30 Ιαν 2012

Η ΠΤΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του Μάνδαλου Παναγιώτη.

e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.

Καμία άλωση δεν επέρχεται μόνη της και σε μια στιγμή, αλλά συντελείται από την συνεχή ανικανότητα και σταδιακή πτώση όπως και κούρασης του λαού από άδικα χτυπήματα της εκάστοτε νομενκλατούρας.

Και ας πάρουμε τα πράγματα με ιστορικά δεδομένα.


 Η πτώση της Μακεδονικής αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου επήλθε από την κούραση των στρατιωτών του και του λαού του από την απουσία του ηγεμόνα τους από την Μακεδονία(υπήρχε συνεχής γκρίνια για την συνέχιση της εκστρατείας) και από την ανικανότατα του Αλέξανδρου να χειρισθεί τα της τεράστιας αυτοκρατορίας που τον είχε συνεπάρει και ο αμύθητος πλούτος που είχε πάρει με αποτέλεσμα να ζει με άφρονα τρόπο ενώ οι υπήκοοι του και οι στρατιώτες δεν είχαν και τις καλύτερες συνθήκες. Επίσης ο γρήγορος χαμός του και η ανικανότητα των διαφόρων αρχηγών που κατακερμάτισαν την αυτοκρατορία έφερε ακριβώς την διάλυση της.

Αν πάρουμε από την άλλη πλευρά την Βυζαντινή αυτοκρατορία θα δούμε ότι ακριβώς συνέβη το ίδιο. Πριν από την πρώτη άλωση από τους Φράγκους η Αυτοκρατορία μαστιζότανε από ανίκανους ηγεμόνες που στην φιλοδοξία τους να παραμείνουν αβοήθητοι με την παρότρυνση και της εκκλησίας που νοιαζότανε μόνο να μην συνεργαστεί με τον πάπα και χάσει και κανένα προνόμιο έφερε αυτό το αποτέλεσμα που μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ χειρότερο από την τελική άλωση, μιας και μετά η Πόλη, έμεινε χωρίς πόρους, εφόσον και ο χρυσός κατασχέθηκε από τους Φράγκους σαν φόρος για την εκστρατεία τους.

Στο τέλος η αυτοκρατορία παρέμεινε, αυτοκρατορία πόλη και αδίκως σήμερα μιλάμε για πτώση της αυτοκρατορίας αλλά ακριβώς ήταν η άλωση μιας πόλης της εναπομείναντος αυτοκρατορίας. Στην πτώση της αυτοκρατορίας συνέβαλαν η ανικανότητα των διάφορων αυτοκρατόρων να διοικήσουν καθώς και οι υπέρογκοι φόροι που εισέπρατταν από τον λαό που δυσανασχετούσε για την πληρωμή τους βλέποντας τους προύχοντες και τους δεσποτάδες να έχουν μια αλλοπρόσαλλη ζωή χλιδής και πλούτου.

Στην πτώση της Κωνσταντινούπολης σκοτεινός παρέμεινε και ο ρόλος του πατριάρχη Γεννάδιου που γνωρίζοντας ότι έρχεται, για να διατηρήσει τα αξιώματα του έκλεισε 60.000 χιλιάδες μοναχούς στα μοναστήρια στερώντας μια μεγάλη δύναμη από τον απελπισμένο τελευταίο αυτοκράτορα και αφήνοντας κυριολεκτικά την υπεράσπιση της σε Φράγκους, Ενετούς και λίγους βυζαντινούς στρατιώτες. Μετά μας είπαν ότι άνοιξε μια…..κερκόπορτα. Ακολούθησαν 400 χρόνια σκλαβιάς που οι υποταγμένοι Έλληνες ανεχότανε, ενώ πολλοί είχαν αποκτήσει προνόμια που στο τέλος δεν θέλησαν να τα χάσουν, όταν ο Καποδίστριας πήγε να τους τα πάρει για να ιδρύσει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος πληρώνοντας με την ίδια του την ζωή το επιχείρημα του.

Ας πάρουμε την Μικρασιατική καταστροφή. Η λάθος επιλογή και οι προσωπικές φιλοδοξίες των διαχειριστών της εξουσίας καθώς και τα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα. Στο τέλος, ο λαός πλήρωσε τα τραγικά λάθη της εξουσίας με αφανισμό και καταστροφή ενώ και η Ελλάδα συρρικνώθηκε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά. γνωρίζοντας μια μεγάλη καταστροφή οι συνέπειες της οποίας ήταν ολέθριες για χιλιάδες ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, κάπου 1,5 εκατομ. ψυχές αλλά και μετέπειτα η πείνα και οι αρρώστιες αφάνισαν  εκτός από τις σφαγές, χιλιάδες πρόσφυγες. 

Τα ίδια είχαμε και πριν το 67 και το στρατιωτικό πραξικόπημα που τέλειωσε με τα την εισβολή των Τούρκων στην μαρτυρική Κύπρο. Έριδες και ανικανότητα των πολιτικών, βαρονισμός και κατάχρηση εξουσίας, συνεχής βία στους δρόμους, η δολοφονία το 63 του Γρηγόρη Λαμπράκη είχαν σαν τελικό αποτέλεσμα το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Βέβαια και εκεί η τυφλή κατάχρηση εξουσίας από αυτούς, με εθνικιστικούς προσανατολισμούς (δεν ξέρω, σε τι χρειάζεται ένας εθνικιστής Έλληνας να είναι γραμμένος στην CIA, βλέπε Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης, από το 1952, όπως κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα με τον Καρατζαφέρη που ενώ είναι Έλλην, όπως….αναφέρει, παρεχώρησε την εθνική κυριαρχία σε……Γερμανό επίτροπο). Αποτέλεσμα το πολυτεχνείο, κάτι σαν μικρός εμφύλιος πόλεμος και η διχοτόμηση της Κύπρου με την εισβολή των Τούρκων στο νησί κάνοντας μια δεύτερη Μικρασιατική καταστροφής σε λιγότερο από 50 χρόνια.

Και ας έρθουμε στις μέρες μας. Δυστυχώς τα διδάγματα της ιστορίας δεν έφεραν καρπούς. Πολιτικοί που στο διάβα τους αψηφούν, νόμους, σηματοδότες και αρχές. Που στα 40 χρόνια…..δημοκρατίας με βεβαιωμένα σκάνδαλα δεν τιμώρησαν κανέναν και με τον έναν ή άλλον τρόπο απέφυγαν τις συνέπειες και τις κυρώσεις. Καταδώσανε το ίδιο τους το έθνος και τον κόσμο που τους υποστήριζε και τους έβγαλε στην εξουσία για να έχει ψωμί, παιδεία και ελευθερία σαν αφερέγκειο, κλέφτη και κομπιναδόρο.

Ποιος δεν θυμάται τον ακατονόμαστο Αλογοσκούφη που έτρεχε στην Ευρώπη για να πει ότι κλέβουμε ότι είμαστε ένα κράτος μπάχαλο και όταν του έλεγαν ότι αυτά είναι γνωστά και από όλους γίνονται αυτός συνέχισε διογκώνοντας το έλλειμμα με τις στρατιωτικές δαπάνες και φυσικά το πάρτι των Ολυμπιακών αγώνων που ποτέ δεν σταμάτησε.

Από την άλλη βουλευτές και υπουργοί που ούτε καταδέχτηκαν να διαβάσουν τα μνημόνια και τους νόμους που ψηφίσαν αλλά, ε, δεν βαριέσαι μωρέ μήπως εμείς θα τα πληρώσουμε οι….μ…..ες που μας ψηφίζουν θα τα πληρώσουν. Άλλοι, υπουργοί και πρωθυπουργοί, που δήλωναν στην Ευρώπη ότι ηγούνται ενός διεφθαρμένου κράτους (δηλώσεις Γιωργάκη), λες και όταν διοικείς ένα διεφθαρμένο κράτος 30 χρόνια δεν είσαι και εσύ ο βασικός διεφθαρμένος.

Δηλώνουν ότι μαζί τα φάγαμε, λες ότι αυτός δεν έχει ευθύνη. Προσπαθούν να σώσουν τον λαό τους βάζοντας χαράτσια και φόρους στους μισθωτούς και στους μικρομεσαίους που δεν τα αντέχει η καμπούρα τους αλλά αυτοί συνεχίζουν με 16 μισθούς και καμιά 5-6 συντάξεις κλπ. Τα  κόμματα γίνανε το τσιφλίκι των βαρόνων εξουσίας όπου ο καθένας κάνει βουλευτή τον γιο του, την κόρη του, την ανιψιά του κλπ, αλλά του φταίει ο υπαλληλάκος που παίρνει 500 ευρώ και όχι η οικογένεια του που κοστίζει καμιά 25.000 τον μήνα στον κρατικό κορβανά, χωρίς τα….. προνόμια. Το πλέον νέο όπλο της ανικανότητας και της συστράτευσης των πολιτικών, είναι τα ΜΜΕ.

Συστρατευόμενα με την εξουσία πείσανε τον κόσμο ότι είναι άχρηστος, τεμπέλης και ανίκανος. Με άτομα που φυσικά ούτε προσόντα είχανε αλλά και δεν αφήνανε κανέναν να πει την γνώμη του διακόπτοντας ή διώχνοντας τον…..αλητήριο που μπόρεσε να αντισταθεί στην εξουσία τους και στην…εκπομπή τους. Δεν κατάλαβαν ότι οι εκπομπές είναι του κοινού και όχι ιδιοκτησία τους γιατί όταν κανείς δεν τις βλέπει είναι ακριβώς άκυρες.  Βέβαια κατάχρεώσανε τα κανάλια και έφυγαν αφήνοντας τους υπόλοιπους απλήρωτους στην μοίρα τους. Αλλά είπαμε,….μαζί τα φάγαμε, αλλά εμείς πεινάμε. Και χαριτολογώντας θα πω κάτι.

Πως ο υπάλληλος θα αισθάνεται υπερήφανος για την δουλεία του όταν τον βρίζει η ίδια η εργοδοσία του όταν αντί να παρθούν μέτρα για την καλύτερη ποιότητα ζωής, αυτή ολοένα χειροτερεύει. Οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων γίνανε νυχθημερόν επικίνδυνοι και η βία συνεχώς αυξάνει; Αυτοί όμως ακλόνητοι προσπαθούν να…..σώσουν την Ελλάδα, με τις δικές μας όμως καταθέσεις, με τις δικές μας συντάξεις και με τους δικούς μας μισθούς και φόρους. Αυτοί δεν πληρώνουν γιατί έτσι το ορίζει και ο….νόμος που οι ίδιοι…ψηφίζουν. Κάτι δηλαδή μεταξύ μεσαίωνα και προϊστορίας όπου ο δυνατός έπαιρνε τι κεφάλι του αδύνατου γιατί….έτσι ήθελε. Και μετά θα κάνουν εκλογές και οι ίδιοι θα έχουν το θράσος να ζητήσουν και την ψήφο μας για να συνεχίσουν το έργο τους που θα τελειώσει που;

Μέχρι τώρα από την ιστορία το έργο το είδαμε με καταστροφικά αποτελέσματα. Δυστυχώς από τα λάθη μας δεν διδαχτήκαμε. Τώρα αν συνεχισθεί ίσως είναι κάπως αργά για το μετά. Νέα πρόσωπα δυστυχώς δεν αφήνουν να βγούνε. Οι ίδιοι και οι ίδιοι που ως τώρα έφεραν αυτό το αποτέλεσμα είναι και πάλι προ των πυλών. Χωρίς νέα πρόσωπα, χωρίς ανανέωση, χωρίς όραμα. Μόνο όραμα τους, η διατήρηση της εξουσίας. Η καταστροφή, η ολική, ακόμα δεν ήρθε. Ίσως την προλάβουμε ίσως…..και όχι.









Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το Drama-tika.blogspot.com δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. 
Σε περίπτωση που κάποιος θίγεται, προσβάλλεται ή ενοχλείται με το παραπάνω υλικό – κείμενο, ας ενημερώσει άμεσα για την αφαίρεση του.