15 Απρ 2012

Αυγά, η νέα υπέρ – τροφή;

Την Κυριακή του Πάσχα με τι άλλο ξεκίνησε η ημέρα; Με αυγά βεβαίως! Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει βρεθεί πως έχουν και αντί – φλεγμονώδεις, αλλά και αντιβιοτικές ιδιότητες. Θα μπορούσαν άραγε τα αυγά να αποτελούν τη νέα υπέρ – τροφή;


Όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, το λευκό τους κέλυφος αποτελεί το κάλυμμα μιας θρεπτικής «βόμβας»! Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, τα αυγά περιγράφονται σαν υπέρ – τροφή, με θέση ισάξια με εκείνη που κατέχουν άλλα αγνά υλικά, όπως είναι τα μπρόκολα, τα μούρα και τα καρύδια Βραζιλίας.

Ένα αυγό μέσου μεγέθους περιέχει 6,8γρ πρωτεϊνών (μερικές εκ των οποίων έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες), πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι, τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι σε ιδιαίτερα «βιοδιαθέσιμη» κατάσταση από το μαγειρεμένο αυγό, πράγμα που σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί εύκολα να απορροφήσει όλες αυτές τις ουσίες.

Επίσης έχει βρεθεί, ότι άτομα που αγαπούν τα αυγά ποσέ, εν μέρει προλαμβάνουν έναν ενδεχόμενο καταρράκτη, επειδή τα αυγά περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, που  μπλοκάρει την εμφάνισή του.  

Τι γίνεται όμως με τη χοληστερόλη; Αν και είναι σε όλους γνωστό ότι η βρώση αυγών αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος και ότι οι κρόκοι είναι εκείνοι που περιέχουν όλη τη χοληστερόλη, ενώ το ασπράδι δεν έχει καθόλου, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο! Δηλαδή, μια μέτρια κατανάλωση αυγών, από υγιείς ανθρώπους, δεν προκαλεί επιβάρυνση της χοληστερόλης τους.

Από την άλλη βέβαια, αν κανείς πάσχει από καρδιολογικά προβλήματα ή λιπιδαιμία, ένα γεύμα με τηγανητά αυγά, λιωμένο τυρί, πατάτες τηγανητές και διάφορες άλλες τέτοιες λιχουδιές, δεν θα ήταν και η καλύτερη επιλογή!

Έχοντας λοιπόν πάντα κατά νου ότι «παν μέτρον άριστον», απολαύστε τα Πασχαλινά αυγά σας χωρίς ενοχές και… καλά τσουγκρίσματα!