16 Ιαν 2012

Οργάνωση και στροφή στην ποιότητα για τους αγρότες

Η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση για την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και την ανασυγκρότηση των Νέων Αγροτών στη Ροδόπη, έλαβε χώρα την Παρασκευή 13/1 στο Συνεδριακό Κέντρο Σαπών.

Η ανταπόκριση από πλευράς αγροτών κυρίως μεγάλης ηλικίας ήταν πολύ μεγάλη, όμως αρκετά αισθητή ήταν και η παρουσία των νεότερων. Πρώτα ο προϊστάμενος του κέντρου του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα Κώστας Μπούντας αναφέρθηκε στις φερόμενες αλλαγές, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, μήνας που λήγει και η διαβούλευση για την ΚΓΠ με τους Αγρότες.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται, να αλλάξει ο τρόπος που δίνονταν οι άμεσες ενισχύσεις. Το ιστορικό μοντέλο (ενισχύσεις με βάση τον Μέσο Όρο κάποιων τριετιών που είχαν ορισθεί) θα ισχύσει ως μεταβατικό στάδιο, μέχρι το 2020. Δηλαδή 40% με την περιφερειοποίηση των ενισχύσεων και 60% με το ιστορικό μοντέλο και σιγά θα περάσουμε στο νέο τρόπο που θα δίνονται οι ενισχύσεις.

Ο νέος αυτός τρόπος θα στηρίζεται στους εξής άξονες: Ο πρώτος θα έχει στόχο μια ανακατανομή του τρόπου που δίνονται τα χρήματα στις χώρες-μέλη, όπου η Ελλάδα χάνει λόγω αυτής της ανακατανομής το 4,5% των πόρων.

Δεύτερον, μια ανακατανομή στο εσωτερικό των χωρών-μελών, όπου εκεί οι ίδιες χώρες θα ορίσουνε σε περιφερειακό επίπεδο, που πρέπει να γίνει στρεμματική εξίσωση των ενισχύσεων, με κριτήρια αγρονομικά, οικονομικά, ή και κριτήρια, που να έχουν σχέση με τη Διοικητική Διαίρεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ θα υπάρχει μια ενιαία στρεμματική ενίσχυση, που θα δοθεί σταδιακά, για να εξισωθεί σε περιφερειακό επίπεδο, θα υπάρχει και μια ενίσχυση 30% σε κάθε περιφέρεια, που θα δίνεται στους αγρότες, αν αυτοί τηρούν μία από τρεις δεσμεύσεις του πλαισίου, που έχει ορισθεί:
Α) Όπου υπάρχουν μόνιμα βοσκοτόπια, πρέπει να παραμείνουν ως τέτοια.
Β) Όπου υπάρχουν καλλιέργειες, θα υπάρχουν τρεις καλλιέργειες και η καθεμιά δεν μπορεί να ξεπερνά το 70%.
Γ) Θα θέτουνε (οι αγρότες) ένα 7% της έκτασης εκτός παραγωγής, για ανάπτυξη της βιοποικιλότητας.

Για δε τους νέους αγρότες, η ΚΓΠ προβλέπει ότι μπορεί να δίνεται το 2% του όλου πακέτου της Ελλάδας, για την ενίσχυση των νέων Αγροτών, μέσα στην πρώτη πενταετία, μια και η απορροφητικότητα είναι της τάξης του 0,1 έως 0,5%. «Το σημαντικό είναι ότι θα ψηφίσουν οι Ευρωβουλευτές και έτσι θα μπορέσουμε διαβιβάζοντας σε αυτούς τις προτάσεις μας που θα αποκρυσταλλωθούν λίγο πριν τον Οκτώβριο, θέλουμε να πιστεύουμε να ακουσθεί η φωνή των πραγματικών αγροτών», σημείωσε ο κ. Μπούντας.

Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών,(ΠΕΝΑ) Δημήτρης Μιχαηλίδης, αφού οι αγρότες τον διέκοπταν πολλές φορές, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις του ακροατηρίου, στο οποίο δημιουργήθηκαν και αρκετές εντάσεις. Οι εντάσεις προκλήθηκαν γιατί ακόμα δυστυχώς οι αγρότες της παλιότερης γενιάς (σ.σ. ευτυχώς όχι οι νεότεροι), συνεχίζουν να αναπαράγουν το αποτυχημένο μοντέλο του αγρότη μιας περασμένης εποχής. «Θα πάρουμε επιδοτήσεις, θα χάσουμε δικαιώματα, πότε ξεκινάνε τα προγράμματα για νέους αγρότες να πω στο παιδί μου; Δεν μας δίνουν σημασία! Που είναι τα έργα υποδομής, ο αναδασμός, τα φράγματα, τι τιμές είναι αυτές στα προϊόντα. Γιατί δεν γίνεται το Μητρώο Αγροτών».

Όλα είναι σεβαστά και πολύ καυτά ερωτήματα για το μέλλον των Αγροτών. Όλα όμως δείχνουν ότι οι ευθύνες όλων αυτών που δεν έγιναν ανήκουν μόνο στους άλλους και όχι στους Αγρότες. «Αν φίλοι μου δεν έχουν γίνει όλα αυτά που λέτε, φταίει το γεγονός ότι ποτέ οι Αγρότες δεν κατάφεραν να έχουν έναν γνήσιο οργανωμένο συλλογικό όργανο.

Κομματιάστηκαν σε διάφορα κομματικά επιτελεία και περνούσαν κάθε φορά αυτά που ήθελαν να περάσουν και μάλιστα με ένα χρυσό περιτύλιγμα! Αφαιρούσαν πάντα από τους αγρότες τα καλύτερα κομμάτια της Γεωργικής Οικονομίας και τα μοίραζαν σε τεχνοκράτες, Ξενοδόχους, Μηχανικούς κ.α. Ποιος από εσάς ξέρει ότι σήμερα λήγει η διαβούλευση για τον Αγροτουρισμό; Κανείς! Όμως ο Αγροτουρισμός είναι η κρέμα του Αγροτικού επαγγέλματος, αν το να είσαι κάτω από τον ήλιο και να καθαρίζεις τις κοπριές των ζώων είναι το πιο δύσκολο και ...βρώμικο κομμάτι της δουλειάς μας...

Κι όμως Αγροτουρισμό δεν μπορούν να κάνουν οι Αγρότες, αλλά όλοι οι συνταξιούχοι γιατροί, μηχανικοί, της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ και πάει λέγοντας... Γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι εκεί πέρα πάνω στην εκάστοτε πολιτεία και επειδή ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟ ΚΑΙ ΧΩΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ. Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα με την νέα ΚΓΠ να κάνουμε κάτι που δεν κάναμε τόσα χρόνια: ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ! Να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν γιατί μας με την ΚΓΠ και με τις αλλαγές που αυτή θα φέρει, μας δίνει μια τελευταία ευκαιρία να σώσουμε το επάγγελμά μας και να το κάνουμε κοινωνικά καταξιωμένο και όχι απαξιωμένο».

Με αυτά τα λόγια ο κ. Μιχαηλίδης πάγωσε το ...ήδη παγωμένο ακροατήριο (σ.σ. λόγω του χαλασμένου συστήματος θέρμανσης) και κάλεσε τους νέους κυρίως Αγρότες να οργανωθούν, να μην μένουν μόνοι τους σαν αποσβολωμένοι, να συνεργάζονται, να ενημερώνονται και να αλλάξουν τη ζωή τους! Από τον απαξιωμένο Αγρότη να περάσουμε στον Αγρότη Επιχειρηματία, που θα γνωρίζει τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις του. Θα παράγει ξανά κάτω από το ευλογημένο κλίμα αυτό της Ελλάδας ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, γιατί «αυτός είναι και ο άσσος της Ελλάδας ! Η ποιότητα !

Δεν μπορούμε εμείς να ανταγωνισθούμε τα χαμηλά κόστη της Κίνας, ή κάποιας άλλης χώρας. Μπορούμε όμως να...πετάξουμε με την ποιότητά μας που είναι ασυναγώνιστη», όπως επισήμανε ο κ. Μπούντας.

«Αγρότες, Κτηνοτρόφοι, οργανωθείτε και συνεργασθείτε! Φτιάξτε όπως κι άλλοι συνάδελφοί σας σε άλλες περιοχές, σχήματα συνεργασίας, ομάδες παραγωγών. Φτιάξτε το δικό σας προϊόν σε μια ήδη υπάρχουσα μονάδα και απευθυνθείτε κατευθείαν στον καταναλωτή (Π.χ. οι κτηνοτρόφοι να φτιάξουν μια ομάδα, να συγκεντρώνουν το γάλα, να το δώσουν στην Εβροφάρμα για συσκευασία και να λανσάρουν το δικό τους γάλα και να πάψουν να κρέμονται από τα ελάχιστα λεπτά που τους δίνει ο έμπορος), σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα με αγρότες που ενώθηκαν έκαναν μια ομάδα παραγωγών 'λάνσαραν' το δικό τους προϊόν στην αγορά και ...απογειώθηκαν! Φασόλια Πρεσπών, προϊόντα Γρεβενών, κ.α πετυχημένα παραδείγματα, που δείχνουν ότι αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση, θα τα καταφέρει γιατί ακριβώς θα πατήσει πάνω στον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο κ. Μπούντας. Για να συμπληρώσει ο κ. Μιχαηλίδης «ότι ο Αγρότης είναι αυτός που κινεί τις μεταφορές, που κάνουν και δουλεύουν τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες, ότι δηλαδή όλα βασίζονται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων».

Εμείς γι' αυτό το λόγο είμαστε εδώ για να σας μάθουμε να μαθαίνετε και να μην επαναλάβουμε τα οικτρά λάθη του παρελθόντος, μια και οι επιδοτήσεις μας έκαναν να μην δουλεύουμε ως αγρότες και να μην προσέχουμε το προϊόν μας. Ειδάλλως συνεχίζουμε αυτό που έχουμε σήμερα: Με δανεικά λεφτά εισάγουμε όλα σχεδόν τα προϊόντα...», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μπούντας. Έως πότε όμως; Και μην περιμένετε αυτό να το απαντήσουν οι πολιτικοί...Ήρθε η ώρα των πολιτών!

Γράφτηκε από την  Καρχαρίδου Γεωργία

Πηγή: www.thrakinews.gr