9 Οκτ 2011

Η τύχη των κτιρίων του Πρωτοδικείου και του Νοσοκομείου Καβάλας θα κριθεί από το Υπ. Οικονομικών


Η απόφαση για τη μελλοντική χρήση δύο πολύ σημαντικών κτιρίων της Καβάλας, τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν ανενεργά μετά τη μετακόμιση των υπηρεσιών τους σε άλλα καινούρια κτίρια θα πάρει πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Μιλάμε για τα κτίριο του Πρωτοδικείου και του Νοσοκομείου. Τα κτίρια αυτά διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας, με σκοπό να τα αξιοποιήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει η δημοτική αρχή.


Στο μεν παλιό Πρωτοδικείο επιθυμεί η δημοτική αρχή να στεγάσει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και κάποιες άλλες υπηρεσίες, ενώ στο παλιό νοσοκομείο γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας πολυτελείας.

Το παλιό Πρωτοδικείο

Το κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό Πρωτοδικείο, είχε παραχωρηθεί δωρεάν και κατά πλήρες δικαίωμα κυριότητας στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.), μαζί με δύο ακόμα ακίνητα, με αποκλειστικό σκοπό την επέκταση του δικαστικού μεγάρου, για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν στην Καβάλα. Η παραχώρηση έγινε υπό τον όρο, ότι η μη εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού, ή η διάθεση των ακινήτων με άλλο τρόπο, θα συνεπαγόταν την αυτοδίκαιη ακύρωση της παραχώρησης και την επιστροφή των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο (σ.σ. στο Υπουργείο Οικονομικών).

Μετά την κατασκευή και τη λειτουργία του καινούργιου δικαστικού μεγάρου στην οδό Τενέδου, μεταφέρθηκαν εκεί όλες οι δικαστικές υπηρεσίες. Η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Καβάλας έστειλε έγγραφο προς το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., ενημερώνοντας τη διοίκηση του ταμείου ότι δεν δύναται να προχωρήσει σε καμία παραχώρηση, ή μίσθωση των τριών ακινήτων προς τρίτους, ενώ ζητούσε έγγραφη απάντηση, ότι το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει, πλέον, τα ακίνητα αυτά για τη στέγαση δικαστικών υπηρεσιών, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στην αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης.

Όπως πληροφορηθήκαμε, το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. απάντησε εγγράφως ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα ακίνητα για τη στέγαση δικαστικών υπηρεσιών και ότι μπορεί να γίνει η αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης τους. Η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Καβάλας απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών την απάντηση του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., μαζί με το αίτημα να αναλάβει τη διαχείριση των τριών ακινήτων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας. Έκτοτε, η Κτηματική Υπηρεσία αναμένει την απόφαση για την ανάκληση της παραχώρησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το παλιό νοσοκομείο 

Όσον αφορά το παλιό νοσοκομείο, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Καβάλας, αποδείχτηκε ότι το 20% του ακινήτου ανήκει, με τίτλο ιδιοκτησίας, στο νομικό πρόσωπο του νοσοκομείου Καβάλας. Για το υπόλοιπο 80%, το οποίο ισχυρίζεται ότι κατέχει ο Δήμος Καβάλας, ζητήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία τίτλος ιδιοκτησίας. Έπειτα από αρκετό καιρό, ο Δήμος Καβάλας έστειλε στην Κτηματική Υπηρεσία παλιές δηλώσεις στο κτηματολόγιο, το Φ.Ε.Κ. και ένα τοπογραφικό σχέδιο, που δείχνουν ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε στο Δήμο με χρησικτησία και όχι κατά κυριότητα. Το ακίνητο αυτό, όπως και όλα τα δημόσια ακίνητα που περιήλθαν στο ελληνικό κράτος κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920, δεν είχε φάκελο με τίτλο ιδιοκτησίας και άλλα έγγραφα.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά, τα οποία αποτελούν τη λεγόμενη ανταλλάξιμη περιουσία, συνέχισαν να έχουν την ίδια χρήση που είχαν επί τουρκοκρατίας. Έτσι, το τουρκικό νοσοκομείο παρέμεινε νοσοκομείο και επειδή ανέλαβε τη λειτουργία και την συντήρηση του ο Δήμος Καβάλας, ονομάστηκε δημοτικό νοσοκομείο.

Από την έρευνα που έγινε προέκυψε, ακόμα, ότι όταν συστάθηκε το νομικό πρόσωπο του νοσοκομείου Καβάλας, ο τότε πρόεδρος του, δήλωσε εγγράφως ότι «παραιτείται» της διεκδίκησης του 80% του ακινήτου. Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα και των εγγράφων που έστειλε ο Δήμος Καβάλας, η Κτηματική Υπηρεσία θα προχωρήσει στη σύνταξη τεχνικής έκθεσης, την οποία θα αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του, προκειμένου να αποφανθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού νοσοκομείου. 

Πηγή:xirafi

Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις και της Καβάλας