24 Αυγ 2013

Aπό τη Δράμα στην παγκόσμια αναγνώριση

Η ελληνική πρωτοποριακή εταιρία που θωρακίζει όλα τα μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια. Έγινε ευρύτερα γνωστή όταν ανέλαβε να θωρακίσει το JFK και όλα τα μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια με τα πρωτοποριακά συστήματα προστασίας από κεραυνούς και άλλα φαινόμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος.



Τα συστήματα Rayvoss ήταν ουσιαστικά το «διαβατήριο» για να μπει η ελληνική εταιρία στην διεθνή αφρόκρεμα των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, καταγράφοντας κάθε χρόνο μεγαλύτερο τζίρο και εξαγωγές, κόντρα στην κρίση. Και αν στην Ελλάδα η φήμη της είναι «διακριτική», στο εξωτερικό αποτελεί success story ακόμη και για τους παγκόσμιους κολοσσούς που ανταγωνίστηκε στα ίσια και βγήκε νικήτρια.


Όταν το 1987 ο Kώστας Aποστολίδης αποφάσισε να θέσει τις βάσεις της σημερινής επιχείρησης, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι λίγα χρόνια μετά η Raycap θα είχε αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της ηλεκτρικής προστασίας, με έργα σε Eυρώπη, Aμερική, Aσία και Aφρική, τα προϊόντα της θα χρησιμοποιούνταν σε ένα ευρύτατο φάσμα υποδομών, ενώ στη φαρέτρα της θα είχε 75 τεχνολογικές πατέντες.


ΜΕ 3 ΕΡΓΑΤΕΣ

Έκανε το πρώτο βήμα μόνο με τρεις εργάτες και με βασικό «όπλο» τις σπουδές του (πτυχίο μηχανικού από το EMΠ και MBA από το Xάρβαρντ), τη μεγάλη επαγγελματική εμπειρία του στον Καναδά, αλλά κυρίως το πείσμα του να χτίσει κάτι διαφορετικό στην πατρίδα του, τη Δράμα. Η μικρή βιοτεχνία αρχικά κατασκεύαζε συνδέσεις καλωδίων σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρίες και αν και επρόκειτο για μεταποιητική δραστηριότητα ξεχώρισε ρίχνοντας το βάρος της στην ποιότητα παραγωγής και τον ποιοτικό έλεγχο.

 Χρειάστηκαν 10 χρόνια τιτάνιας προσπάθειας, όπου ο Αποστολίδης πόνταρε στην έρευνα και την καινοτομία, επικεντρώνοντας στην ηλεκτρική προστασία, με αποτέλεσμα την πρώτη καθοριστική πατέντα για το σύστημα Strikesorb, το οποίο εξασφαλίζει απόλυτη προστασία από κρουστικές υπερτάσεις.

 Με βάση την αρχική πατέντα εξελίχθηκε ολόκληρη σειρά τέτοιων συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την προστασία κρίσιμων ηλεκτρονικών υποδομών σε τηλεπικοινωνίες, βιομηχανίες, αεροδρόμια, αμυντικά συστήματα, κέντρα μηχανογράφησης, νοσοκομεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου κ.α.


Αυτά βέβαια δεν ήρθαν από μόνα τους. Πάνω από 30 εκ. επένδυσε την τελευταία πενταετία σε σύγχρονο εξοπλισμό, έρευνα και ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα υπερβαίνει τους 300 εργαζομένους.


Οι περισσότεροι από την περιοχή της Δράμας, αλλά και αρκετοί από το εξωτερικό, με την επιλογή γίνεται ανάμεσα σε αποφοίτους των Harvard και MIT.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ

H Raycap εδρεύει στην Aθήνα και διαθέτει εργοστασιακές εγκαταστάσεις στη Δράμα (βασική παραγωγική μονάδα 5000 τ.μ.), στο Post Falls των HΠA και στο Bουκουρέστι. Έχει θυγατρικές σε HΠA, Γερμανία, Kύπρο, Pουμανία, Bουλγαρία και γραφεία σε Eλβετία, Iταλία, Iσπανία, Bέλγιο, Mεξικό και Kαναδά. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει παγκόσμιους κολοσσούς -με πολλούς από τους οποίους έχει στρατηγική συνεργασία-, όπως General Electric, Alstom, AT&T, FAA, Bell Canada, Raytheon, Iberdrola, Bέλγικοι Σιδηρόδρομοι, Vestas, Boston Scientific, Tyco Electronics , CommScope Hydroplus της Vinci Group, Power One, Albis Technologies κ.α., ενώ στην Ελλάδα συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Η οικονομική κρίση δεν έχει ανακόψει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και ο ετήσιος τζίρος της, που αυξήθηκε πέρυσι κατά 25% σε σχέση με το 2011, κινείται πάνω από 90 εκ. ευρώ, ενώ ποσοστό πάνω από 85% των συνολικών της πωλήσεων, αφορά εξαγωγές σε 60 χώρες.