6 Ιουν 2012

Πρωτοποριακός - Επεκτείνει τη δράση του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου Δράμας

Συνεταιρισμοί, Περιφέρεια - Ύπαιθρος, Οικονομία, Καταναλωτής, Καλλιεργητικές Πρακτικές, Επενδύσεις, Εναλλακτικές Καλλιέργειες, Αγροτικά Προϊόντα, Γεωργία, Φρούτα, Τρόφιμα.


Με πρωτοβουλία 7 νέων παραγωγών από τη Νότια Ρόδο ξεκίνησε δυναμικά η εγκατάσταση της καλλιέργειας της Ροδιάς σε έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Κυριακούλη. Η Ομάδα Παραγωγών που ασχολείται με το ρόδι επεκτείνει τη δράση του σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Πρόκειται για πρωτοποριακή καλλιέργεια η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αθανασίου Δράμας, ο οποίος έχει καθετοποιημένη δραστηριότητα τόσο στην καλλιέργεια της Ροδιάς όσο και στην εμπορική προώθηση του προϊόντος.

Οι 7 παραγωγοί εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψουν σχετική σύμβαση με την οποία ο ΑΣΟΠ θα τους προμηθεύσει δενδρύλια, αρδευτικό σύστημα και ό,τι άλλο απαιτείται καθώς και τεχνική υποστήριξη – τεχνογνωσία. Επίσης θα αναλάβει την υποχρέωση για την απορρόφηση του προϊόντος.

Η συγκεκριμένη Ομάδα Παραγωγών διαθέτει την πρώτη ελληνική καθετοποιημένη μονάδα επεξεργασίας ροδιού, με δικό της χυμοποιείο, παράγοντας τον πρώτο στην Ελλάδα φρεσκοστυμένο χυμό, που καταναλώνεται εκτός συνόρων (Αυστρία, Βέλγιο).

Ο συνεταιρισμός εμπορέυεται προϊόν σε διάφορες συσκευασίες, όπως ρόδια, χυμό, σπόρια ροδιών σε δισκάκια.

Εκτός αυτού, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα.

Ο Δήμος Ρόδου στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Όσοι ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια της Ροδιάς μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στην Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου (τηλ. 2241361639) καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου (τηλ. 2244061160).

Αλέξανδρος Μπίκας