25 Σεπ 2011

Φεστιβάλ Δράμας : Κριτική αποτίμηση των ταινιών του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος από τον Μπόζινταρ Ζέτσεβιτς



Η αναζήτηση του κοινωνικού πλαισίου της ελληνικής κοινωνίας, είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ταινιών του  διαγωνιστικού τμήματος του 34ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σύμφωνα με τον ιστορικό κινηματογράφου, συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπόζινταρ Ζέτσεβιτς από τη Σερβία. Φέτος ανέλαβε την κριτική αποτίμηση του εν λόγω τμήματος και όπως ανέφερε «αυτή η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την κοινωνία δείχνει ότι οι μικρού μήκους ταινίες μπορούν να είναι ένα δομημένο όλον και να  προχωρήσουν έτσι, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν”.


Από την ελληνική στην παγκόσμια κοινωνία

 «Τις ταινίες μικρού μήκους πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ως γενεσιουργό φόρμα από μόνες τους», επεσήμανε ο κ. Ζέτσεβιτς. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα παραδείγματα κινηματογραφικής οπτικής και σε φιλμ που διακρίνονται για παραδοσιακές μορφές  κινηματογράφησης. Όλες οι ταινίες όμως, για τις οποίες έκανε λόγο, «έχουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό συστατικό» σημείωσε. «Διαφέρουν στην προσέγγισή τους, αλλά επικεντρώνονται στο κοινωνικό πλαίσιο που προέρχεται από κάποια ορόσημα της ελληνικής κοινωνίας, και την ίδια ώρα στοχεύουν σε μία παγκόσμια κατανόηση των συνδεδεμένων φαινομένων».

Έκανε λόγο για ταινίες που ανήκουν στο είδος της πολιτικής μυθοπλασίας και μας μεταφέρουν στην Ελλάδα του μέλλοντος, ή περιγράφουν πόσο ζοφερό θα είναι το μέλλον σε έναν  μετα-καπιταλιστικό κόσμο ή ακόμη και σε μια αληθινή σχεδόν πλανητική στρατιωτική βία η οποία έχει εγκριθεί από τις κυρίαρχες δυνάμεις του πλανήτη. «Αυτό ειδικά το τελευταίο σενάριο», ανέφερε, «μοιάζει μακρινό πρόβλημα μέχρι η στρατιωτική καταπίεση να  φτάσει στο κατώφλι κάθε σπιτιού και να αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινή ζωή, όπως έχουμε δει στην Κύπρο ή και στη δική μου χώρα».

Σημασία στη λεπτομέρεια

Ο ιστορικός κινηματογράφου έκανε ακόμη αναφορές σε θέματα ταινιών που έχουν να κάνουν με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η  σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Το παρόν και το παρελθόν των ιδεολογικών απαιτήσεων του κομμουνισμού, τις προκαταλήψεις, τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ορισμένα φιλμ δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια «που θεωρώ ένα από τα επιτεύγματα του ζητούμενου αυτού του φεστιβάλ» τόνισε ο κ. Ζέτσεβιτς, ενώ τέλος, ξεχώρισε και ένα φιλμ στο οποίο αναφέρθηκε ιδιαίτερα: «Μέσα στα πλαίσια του εθνικού τμήματος ξεχωρίζει μία ταινία, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ορόσημο της σύγχρονής κινηματογραφικής αναπαραγωγής. Είναι η ταινία του Ανδρέα Σιαδήμα “Κινητά στοιχεία”, μία ταινία που έχει μεγάλο αντίκτυπο κατά την προσωπική μου γνώμη».

(ρεπορτάζ : Άγγελος Νουσδίλης - Δέσποινα Τσιπτσέ)

Για το Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
6948484242
2521033462
Fedra_po@dramafilmfestival.ondsl.gr