15 Απρ 2014

Οι αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου

Με κλήρωση τον Ιανουάριο κάθε έτους, παρουσία δικαστικού, θα καθορίζονται πλέον οι θέσεις των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές, ενώ οι δύο κατηγορίες θα βρίσκονται σε διακριτές θέσεις εντός των λαϊκών αγορών.


Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται το στεγασμένο εμπόριο, θα απαγορεύεται ρητά η πώληση ειδών από πλανόδιους εμπόρους έξω από καταστήματα με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων (αντί για 20.000 που ίσχυε με τον νόμο 3377/2005). 

Τα παραπάνω μέτρα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Αθ. Σκορδάς και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μόλις αυτή ανοίξει μετά τις διακοπές για το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο κωδικοποιείται η νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο η οποία σήμερα είναι διάσπαρτη σε 15 διαφορετικούς νόμους. Πέραν των προαναφερθέντων, τα λοιπά βασικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι τα ακόλουθα:
• Από την 1η Νοεμβρίου 2014, οπότε θα λήξουν αυτοδικαίως όλες οι υφιστάμενες άδειες πωλητών, αυτές θα ανανεώνονται πλέον μόνο με την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

• Στα προϊόντα που θα μπορούν να πωλούν οι παραγωγοί, αρκεί να είναι δικής τους παραγωγής και οικοτεχνίας, προστίθενται τα παραδοσιακά αλλαντικά και ζυμαρικά.

• Προϋπόθεση για να λάβουν οι παραγωγοί άδεια πωλητή είναι το 50% τουλάχιστον του ετήσιου εισοδήματός τους να προέρχεται από την αγροτική τους εκμετάλλευση. Σε περίπτωση που μισθώνουν κτήματα αυτά θα πρέπει να είναι εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχουν τα δικά τους κτήματα και καλλιεργούν, κάτι που θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση βεβαίωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ). Η ρύθμιση αυτή γίνεται για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των «ψευδοπαραγωγών».

• Οι άδειες επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου θα εξακολουθούν να χορηγούνται σε ανέργους και προβλέπονται ότι το 54% αυτών θα δίνεται σε ευπαθείς ομάδες (αναπήρους, πολύτεκνους κ.λπ.).

• Η άδεια επαγγελματία πωλητή θα επιτρέπεται να μεταβιβάζεται και σε υπάλληλό του υπό την προϋπόθεση ότι εργαζόταν μαζί του τουλάχιστον για πέντε χρόνια.

• Οι βιολογικές λαϊκές αγορές Αττικής και Θεσσαλονίκης εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των αντίστοιχων οργανισμών λαϊκών αγορών και οι υπόλοιπες στις αρμοδιότητες των δήμων.

• Καταργείται η χορήγηση ομαδικών αδειών για τα παζάρια.

• Απαγορεύεται η πώληση από τους υπαίθριους πωλητές των ειδών τους κατά τις ημέρες και ώρες που τα αντίστοιχα καταστήματα ομοειδών ειδών παραμένουν κλειστά με εξαίρεση τις εμποροπανηγύρεις και τις κινητές καντίνες.

• Περιορίζεται σε τρεις ημέρες η διάρκεια των παζαριών και σε δέκα ημέρες η διάρκεια αυτών που γίνονται στην πασχαλινή και χριστουγεννιάτικη περίοδο.

• Πέραν των διοικητικών, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις τόσο για τους πωλητές όσο και για υπαλλήλους των αδειοδοτουσών αρχών που έχουν παραβεί τη νομοθεσία.

Για λόγους διαφάνειας θα δημιουργηθεί στο Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Οι αρχές χορήγησης των αδειών θα πρέπει να αποστέλλουν στη βάση αυτή το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των αδειών που χορήγησαν, τον αριθμό των κενών θέσεων, το είδος και την κατηγορία των προϊόντων που αναγράφονται σε κάθε άδεια.