26 Αυγ 2014

Ξεκινώντας από την Καβάλα… Για να ανασκαφούν οι αρχαιότητες της Αμφίπολης

Μπορεί ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης να είναι σήμερα συνταξιούχος, ωστόσο κατά το παρελθόν δούλεψε επί σειρά ετών στις ανασκαφές της Αμφίπολης και μάλιστα επί εποχής του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο κ. Κοχλιαρίδης, αρχιφύλακας...


...και πρώην μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ανήκει στους παλιότερους και πιο στενούς συνεργάτες της κ. Περιστέρη. 

Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που την προέτρεψε να αρχίσουν και πάλι τις ανασκαφές στον τύμβο, συνεχίζοντας το αρχαιολογικό έργο του δασκάλου τους, Δημήτρη Λαζαρίδη. Εκεί, δίπλα στον καθηγητή γνωρίστηκαν με την Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ο ίδιος θεωρεί αδερφή του.

Το πρωί της Δευτέρας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης μας μίλησε για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και τις σχέσεις που έχει η Καβάλα με αυτές. Ο κ. Κοχλιαρίδης θυμήθηκε τον αείμνηστο αρχαιολόγο Λαζαρίδη, που κάποτε ως έφορος ΑΜΘ με έδρα την εφορία αρχαιοτήτων της Καβάλας άρχισε τις ανασκαφές το 1956 εξαιτίας ενός τυχαίου ευρήματος. Εν έτει 1955, ο Δημήτρης Λαζαρίδης είχε επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να δει ένα τάφο των ελληνιστικών χρόνων. Την επόμενη χρονιά κι αφού άρχισαν οι ανασκαφές, βρέθηκαν εντός του τάφου μια επιτύμβια στήλη και δύο αγγεία, ενώ όταν εξελίσσονταν οι διαδικασίες των ανασκαφών ο κ. Λαζαρίδης διέμενε στην Αμφίπολη.

Κάπως έτσι άρχισαν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη από την αρχαιολογική υπηρεσία της Καβάλας. Βοηθοί του Δημήτρη Λαζαρίδη ήταν ο Αριστείδης Γιαννίτης, ο τότε αρχιφύλακας του μουσείου Καβάλας, η Κατερία Ρωμιοπούλου, ενώ αργότερα έφτασαν κι άλλοι αρχαιολόγοι όπως η κ. Κουκούλη Χρυσανθάκη – επιμελήτρια αρχαιοτήτων, ο Μόσχος Ταντσής, η Κατερίνα Περιστέρη, η Σταυρούλα Σαμαρτσίδου, ο Αντώνης Κόντος, η Μαρία Νικολαϊδου που σήμερα είναι επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας.

Μετά την ανεύρεση του ελληνιστικού νεκροταφείου, ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης άρχισε και όλες τις υπόλοιπες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Δηλαδή, ο Μακεδονικός Τάφος Α’ με τα πλούσια ευρήματα του που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας, όπως και το ελληνιστικό νεκροταφείο με τετρακόσιους και πλέον τάφους, ήταν ανακαλύψεις του κ. Λαζαρίδη. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε μουσείο στην Αμφίπολη κι έτσι τα ευρήματα φυλάσσονταν κάτω από τα κρεβάτια των αρχαιολόγων, στο φτωχικό σπίτι της περιοχής όπου διέμεναν. Ακόλουθα, οι θησαυροί φορτώνονταν σε φορτηγά της εποχής και μεταφέρονταν στο παλιό καβαλιώτικο μουσείο.

Ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης πρωτοσυνάντησε το ζευγάρι Κατερίνας Περιστέρη – Μόσχου Ταντσή περίπου το 1980, όταν έφτασαν στην Αμφίπολη προκειμένου να βοηθήσουν στις ανασκαφές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοχλιαρίδης, τον 40 μέτρων περίβολο του τύμβου, τον ανακάλυψε το 1964 ο Δημήτρης Λαζαρίδης και σήμερα η Κατερίνα Περιστέρη επιβεβαίωσε την ύπαρξή του. Οι ανασκαφές του κ. Λαζαρίδη είχαν σταθεί η αιτία για επισκέψεις σημαντικότατων επιστημόνων στην περιοχή της Αμφίπολης, κάποιοι από τους οποίους χρειάστηκε ακόμη και να διορθώσουν τα ιστορικά κείμενά τους βάσει των σημαντικών ευρημάτων.

Το εύλογο ερώτημα που καθένας θα ήθελε να θέσει είναι, γιατί οι αρχικές σημαντικές ανασκαφές έλαβαν χώρα κατά τη δεκαετία του ’60, ωστόσο μόλις τώρα προκύπτουν τα θεαματικά αποτελέσματα; Ο κ. Κοχλιαρίδης μας απάντησε ότι οι συνθήκες της δεκαετίας του ’60 ήταν δύσκολες αφού ούτε διαθέσιμα κονδύλια υπήρχαν, ούτε οι επιστήμονες διέθεταν σύγχρονα υποστηρικτικά μηχανήματα. Παρόμοιες διαδικασίες αρχίζουν συνήθως από το πεδίο της έρευνας προκειμένου να έρθουν σταδιακά στο φως τα ευρήματα χωρίς να καταστραφούν.

Παρά το επαγγελματικό παρελθόν του, ο κ. Κοχλιαρίδης αποφεύγει σήμερα να μεταβεί στην Αμφίπολη και να παρακολουθήσει τις ανασκαφές, σεβόμενος την απαγόρευση που ισχύει. Απέφυγε επίσης να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τάφο, που είναι μεγαλοπρεπής και διαφορετικός από τους λοιπούς Μακεδονικούς. Αποφάνθηκε όμως ότι σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό τάφο. Πλήρη αποκάλυψη του τύμβου θα πρέπει σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κ. Περιστέρη, να αναμένουμε εντός των επόμενων είκοσι ημερών.