1 Φεβ 2012

Καβάλα : 3.000 αιτήσεις σε τρεις ώρες!

 
Μέσα σε τρεις ώρες πάνω από 3.000 άνεργοι κάθε ηλικίας, είχαν επισκεφθεί το φουαγιέ του Διοικητηρίου, προκειμένου να προμηθευτούν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να ενημερωθούν. Δεν υπάρχει ίσως πιο αποκαλυπτική εικόνα για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και στην περιοχή μας!

Μέσα σε τρεις ώρες πάνω από 3.000 άνεργοι είχαν επισκεφθεί χθες το πρωί το φουαγιέ του αμφιθεάτρου του διοικητηρίου, προκειμένου να προμηθευτούν τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και να πάρουν τα ενημερωτικά φυλλάδια.

Μέχρι τη 1 το μεσημέρι η ροή ανέργων κάθε ηλικίας, ήταν συνεχής. Και αυτό ήταν το ένα από τα 5 σημεία που έχουν στηθεί στο Νομό για να ενημερώνουν τους ανέργους και να μοιράζουν αιτήσεις και ενημερωτικά φυλλάδια. Δεν υπάρχει πιο αποκαλυπτική εικόνα για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και στη δική μας περιοχή.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών που αναζητούν εναγωνίως απασχόληση έστω και για λίγο διάστημα έσπευσαν στο φουαγιέ του διοικητηρίου να ενημερωθούν. Από τη μια πλευρά του φουαγιέ οι οργανώσεις, Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, ΠΝΟΗ και ΟΦΘΑΚ (όμιλος φίλων θαλάσσης Καρβάλης) είχαν στήσει τραπεζάκια και μοίραζαν έντυπα αιτήσεων και ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το ποιοι δικαιούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τι δικαιολογητικά χρειάζονται.

Στην άλλη πλευρά του φουαγιέ είχαν τοιχοκολληθεί έντυπα με τον αριθμό των θέσεων και τις ειδικότητες που θα προσλάβει η κάθε μία από τις 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Έτσι οι άνεργοι πήγαιναν πρώτα έβλεπαν τους τοιχοκολλημένους πίνακες και μετά πήγαιναν στα τραπεζάκια.

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος πρόεδρος του ΟΦΘΑΚ μας είπε πως είχαν  φέρει πάνω από 600 αιτήσεις και εξαφανίστηκαν αμέσως. Και οι ίδιοι δεν περίμεναν αυτή την αθρόα συμμετοχή. Βέβαια δεν υπήρξε πρόβλημα γιατί πήραν αιτήσεις από τα άλλα τραπεζάκια. Από τη πλευρά της η κ. Βαλασιάδου από τη διοίκηση της ΠΝΟΗ μας είπε πως προσέρχονταν ακόμα και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι και τους έλεγαν «μια οποιαδήποτε δουλειά, εργάτης ότι να ‘ναι»…

Σημεία ενημέρωσης

Τα άλλα σημεία ενημέρωσης είναι στο ΕΥΚ και στα δημαρχεία Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης και Λιμένα Θάσου. Εκπρόσωποι των 4 μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) βρίσκονται σε όλα τα σημεία για να δίνουν πληροφορίες και έντυπα στους ενδιαφερόμενους. Θα βρίσκονται εκεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι κάθε εργάσιμη μέρα, μέχρι και τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, που λήγει η περίοδος ενημέρωσης και δημοσιοποίησης. Από τη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου έως και τη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου θα είναι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Στις 21 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί ο πίνακας με τη μοριοδότηση των ανέργων και για τρεις μέρες θα μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις. Από 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις ανέργων από τις ΜΚΟ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν πραγματικά να απασχολούνται ανάλογα και με την ειδικότητα τη περίοδο Απριλίου – Μαίου.  Θα απασχοληθούν για 5 μήνες με μισθό 625 ευρώ.

Θέσεις και ειδικότητες

Οι  ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το ΕΥΚ, η ΠΝΟΗ, ο ΟΦΘΑΚ και η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας. Οι ΜΚΟ θα προσλάβουν συνολικά 2.000 άνεργους που στη συνέχεια θα νοικιάσουν για απασχόληση σε κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα εργασίες στους 4 δήμους και στη περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Η κάθε ΜΚΟ έχει αναλάβει να προσλάβει συγκεκριμένο αριθμό ανέργων και για συγκεκριμένους τομείς εργασίας και συγκεκριμένες ειδικότητες για όλους τους δήμους και τη περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Έτσι  ο ΟΦΘΑΚ θα προσλάβει συνολικά 515 ανέργους για να απασχοληθούν σε τομείς δράσεων για το περιβάλλον. Δηλαδή εργάτες καθαρισμού ακτών, παιδικών χαρών, ευπρεπισμό δημοσίων κτιρίων, ναυαγοσώστες …

Η ΠΝΟΗ θα προσλάβει 550 ανέργους που θα  απασχοληθούν σε τομείς κοινωνικής δράσης, όπως ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθαριότητα… Οι ειδικότητες που θα προσλάβει είναι διοικητικοί υπάλληλοι, νηπιαγωγοί, εργοθεραπευτές, μουσικοί, οικογενειακοί βοηθοί, φύλακες, δάσκαλοι…

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας θα προσλάβει 390 άνεργους που θα απασχοληθούν  σε τομείς κοινωνικής δράσης, πρόνοιας  και περιβάλλοντος και περιλαμβάνει ειδικότητες όπως περιβαλλοντολόγοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, φωτογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, οδηγοί, εργάτες…

Το ΕΥΚ θα προσλάβει 545 άνεργους που θα απασχοληθούν σε τεχνικές κυρίως εργασίες και περιλαμβάνουν κυρίως ειδικότητες οικοδόμων και εργατών.

Να σημειώσουμε πως ένας άνεργος που πληροί τους όρους και προϋποθέσεις για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, μπορεί να υποβάλλει αίτηση  σε παραπάνω από μία ΜΚΟ.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Πηγή: www.evdomi.gr