25 Σεπ 2011

Τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


Γεμάτη χαμόγελα, χιούμορ και εκπλήξεις ήταν η φετινή τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου φωτίστηκε από νέους δημιουργούς, αλλά και την απρόσμενη παρουσία του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Terry Gilliam, ο οποίος βρέθηκε στη Δράμα για να παραλάβει το πρώτο προσωπικό βραβείο της ζωής του!


Terry Gilliam: Ένας «νέος» ανάμεσα σε νέους

«Καλησπέρα», είπε στα ελληνικά ο Terry Gilliam κι ομολόγησε ότι μιλάει για πρώτη φορά στη ζωή του τη γλώσσα μας. Παρά τα 71 του χρόνια ανέβηκε στη σκηνή με ζωντάνια έφηβου, για να παραλάβει το βραβείο της EFA (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου) στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς τμήματος του Φεστιβάλ, για την ταινία του “The Wholly Family” («Η Αγρία Οικογένεια»). «Κάτι δεν πάει καλά εδώ», είπε γελώντας. «Είμαι ένας ηλικιωμένος ανάμεσα σε νέους. Η καριέρα αυτών των παιδιών ξεκινάει εδώ κι η δική μου, μάλλον πάει προς την αντίθετη πλευρά».

Μπροστά σε ένα πλήθος που δε σταμάτησε να τον χειροκροτεί, εξήγησε το λόγο που έκανε την συγκεκριμένη ταινία. «Σε μια εποχή που δε βρίσκεις λεφτά, έρχεται μια εταιρεία και σου προσφέρει λεφτά για να κάνεις μια ταινία. Έτσι έκανε κι ο δικός μου παραγωγός. Απλά μου έβαλε δυο προϋποθέσεις. Η ταινία να γυριστεί στη Νάπολη και να μην πεθαίνει κανένας σ’ αυτήν! Οπότε κι εγώ του είπα… Πάμε!»

Βαθιές ρίζες

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση, το επίπεδο των εκδηλώσεων και το καλό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Απέδωσε την αίσια έκβαση της κινηματογραφικής αυτής γιορτής στις βαθιές ρίζες που έχει το Φεστιβάλ, χάρη «στην κινηματογραφική κοινότητα, την τοπική κοινωνία, και  το Δήμο Δράμας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κατήγγειλε μάλιστα δυο κρούσματα βίαιης λογοκρισίας για ταινίες που επρόκειτο να διαγωνιστούν στο Διεθνές τμήμα, αλλά αποσύρθηκαν, επειδή μπλοκαρίστηκαν στη χώρα τους. Πρόκειται για μια αιγυπτιακή και μια ιρανική παραγωγή, οι οποίες παρ’ όλα αυτά έστω και χωρίς την… παρουσία τους καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Ετήσια δραστηριότητα

«Θέλω να δώσω μία υπόσχεση και να αποσπάσω τη δέσμευσή σας, ότι κάθε χρόνο από την πλευρά μας θα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το Φεστιβάλ, όλο και μεγαλύτερο, όλο και καλύτερο». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης έκλεισε με τη σειρά του τη φετινή διοργάνωση, τονίζοντας και αυτός την εξαιρετική οργάνωση και  τη συμβολή που είχαν σ’ αυτήν οι καλλιτέχνες, αλλά και οι εργαζόμενοι με τους εθελοντές.

Εξέφρασε επίσης, την επιθυμία του για διαρκή παρουσία του Φεστιβάλ, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

«Πέρα από την αξιόλογη δράση “Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει”, η οποία επισκέπτεται δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέλουμε να αναπτύξουμε πιο στενή συνεργασία με άλλα Φεστιβάλ, με κινηματογραφικές σχολές και με άλλους φορείς, όπως η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών. Στόχος μας είναι η διοργάνωση θεματικών συνεδρίων στην πόλη μας, σεμιναρίων και συνεχών δράσεων, για να την μετατρέψουμε σε πόλο έλξης επισκεπτών και σημείο αναφοράς για το χώρο του κινηματογράφου».

Ένα βραβείο δεν είναι το παν

Για ταινίες γεμάτες μόχθο, αξία και ταλέντο έκανε λόγο ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης αναφερόμενος στα 28 film που παρακολούθησε ο ίδιος, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 34ου Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη.

«Ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων μένει αναγκαστικά έξω απ’ τα βραβεία», δήλωσε.   «Επειδή είμαι παθών, θέλω να διαβεβαιώσω τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς ότι είδαμε αξιόλογες ταινίες κι αυτοί που δεν θα βραβευθούν να ξέρουν ότι η βράβευση δεν είναι απαραίτητο μέσο για να φτάσεις στο στόχο της Τέχνης», συμπλήρωσε.

Επιτροπή-τρόικα!

Απολαυστικός ήταν στον πρόλογό του, πριν ανακοινώσει τα βραβεία και το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του digi2011 ο πρόεδρός της, σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, καθώς συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του στο φετινό Φεστιβάλ και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

«Θα ήθελα να σας διαβάσω κάτι από στήθους», ανέφερε κι έβγαλε ένα χαρτί από την τσέπη του πουκαμίσου του, προκαλώντας το γέλιο του κόσμου. «Η σύνθεση της επιτροπής που βρίσκεται σήμερα μπροστά σας, αποτελούσε μια πολύ δυνατή υπόσχεση ή εγγύηση αν θέλετε, ομοθυμίας, ομόνοιας και ομοψυχίας», τόνισε. Κι αυτό, γιατί όπως εξήγησε με τα άλλα δυο μέλη της επιτροπής τον Γιάννη Δασκαλοθανάση και τον Τάσο Γουδέλη  συνυπήρξαν συμμαθητές, φαντάροι και συνεργάτες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ωστόσο, «η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η εικόνα που δώσαμε προς τα έξω προκάλεσε το φθόνο των άλλων κριτικών επιτροπών, τόσο πολύ που κάποιος έσπευσε να πει, ότι το digi φέτος δεν έχει τριμελή κριτική επιτροπή, έχει τρόικα!», πρόσθεσε γελώντας.  «Κάποιος άλλος, σοφότερος, μου είπε ότι αυτοί οι δεσμοί στην Ελλάδα καταρρέουν όταν χρειάζεται συναίνεση, ξέρω κι άλλους που υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι στο παρελθόν, μου συμπλήρωσε με νόημα», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία εξήγησε βέβαια ότι όλα αυτά ήταν χιουμοριστικά και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τη φετινή γιορτή της Δράμας.

Δύσκολη επιλογή

Σύντομος, αλλά περιεκτικός ήταν στην ομιλία του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Χαρακτήρισε το Φεστιβάλ πάρα πολύ επιτυχημένο, «μια τεράστια και σπουδαία προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο Δράμας σε δύσκολους καιρούς». Τόνισε επίσης ότι «φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα είχαμε πάρα πολλές συμμετοχές από πάρα πολλές χώρες και αυτό ακριβώς είναι ένα δείγμα της επιτυχίας του Φεστιβάλ» κι ομολόγησε ότι δεν ήταν εύκολη η διαδικασία επιλογής των νικητών, «ανάμεσα σε πολλές καλές ταινίες», όπως είπε.

(Για το γραφείο Τύπου: Έλσα Σπυριδοπούλου, Μαριάνθη Λαζαρίδου, Άγγελος Νουσίλης)