27 Μαΐ 2015

Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Ενημέρωση στους πολίτες του Δήμου Δράμας για τα απορρίμματα

Η διαχείριση απορριμμάτων με περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος  για όλους μας, δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός. Η Αυτοδιοίκηση Πολιτών έχει καταθέσει πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης που είναι απολύτως εφικτή με βασικούς άξονες:


• Να σχεδιαστεί σε τοπική κλίμακα σύμφωνα με τις ανάγκες, διασφαλίζοντας μικρά κόστη  κατασκευής και λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίζει ανταποδοτικότητα, επιστρέφοντας στην ίδια την τοπική κοινωνία οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη  (μέσω μείωσης των τελών από τα έσοδα της διαχείρισης απορριμμάτων) και όχι όπως σήμερα που οι δημότες μόνο πληρώνουν.
• Να τηρηθεί η βασική ιεράρχηση Πρόληψη-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση-Ανάκτηση-και στο τέλος ελάχιστη Απόρριψη
• Να ξεκινά από την διαλογή στην πηγή ,με τοποθέτηση στις γειτονιές ξεχωριστών κάδων για χαρτί-γυαλί-αλουμίνιο και κομποστοποιητές, προκειμένου να μειώνεται η ποσότητα των απορριμμάτων
• Να διασφαλιστεί η δημόσια διαχείριση καθώς έχει αποδειχτεί ότι η ιδιωτικοποίηση στοιχίζει πολύ περισσότερο
• Να συμμετέχει και να ωφελείται η  τοπική οικονομία , οι δημότες και όχι ελάχιστοι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες.

Καλούμε όλους τους δημότες να συμμετάσχουν ενεργά και να υπερασπιστούν αυτό το δημόσιο αγαθό.

Η επικείμενη αύξηση των τελών με το παρόν σύστημα διαχείρισης και εξ αιτίας των επιλογών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι η απόδειξη ότι πάλι οι πολίτες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» ( Το κόστος της μεταφοράς των σκουπιδιών από το Δήμο Δράμας σε τοποθεσία εκτός νομού θα επιβαρύνει τους δημότες με 1.520.000 ευρώ ανά έτος).

Αν δραστηριοποιηθούμε όλοι μας, αλλάξει η σημερινή πολιτική της κεντρικής εξουσίας, της δημοτικής αρχής  και προχωρήσουμε στην εναλλακτική διαχείριση που προτείνουμε, μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων κατά 90% οπότε εκτός του ανεκτίμητου περιβαλλοντικού οφέλους, το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για όλους μας  είναι της τάξεως του 1.360.000 ευρώ ανά έτος.

Ως πρώτο βήμα, μέχρι να αλλάξουμε σχεδιασμό, υπάρχει η δυνατότητα να «μειώσουμε» τα σκουπίδια μας, εφαρμόζοντας απλά και οικονομικά μέτρα όπως αυτό της Επαναχρησιμοποίησης. Πολλά από τα σκουπίδια μας δεν είναι για πέταμα.

Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου
Για αυτό και «Δεν το Πετάω  – Το Χαρίζω»

Προτείνουμε να δημιουργηθεί άμεσα ένα Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στο Δήμο μας , με τη μορφή «ανταλλακτικού μόνιμου παζαριού» καθώς και Ηλεκτρονική Πλατφόρμα ανταλλαγής υλικών για μεγάλο εύρος αντικειμένων (Ηλεκτρολογικός-Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός, έπιπλα, εργαλεία παντός είδους, εξοπλισμό γραφείου, βιβλία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, είδη ιματισμού, οικοδομικά υλικά, είδη σπιτιού, είδη γυμναστικής κ.λ.π).

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η επαναχρησιμοποίηση ειδών από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ΟΤΑ ώστε να προωθηθεί αποτελεσματικά η επαναχρησιμοποίηση και η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων. Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν στη χρήση της και χωρίς καμία οικονομική συναλλαγή μεταξύ των συμβαλλόμενων της.

Τη Πέμπτη το πρωί μέλη της παράταξης Αυτοδιοίκησης Πολιτών θα ενημερώσουν τους πολίτες της Δράμας στο χώρο της λαϊκής αγοράς για το θέμα των απορριμμάτων και θα προτείνουν λύσεις όπως η επαναχρησιμοποίηση των υλικών.



email: autodioikisipoliton@gmail.com