23 Απρ 2015

Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής μετανάστευσης

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Είναι γεγονός ότι πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, με το οποίο  θεμελιώνεται η διοικητική αλλά και οικονομική αυτοτέλεια τους.


Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη πολιτική θέση ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του  λαού και της οικονομικά αποδομημένης κοινωνίας, για την επιτέλεση του εξ’ ορισμού κοινωνικού έργου της και σε καμία περίπτωση για την ικανοποίηση απαιτήσεων των δανειστών.

Όμως εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους «τωρινούς επαναστάτες» ότι δεν σήκωσαν φωνή  στις  προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές που:

έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, για να εξοικονομήσουν πόρους τους οποίους έριχναν διαρκώς στην ικανοποίηση των δανειστών, δηλαδή “σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”.

υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, η οποία υπήρξε συνεχής και αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή.

Εισήγαγαν το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και μάλιστα κατ' απόλυτη παρέκκλιση από την προϋπόθεση επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης που τάσσει το Σύνταγμα.

H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.
  
Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

  
Συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής μετανάστευσης

Σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας συνολικά και αφορά στη διαχείριση του αυξημένου κύματος εισροής προσφύγων, κυρίως από την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας, και με αφορμή την επιστολή της ΠΕΔ αλλά και τη συνάντηση που είχαν όλοι οι δήμαρχοι με την αρμόδια Υπουργό Μετανάστευσης όπου τους ζητήθηκε εθελοντικά να καταθέσουν αρχικά την πρόθεσή τους για φιλοξενία αναλογικά μέρους αυτών, ανάλογα βέβαια και με τις υφιστάμενες δομές που έχει ο κάθε δήμος θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Καταρχήν θα θέλαμε να μας απαντήσει ο κ. Δήμαρχος αν προσυπογράφει το κατάπτυστο κείμενο της ΠΕΔ όπου «χωρίς ξενοφοβία και ρατσιστική συμπεριφορά» μεταξύ άλλων αναφέρεται στον «κίνδυνο ανατροπής ισορροπιών στα πληθυσμιακά δεδομένα της Περιφέρειας μας μεσομακροπρόθεσμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ομάδων που ζουν στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με πολιτικές και σχεδιασμούς που απεργάζονται ή απειλούν με εφαρμογή το συγκεκριμένο ευαίσθητο γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χώρο μας και στον κίνδυνο κοινωνικής ανατροπής λόγω της διαφορετικότητας σε θέματα πνευματικής και πολιτισμικής καλλιέργειας και αντίληψης περί τα πράγματα».

Αν αυτό το κείμενο δεν αποτελεί τον ορισμό της ξενοφοβικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς εξηγήστε μας τι άλλο είναι. 

Η θέση της παράταξης μας είναι ξεκάθαρη. Ως Δήμος όπου στη συντριπτική του πλειοψηφία ο γενικός πληθυσμός αποτελείται από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο είναι το λιγότερο βλασφημία στους προγόνους μας να θεωρούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μιάσματα.

Ως πρώτη προτεραιότητα λοιπόν θέτουμε την ανάγκη λήψης από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο απόφασης συγκρότησης της αρμόδιας επιτροπής μετανάστευσης όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον Καλλικράτη (άρθρο 78). Η επιτροπή αυτή θα έχει ως μοναδικό σκοπό σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία την καταγραφή των υφιστάμενων δομών του Δήμου αλλά και διερευνητικές επαφές με συλλόγους και σωματεία που διαθέτουν ανάλογες δομές.

Μπορούμε π.χ σε συνεννόηση με την Ένωση Κυριών Δράμας, να φιλοξενήσει μητέρες με ανήλικα παιδιά. Ανάλογες επαφές θα μπορούσαν να γίνουν και με τον Ερυθρό Σταυρό αλλά και με τα ποντιακά σωματεία του Δήμου μας, τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας, τη Θρακική Εστία Δράμας κλπ.

Με την κατάλληλη χρηματοδότηση πολλά σχολεία που έχουν κλείσει, πχ Κουδουνίων , Μαυρολεύκης, Μικροχωρίου, κλπ θα μπορούσαν να υποδεχθούν πρόσφυγες οι οποίοι συν τοις άλλοις θα μπορούσαν να εργαστούν και σε εποχιακές αγροτικές εργασίες χωρίς βέβαια να υποστούν εκμετάλλευση.

Να σημειώσουμε πως ήδη στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 2500 με 3000 ασυνόδευτα παιδιά, παιδιά δηλαδή που έχουν χάσει τους γονείς τους, και είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να κλείνουμε τα μάτια μας και απλά να λέμε πως δεν είναι δικό μας πρόβλημα και πρέπει να το λύσουν οι άλλοι.

Σίγουρα ο Δήμος μας δεν μπορεί από μόνος του να υποστηρίξει και να καλύψει το σύνολο των αναγκών και είναι απαραίτητη η ανάλογη ενίσχυση σε πόρους αλλά και σε επιστημονικό προσωπικό από την κεντρική κυβέρνηση και αυτό θα είναι το δεύτερο αντικείμενο εργασίας της συγκεκριμένης επιτροπής.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στη γειτονική Τουρκία υπάρχουν περί τα 2,5 με 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, και δεδομένου πως δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να επέλθει ηρεμία στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω των τζιχαδιστών, ενδέχεται το κύμα των προσφύγων να διογκωθεί ακόμη περισσότερο μια φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη λύση για την ελληνική δημοκρατία.

Η ταξινόμηση του πληθυσμού και καταγραφή του σε όσα σημεία εισόδου γίνεται και η συντεταγμένη μετάβασή του σε σημεία της ενδοχώρας στο πλαίσιο μιας αναλογικής κατανομής εντός της επικράτειας. Ούτε στα νησιά είναι δυνατό να στοιβαχτούν, ούτε όμως στο κέντρο της Αθήνας να έρθουν όλοι. Δεν μπορείς να ζητάς από την Ε.Ε. αναλογική κατανομή του προσφυγικού ή του δίχως χαρτιά μεταναστευτικού πληθυσμού  και στην Ελλάδα να ισχύει το σύνδρομο “όχι στην δικιά μου πίσω αυλή”. 

Για φανταστείτε πώς ακούγεται στ’ αφτιά μιας χώρας, να ακούει ότι η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη της, αλλά ο δήμαρχος της τάδε πόλης να λέει ότι αυτός «δεν αντέχει άλλους».

Αυτό είναι το δίλημμα σήμερα: μια δυσβάσταχτη, δύσκολη διευθέτηση και η άλλη «λύση» (ας τους πνίξουμε, να τους φυλακίσουμε, να τους διώξουμε πίσω στην εμπόλεμη ζώνη).

Ας διαλέξουμε  την πρώτη πλευρά, όπου όλοι κάθονται μαζί – διαφωνούν - τσακώνονται ως προς τη δόση ανθρωπισμού ή μέριμνας του αισθήματος ασφάλειας του πληθυσμού και στο τέλος κάτι βρίσκουν να παραδώσουν στην κοινωνία. Πιθανώς κατώτερο των προσδοκιών, αλλά  ένα σημαντικό βήμα. Αυτοί που είναι με την άλλη «λύση» ας αναμετρηθούν με το ηθικό βάρος της ταύτισης με το Τρίτο Ράιχ.

Το Γραφείο τύπου