6 Ιουν 2012

Εποχικές αλλαγές στους μαθητές!


Η σχολική συμπεριφορά των παιδιών και οι μαθητικές τους επιδόσεις, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό, με τις καιρικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να αποδώσουν!

Τα παιδιά έχουν ανάγκη μικρών διαλλειμάτων από την ροή της καθημερινότητας τους, που σίγουρα την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Έτσι τα σαββατοκύριακα, δίνουν μικρά αναζωογονητικά διαστήματα καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής σεζόν, που όμως παύουν να είναι αρκετά από την άνοιξη και μετά.


Το σχολείο ξεκινά τον Σεπτέμβριο, με παιδιά ξεκούραστα, γεμάτα περιέργεια και όρεξη για την επόμενη τάξη. Όλο το φθινόπωρο, παραμένουν ακούραστα και συσσωρεύουν με ενδιαφέρον τις νέες γνώσεις,  ενώ η έναρξη του χειμώνα τους δίνει την πρώτη σημαντική ευκαιρία για διακοπές στην γιορτή των Χριστουγέννων. Οι δύο επόμενοι μήνες κυλούν ομαλά με ξεκούραστους πάλι μαθητές και το έντονο κρύο ενισχύει την ανάγκη όλων για ζεστασιά εντός τάξης…. Σχολικές γιορτές και αργίες από εκεί και μετά, έρχονται να ξεμυαλίσουν τους μικρούς μας φίλους που αρχίζουν και αναζητούν  ευκαιρίες για επιπλέον απόδραση. Την άνοιξη και κυρίως μετά το Πάσχα, οι τάξεις μετατρέπονται σε μικρές ζούγκλες και οι πρώην συγκεντρωμένοι μικροί θαμώνες σε άγρια θηρία που ένιωσαν την αύξηση της θερμοκρασίας και δεν κρατιούνται πια στο κλουβί. Ο ήλιος και η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί σε όλους μας και κυρίως στα παιδιά, σαν καλός οιωνός της πιο ευχάριστης εποχής του χρόνου, αλλά παράλληλα και σαν μέσο πίεσης  για ένα οριστικό τέλος στην υπάρχουσα ρουτίνα.

Η όρεξη, το κέφι και το ενδιαφέρον μονοπωλούνται από το διάλλειμα, τη βόλτα και το  παιχνίδι. Το μάθημα φαίνεται ξαφνικά πιεστικό, οι απαιτήσεις της δασκάλας πολλές, η αίθουσα στενόχωρη και το σχολείο βαρετό.

Κάθε εποχή, σημαίνει για τους μαθητές και μια περίοδο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που προκαλεί γνώριμες πλέον στα παιδιά συμπεριφορές. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε τις φυσιολογικές αυτές αντιδράσεις  και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας για την ολοκλήρωση του σχολικού τους στόχου, με κίνητρο το καλοκαίρι που είναι πλέον…εδώ!