10 Ιουν 2014

Δήμος Δράμας: Συμμετοχή στη Συνάντηση στην Ουαλία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΕΝ»

Η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. υλοποιεί το πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας INTERREG4C με τίτλο «Zero-Impact Cultural Heritage Event Network - ZEN (ΖΕΝ: Πολιτιστικές Δραστηριότητες με μηδενική επιβάρυνση). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και την περίοδο αυτή εισέρχεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του.


Αποτέλεσμα των δράσεων είναι μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο να επικεντρωθούν περισσότερο σε ποιοτικές δραστηριότητες με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Το σημαντικότερο όμως, είναι οι μελέτες και έρευνες που υλοποιούνται να δώσουν μια απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο  μπορεί η «Ονειρούπολη» – το κυρίαρχο φεστιβάλ του Δήμου Δράμας – να αποκτήσει οικολογικές ευαισθησίες και να εφαρμοστούν  πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος στελέχη της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. συμμετείχαν στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του προγράμματος που έγινε στο Μπρέκον της Ουαλίας στο Η.Β.  Στη συνάντηση έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της πορείας του προγράμματος και παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμή.

Η κοινοπραξία των εταίρων ετοιμάζει ένα εγχειρίδιο με τη φιλοσοφία και οδηγίες για τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον με απορρίμματα, θόρυβο, καθώς επίσης και να γίνεται εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων. Το εγχειρίδιο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο κάποιες από τις οδηγίες να ενταχθούν στις κοινοτικές πολιτικές ως προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ΕΕ.

           
Το φυλλάδιο αυτό, μεταφράζεται στα ελληνικά και θα εκδοθεί σε ένα καλαίσθητο έντυπο το οποίο η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. θα παρουσιάσει σε μια εκδήλωση που θα γίνει στη Δράμα και θα διανείμει στους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης στην Ουαλία, οι εταίρου του προγράμματος ΖΕΝ είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν και να συμμετέχουν στο παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ βιβλίου που κάθε χρόνο διοργανώνεται στην πολύ μικρή και περιθωριακή πόλη της Ουαλίας, Χέι ον Γουάι. Το φεστιβάλ θεωρείται ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεγονός λόγου, ποίησης και βιβλίου στον αγγλόφωνο κόσμο και κάθε χρόνο συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό εκδοτικών οίκων, βιβλιόφιλων, ποιητών, συγγραφέων και σημαντικών προσώπων των γραμμάτων.

Με το φεστιβάλ έρχονται στην μικρή πόλη του Χέι ον Γουάι χιλιάδες επισκεπτών. Το φεστιβάλ έχει ένα προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ ο οποίος αφήνει ένα εκατομμύριο ευρώ κέρδος. Μια καλή ένδειξη και απόδειξη πως οι μεγάλες φεστιβαλικές εκδηλώσεις μπορούν και πρέπει να είναι κερδοφόρες και να μην επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς φορέων που τις διοργανώνουν.

Για την Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος



Νικόλαος Χαρίσκος