωμένο σχεδιασμό, να αντιπαλέψει Κυβερνητικές πολιτικές, να διεκδικήσει όσα αρμόζουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής και να  αγνοείται από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Τα πρόσωπα που στελεχώνουν την «γνώση και συνεργασία» δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Είναι όμως πρόσωπα άφθαρτα, ενεργοί πολίτες και με γνωστή δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες. Έχουν διάθεση και όρεξη προσφοράς και ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επί δεκαετίες διαχειρίζονται ανεπιτυχώς από διάφορες θέσεις τις τύχες μας και τολμούν να επιζητούν και πάλι την ψήφο μας.

Πιστεύω ότι η νέα αυτή αυτοδιοικητική παράταξη αξίζει την υποστήριξη των Δραμινών Συμπολιτών μας.
                                                                                    Παναγιώτης Χατζηγεωργίου


                                                                                Γραμματέας ΝΕ Δράμας ΔΗΜΑΡ