24 Αυγ 2013

Στα κόκκινα Ξάνθη και Καβάλα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου συνεχίζουν για ακόμη μια εβδομάδα να συγκαταλέγονται τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα.


Όπως είναι γνωστό ο ιός έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε δέκα.

Η Π.Ε. Ξάνθης διατηρεί τα ινία, με τα κρούσματα να αγγίζουν τα έξι επιβεβαιωμένα σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ (21.08.2013). Ατυχώς μάλιστα ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κος Αθανάσιος Μπαμπαλίδης σε δηλώσεις του στον Τύπο της Ξάνθης (Εφ. Εμπρός/23.08.13) κάνει λόγο για τέσσερα κρούσματα, τη στιγμή που ήδη εδώ και μέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δώσει στη δημοσιότητα ενημερωμένα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού στην περιοχή. 

Από τα έξι κρούσματα, τα τρία εκδηλώθηκαν από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως σοβαρά, ενώ τα υπόλοιπα τρία όχι. Πρόκειται για κατοίκους των δήμων Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, δήμοι που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στη λίστα των περιοχών που επηρεάζονται από τον ιό βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του και μελετά το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Π.Ε. Καβάλας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε τέσσερα και εντοπίζονται όλα στον Δήμο Νέστου, που συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου της χώρας. Τρία εκ των κρουσμάτων εκδηλώθηκαν από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ ένα όχι.

Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες!
Μετά τον θάνατο ενός ηλικιωμένου στην Αττική, που προσβλήθηκε από τον ιό, αλλά και την εκτίναξη του πανελλαδικού αριθμού των κρουσμάτων σε 35 έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την ενημερωτική εκστρατεία για την εξάπλωση του ιού, δίνοντας συνεχώς νέα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Η δραματική, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθυστέρηση της έναρξης του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών αλλά και του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις τόσο από πλευράς των κατοίκων όσο και από πλευράς μερίδας του Τύπου, δεν κατέστη εφικτό να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί εγκαίρως, με αποτέλεσμα ακόμη και όταν ξεκίνησαν οι αποτελεσματικότητά τους να τίθεται εύκολα υπό αμφισβήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα και παρά το γεγονός πως ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε έξαρση στην περιοχή, δεν υπήρξε μέριμνα από πλευράς της Περιφέρειας για τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων αναφορικά με τη φύση και τα συμπτώματα του ιού αλλά και τα ατομικά μέτρα προστασίας των κατοίκων.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του καλοκαιριού πλήθος δημοσιευμάτων έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι επιδρομές των κουνουπιών (συνεχείς και έντονες) η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν επέδειξε τα πρέποντα αντανακλαστικά, εμμένοντας αδικαιολογήτως σε μια επικοινωνιακή πολιτική, ασκούμενη μέσω μερίδας του Τύπου, που στόχο είχε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

ThrakiToday