31 Ιαν 2012

Ολοκληρωτικός παγετός και πολικές θερμοκρασίες

Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για την επιδείνωση του καιρού με έκτακτο δελτίο και συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πολύ χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες το πρωί, στη Μακεδονία και τη Θράκη το θερμόμετρο θα πέσει στους -12 βαθμούς. Και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν από -5 στην ήπειρο ως 0 στην ανατολική Στερεά.

Το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κάτω από το μηδέν.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

1. Την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τον παγετό κυρίως στα Ηπειρωτικά, ο οποίος στα Βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

2. Τους θυελλώδεις ανέμους στα Ανατολικά πελάγη που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση το πρωϊ της Τετάρτης (1-2-12).

3. Τις χιονοπτώσεις στις Ανατολικές όχι μόνο Ηπειρωτικές, αλλά και Νησιωτικές περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα θα είναι ασθενείς, εκτός από τη Βόρεια Ευβοία, την Κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα θα είναι εντονότερες.

4. Από το απόγευμα της Τετάρτης (1-2-12) έντονες χιονοπτώσεις προβλέπονται στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά και μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης (2-2-12) θα επηρέασουν και τις υπόλοιπες κυρίως Κεντρικές και Βόρειες Ηπειρωτικές περιοχές.

5. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά περιόδους κυρίως στις Βόρειες και Ανατολικές περιοχές.

Στην Αττική αναμένονται την Τρίτη νεφώσεις με χιονόνερο στα νοτιότερα και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα υπόλοιπα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ είναι πιθανό να σημειωθεί ασθενής χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου- Καβάλα και Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα.

Δεν εκτελούνται πλοία από τη Ραφήνα και το Λαύριο.

Απαγορεύτηκε επίσης ο απόπλους πλοίων για Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ανατολικό Αιγαίο.

Για Αργοσαρωνικό αναχωρούν μόνο τα συμβατικά πλοία.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

Δριμύ θα είναι το κρύο το επόμενο διήμερο και μέχρι την Πέμπτη σε όλη τη χώρα. Οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, όπου θα δημιουργηθεί παγετός, που στα βόρεια θα είναι ολικός. Ένα βαρομετρικό χαμηλό, που θα πλησιάσει τη χώρα μας την Τετάρτη το απόγευμα και θα τροφοδοτήσει με πολύ υγρασία την ατμόσφαιρα, θα φέρει χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα αλλά, πλέον, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Αρκετή ηλιοφάνεια θα επικρατεί στα δυτικά και βόρεια. Χιονοπτώσεις και χιονόνερο αναμένονται στη δυτική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα σημειωθεί χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, ενώ στην Εύβοια τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πιο έντονα. Το βορειοανατολικό ρεύμα θα είναι ισχυρό και θα φτάσει τα 7 με 8 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Πολύ χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες το πρωί, καθώς στη Μακεδονία και τη Θράκη το θερμόμετρο θα πέσει στους -12 βαθμούς. Και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν από -5 στην ήπειρο ως 0 στην ανατολική Στερεά.

Το μεσημέρι σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κάτω από το μηδέν. Στα κεντρικά και νότια οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν μόλις τους 2 με 7 βαθμούς αντίστοιχα. Στη νησιωτική χώρα, και ιδιαίτερα στα νότια τμήματα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Πυκνές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού με βροχές και χιονόνερο προβλέπονται στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και στα βόρεια προάστια, ενώ τα φαινόμενα θα είναι πιο ασθενή στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0…4 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια προάστια το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι 5-7 και στον Ευβοϊκό ως 8 μποφόρ.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη με λίγες νεφώσεις νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3…2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα είναι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.

Την Τετάρτη θα επικρατεί παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις χιονοπτώσεις στο ανατολικό ηπειρωτικό κομμάτι και τη νησιωτική χώρα. Το απόγευμα ένα βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα δυτικά, φέρνοντας βροχές στη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και δε θα ξεπεράσει τους 2 στα βόρεια και τους 5 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο και το βράδυ και στο Ιόνιο.

Την Πέμπτη έντονες βροχές θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, τη νότια Πελοπόννησο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα θα είναι μικρότερης έντασης. Καθώς η ατμόσφαιρα θα έχει αρκετή υγρασία, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά θα μιλάμε για ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια της χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες 5-7 μποφόρ και θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πρόγνωση: Χριστίνα Ρήγου - Μαθηματικός – Μετεωρολόγος

Πηγή: www.sferikos.gr