3 Φεβ 2015

Ο Δήμος Δράμας έχει από εχθές τον δικό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Στο πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων, η νέα Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί πως θα υλοποιήσει τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης προς όφελος όλων των Δραμινών.


Εχθές Δευτέρα 02-02-2015, σε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 6 (έξη) εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας συμπολίτες μας και επιλέχθηκε 1 (ένας) που θα εκπροσωπήσει τον θεσμό του Συμπαραστάτη.

Διεξήχθησαν 2 (δύο) ψηφοφορίες, αφού στην πρώτη δεν κατέστη δυνατή η εκλογή, όπως προβλέπετε από την Νομοθεσία, στην δεύτερη όμως η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εκλέξει για πρώτη φορά τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για το Δήμο Δράμας.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος μετά το πέρας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήλωσε τα εξής:

"Καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τον Νέο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Δράμας, Δικηγόρο - κ. Νικόλαο Μουτρουπίδη για τον θεσμό που καλείτε να εκπροσωπήσει και να ευχαριστήσω για την συμμετοχή τους και τους υπόλοιπους 5 (πέντε) υποψηφίους για την θέση αυτή.

Ο θεσμός που καλείτε να αναλάβει και να εκπροσώπηση είναι από τους σημαντικότερους στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι αυτό που ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής θα δέχεται τις καταγγελίες θιγομένων από τις υπηρεσίες δημοτών και θα συμβουλεύει τα δύο μέρη, υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους αν και όποτε υπάρχουν.

Καταφέραμε αυτό που ποτέ άλλοτε δεν κατάφερε Δημοτική Αρχή στον Δήμο Δράμας.

Φανήκαμε ανώτεροι των περιστάσεων και χωρίς να λειτουργήσουμε με μικροπαραταξιακά συμφέροντα, αφήνοντας για ακόμη μία φορά τον Δήμο μας να στερηθεί τα οφέλη που θα μπορούν να προκύψουν από αυτόν τον θεσμό.

Καταφέραμε να εκλέξουμε προς όφελος όλων των Δραμινών και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία,  διασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση (τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου) τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης που κατά την κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου η επιλογή του κ. Μουτρουπίδη ήταν η καταλληλότερη επιλογή για αυτόν τον θεσμό.

Θεωρώ πως η προεκλογική μας δέσμευση έγινε πράξη όπως το είχα υποσχεθεί.

Στην σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδείξαμε πως ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για το καλό του τόπου μας και το καλό των Δημοτών.

Ενώσαμε τη Δράμα προεκλογικά, Ενώνουμε τη Δράμα και τους Δραμινούς ως Δημοτική Αρχή.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως το τέλος της θητείας μας, μακριά από την λογική του «δικού μας» και με μόνο μέλημα να πάμε μπροστά τον Δήμο μας.

Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά τους Δημοτικούς Συμβούλους για την συμμετοχή τους στην εκλογή του Συμπαραστάτη.

Καλό κουράγιο και πολύ δουλειά προς όφελος των πολιτών από όλους μας".

Τι είναι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης:

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Η θητεία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ακολουθεί την θητεία των Δημοτικών Αρχών.

Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που δέχεται τις καταγγελίες θιγομένων από τις υπηρεσίες δημοτών και συμβουλεύει τα δύο μέρη, υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους. Δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει δεσμευτικά το αποτέλεσμα της κρίσης του, αλλά αναζητά τον κοινό τόπο, στον οποίο η λογική τεκμηρίωση μπορεί να πετύχει την γεφύρωση της διάστασης. Χωρίς να ακυρώνει την δυνατότητα της δικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο νέος θεσμός παρέχει τον εναλλακτικό μηχανισμό στους άμεσα ενδιαφερόμενους για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους, με μια πιο ταχεία, διαφανή και δωρεάν παρεχόμενη υπηρεσία διαμεσολάβησης



Από το Γραφείο Τύπου