21 Οκτ 2013

Ημερίδα στη Δράμα: «Δίκοκκο σιτάρι και άλλα “ντυμένα” σιτάρια. Μύθοι και πραγματικότητα. Προοπτικές»

Για την καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού, μιας παλαιάς εγχώριας ποικιλίας που κατά το παρελθόν είχε εγκαταλειφθεί και για την οποία πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες επιθυμούν, σε ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα.


Το θέμα της ημερίδας είναι  «Δίκοκκο και άλλα “ντυμένα” σιτάρια. Μύθοι και πραγματικότητα. Προοπτικές» και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 10:30 π.μ., στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα είδη σιταριού, η καλλιέργεια του οποίου εγκαταλείφθηκε εδώ και δεκαετίες, λόγω αντικατάστασής του από τις σύγχρονες αποδοτικότερες ποικιλίες, ωστόσο επανεμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα μετά από πρωτοβουλία ιδιωτών, προβάλλοντας τα θετικά του στοιχεία (αντοχή σε έντομα και ασθένειες, ελάχιστες απαιτήσεις σε λίπανση, ισχυρή ανταγωνιστικότητα έναντι των ζιζανίων, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κ.α.).

Πολλά έχουν γραφεί και αναρτηθεί ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, σχετικά με την καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού, πολλοί μάλιστα το ταυτίζουν με το φυτό Ζέα ή Ζειά που καλλιεργούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει σχετικά με τα «ντυμένα» σιτάρια συμπεριλαμβανομένου και του δίκοκκου, θα αναφερθεί ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Σιτηρών  Θεσσαλονίκης του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Κορπέτης Ευάγγελος.


Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, στο τηλέφωνο  25210-58175.