15 Μαΐ 2012

i-SCOPE: Ένα πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για υπηρεσίες νέας τεχνολογίας προς τους πολίτες της Δράμας

Ο Δήμος Δράμας υλοποιεί τη δράση “i-SCOPE: (interoperable Smart City services through an Open Platform for urban Ecosystems) «Σύστημα ανοικτής πλατφόρμας παρακολούθησης των αστικών οικοσυστημάτων».  Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος ICT PS. 
 
Κύριο αντικείμενο είναι η έρευνα εφαρμογής καινοτόμων ενεργειών που θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πολίτες του Δήμου Δράμας με την αξιοποίησης σύγχρονης τεχνολογίας.

Το  ICT PSP είναι τα αρχικά των λέξεων Πληροφορική, Επικοινωνία και Τεχνολογίας Πρόγραμμα Υποστήριξης Πολιτικών. Είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα με στόχο να υποστηρίξει έξυπνα σχέδια αειφορικής και εξειδικευμένης ανάπτυξης μέσα από την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών ψηφιακής χρήσης από τους πολίτες, το δημόσιο και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση της ΕΕ για την υποστήριξη της ανάπτυξης της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρώπης Digital agenda for Europe. Το πρόγραμμα είναι διακρατικό και εταίροι του Δήμου Δράμας είναι σημαντικοί φορείς από άλλες χώρες της ΕΕ όπως ο Δήμος Βιέννης, Βερολίνου, Γλασκόβης, Βρυξέλλες, Μαία Μάρε, Τρέντο, κλπ. Ο Δήμος του Τρέντο είναι ο συντονιστής εταίρος του προγράμματος

 Κύριος στόχος του προγράμματος είναι έρευνα για τη τελευταία γενιά των (UIM) τρισδιάστατων πληροφοριακών αστικών μοντέλων, που μπορούν να δημιουργηθούν από ακριβή γεωχωρικά αστικά δεδομένα. Με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έξυπνων διαδικτυακών υπηρεσιών βασισμένων σε γεωμετρικές, σημασιολογικές, μορφολογικές και διαρθρωτικές πληροφορίες σε αστικό επίπεδο, για να αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές.

Στο Δήμο Δράμας θα γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν τρεις υπηρεσίες ‘’ έξυπνης πόλης’’. Οι υπηρεσίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία μέσα από έναν αριθμό Ευρωπαϊκών πόλεων που θα συμμετέχει ενεργά σε όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου και είναι η:

1. Υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων για μια βελτιωμένη προσωπική κινητικότητα  μέσα σε ένα δύσκολο και μη φιλικό αστικό περιβάλλον με τη λεπτομερή καταγραφή της ρυμοτομίας, τα χαρακτηριστικά της διαδρομής, τα εμπόδια και τις διευκολύνσεις που υπάρχουν. 

2. Βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω μιας υπηρεσίας για την ακριβή εκτίμηση του δυναμικού της ηλιακής ενέργειας σε κτιριακό επίπεδο.

3. Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, του περιβαλλοντικού θορύβου που θα καταγράφεται από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι θα ενεργούν ως διάσπαρτοι αισθητήρες σε όλη την πόλη μετρώντας τα επίπεδα θορύβου μέσω κινητών τηλεφώνων.