19 Νοε 2014

Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας: Προϋπολογισμός Δήμου Δράμας 2015

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αλλεπάλληλες συγκυβερνήσεις έβαλαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο δύο αλληλένδετων πολιτικά σχεδιασμών, του 'Καλλικράτη' και των Μνημονίων, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα τόσο ως προς την οικονομική της αυτοτέλεια, την υλική / έμψυχη υπόσταση της, όσο και ως προς την ίδια τη δημοκρατική της λειτουργία και την αυτοδιοικητική της ουσία.


Η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης,  με την περικοπή των λειτουργικών πόρων κατά  60% και πλέον, τις ασφυκτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας»

Οι φετινοί προϋπολογισμοί προβλέπεται να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί -  για όλους τους δήμους της χώρας όπως καλεί το υπουργείο Οικονομικών ,με παράλληλη αύξηση  των  φόρων στις φτωχές οικογένειες, περικοπές υπηρεσιών και παροχών  προς τους δημότες  και μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων εργαζομένων.

Με απλά λόγια, οι δήμοι υποχρεώνονται να περιορίσουν το όποιο κοινωνικό έργο παρέχουν στα πιο ευάλωτα και φτωχά τμήματα του πληθυσμού (οι αντίστοιχες εγγραφές εξόδων στο δήμο μας  για τα επιδόματα είναι μειωμένα κατά 5,85%).

Δομές, όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες, θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους, δηλαδή να εξυπηρετούν ακόμα λιγότερους.

Προκρίνεται δε η λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή η λειτουργία των δομών μέσα από τις εισπράξεις που θα έχουν  αντίτιμο.

Οι δημότες με τα δημοτικά, ανταποδοτικά τέλη και φόρους που πληρώνουν αποτελούν τους σταθερούς αιμοδότες του Δήμου.

Το κράτος «αποχωρεί»  σταθερά από τις κοινωνικές δαπάνες , τις φορτώνει στους εργαζόμενους και δουλεύει για τους μεγάλους επενδυτές και τις τράπεζες.

H Δημοτική αρχή επιχαίρει  και  δηλώνει ότι «Ο Προϋπολογισμός συμμορφώνεται  με την ΚΥΑ 29530/2014 τηρώντας τους κανόνες που αυτή έθετε και ότι είναι ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο.» !

 Τι και ποιον υπηρετεί η δημοτική αρχή με αυτόν τον προϋπολογισμό?

Ο Δήμος λοιπόν θα πορευτεί το 2015 με ένα προϋπολογισμό ύψους 34.803.60 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 43.785.058 του 2014 που διαμορφώνεται:

Με 2.816.400 εκατομμύρια εικονικά έσοδα παλιότερων ετών που είναι και από την Δημοτική Αρχή παραδεκτό  ότι τα 2.429.400 εγγράφονται  ότι είναι μη εισπράξιμα και έτσι μένουν ως κυρία  έσοδα του (τακτικά και έκτακτα) για να λειτουργήσει ο Δήμος ένα σύνολο  μόλις των 32.373.661 εκ

Από το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού τα 16 εκ περίπου είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 4 εκατομμύρια προέρχονται απευθείας από την εφόρμηση του Δήμου στην τσέπη των κατοίκων.

Μιλάμε για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, τον φόρο ηλεκτροφωτισμού,  τον ΤΑΠ,  τα εργαστήρια, τους παιδικούς σταθμούς, τα τραπεζοκαθίσματα κλπ

Η πλειοψηφία των κατοίκων και των Δημοτών  που είτε έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους ή βιώνουν ήδη την ανεργία και την ανέχεια  πληρώνουν και ξαναπληρώνουν.

Ο δημότης, ο κάτοικος πληρώνει ξανά και ξανά σε Δήμο και κράτος για την λειτουργία και τις υπηρεσίες του Δήμου και αυτές όλο και αποδυναμώνονται, συρρικνώνονται, και μπαίνουν στο προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης τους.

Και ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου δεν κάνει τίποτα άλλο από το φέρνει πιο κοντά  την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, να  φορτώνει κατοίκους και δημότες με νέους φόρους και τέλη.

 Εμείς καταψηφίζουμε και επαναφέρουμε  την πρότασή της για τα δημοτικά τέλη και δηλώνουμε ότι παραμένουν τα αιτήματα:

Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων.    Να διεκδικήσουμε την επιστροφή τους.

Για μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση των φτωχών νοικοκυριών και των  μικροεπαγγελματιών και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Για εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί - Παιδικοί Σταθμοί, "Βοήθεια στο Σπίτι", ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κ.λπ.) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη στελέχωσή τους και στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των πολιτών.

Για ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Για θεσμοθέτηση διαδικασιών συμμετοχής και συναπόφασης με τους πολίτες στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού σε τοπικό επίπεδο.

Για  κατάργηση του Παρατηρητηρίου και απλοποίηση των πολλαπλών ελέγχων.



Το Γραφείο Τύπου