23 Απρ 2015

Απονομή βραβείων διαγωνισμού στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

Βιογραφικά στοιχεία: Ο Β. Ξανθόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1973, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago, όπου πήρε πτυχία Masters (1976)και PH.D. (1978) στη Φυσική. Δίδαξε στα


...πανεπιστήμια Montana S.U., Syracuse, Harvard, Chicago και στο ινστιτούτο Max Plank. Διατέλεσε επιμελητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980-82). Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διατέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών.


Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 60 πρωτότυπες εργασίες, πάνω από 200 κριτικές εργασιών άλλων επιστημόνων και το μικρό εκλαϊκευτικό βιβλίο «Περί αστέρων και Συμπάντων» (Πανεπ. Εκδόσεις Κρήτης, 1η έκδ. 1986).

Δολοφονήθηκε στις 27/11/1990, ενώ δίδασκε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών, σε αίθουσα τερματικών του κεντρικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην ίδια επίθεση δολοφονήθηκε και ο Στέφανος Πνευματικός, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι ο καθηγητής του ΑΠΘ Σωτήριος Περσίδης.  Προς τιμή του Βασίλη Ξανθόπουλου το αμφιθέατρο του 1ου Γεν. Λυκείου Δράμας και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ονομάστηκαν «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου». Επίσης, καθιερώθηκε να προκηρύσσεται στη μνήμη τους κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β.Ξανθόπουλου - Σ.Πνευματικού», η απονομή του οποίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός από αυτό το βραβείο, που δίνεται σε Έλληνες επιστήμονες, ανεξαρτήτως ειδικότητας και ηλικίας, υπάρχει και το διεθνές "Xanthopoulos Award", που έχει θεσμοθετηθεί επίσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και απονέμεται μία φορά κάθε τρία χρόνια από την General Relativity and Gravitation Society σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών που έχει «εξέχουσα (κατά προτίμηση θεωρητική) συνεισφορά στο πεδίο της βαρυτικής Φυσικής». Το βραβείο αυτό συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 10.000 δολαρίων ΗΠΑ.

 Ο Διαγωνισμός - Βραβεία: Από το 1992 διεξάγεται στο 1ο Λύκειο Δράμας διαγωνισμός στη Φυσική και τα  Μαθηματικά για τους μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων όλου του Νομού. Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο, τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων, και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης.

Ο Δήμος θεσμοθέτησε χρηματικά βραβεία για τους τρεις πρώτους κάθε τάξης.

Από το έτος 1998 απονέμεται χρηματικό βραβείο στον μαθητή που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από τον κ. Δημοσθένη Τενεκετζή, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan, συμμαθητή και επιστήθιου φίλου του Β.Ξανθόπουλου.

Το 2001 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας καθιέρωσε υποτροφία για τον πρώτο της Γ΄ Λυκείου. Από το 2011 το βραβείο αυτό απονέμεται στους τρεις πρώτους της Γ΄ Λυκειου από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ.

Από το 2010, με απόφαση του Διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) κ. Στέφανου Τραχανά, θα χορηγούνται στους βραβευόμενος μαθητές βιβλία .

Τα έτη 1998 και 1999, μετά από ενέργειες του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων, επετεύχθη η αποστολή ενός αγοριού και ενός κοριτσιού από τουs βραβευθέντες στο International Camp of Alabama, όπου παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εκπαίδευση αστροναυτών. Τα τελευταία χρόνια οι τρεις πρώτοι της Γ΄ Λυκείου επισκέπτονται το ερευνητικό κέντρο Cern στη Γενεύη με έξοδα μετάβασης και διαμονής καλυμμένα από τους διοργανωτές του διαγωνισμού.

Από το 2011, η εταιρεία Raycap, με πρωτοβουλία του Δραμινού Προέδρου και Διευθύνοντα συμβούλου της κ. Κ. Αποστολίδη, ανέλαβε τη μόνιμη κάλυψη των εξόδων για τη μετάβαση και διαμονή των επιτυχόντων μαθητών της Γ Λυκείου σε ερευνητικά κέντρα, του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Στα βραβεία του φετινού διαγωνισμού, το 2015, συμμετέχει η ΕΛΜΕ Δράμας, η οποία θα χρηματοδοτήσει μια εκπαιδευτική επίσκεψη των βραβευθέντων μαθητών της Β Λυκείου.

26 Απριλίου 2015, 18.00 μ.μ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

της Κατσαρού Μαρίας
προέδρου του Συλλόγου
Θετικών Επιστημόνων Δράμας