7 Απρ 2014

Συμμετοχή στη Συνάντηση στο Βίλνιους στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΕΝ»

Η ΔΕΚΠΟΤΑ υλοποιεί το πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας INTERREG4C με τίτλο «Zero-Impact Cultural Heritage Event Network - ZEN (ΖΕΝ: Πολιτιστικές Δραστηριότητες με μηδενική επιβάρυνση). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και την περίοδο αυτή εισέρχεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του.


Αποτέλεσμα των δράσεων είναι μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο να επικεντρωθούν περισσότερο σε ποιοτικές δραστηριότητες με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Το σημαντικότερο όμως, είναι οι μελέτες και έρευνες που υλοποιούνται να δώσουν μια απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο  μπορεί η «Ονειρούπολη» – το κυρίαρχο φεστιβάλ του Δήμου Δράμας – να αποκτήσει οικολογικές ευαισθησίες και να εφαρμοστούν  πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος στελέχη της ΔΕΚΠΟΤΑ συμμετείχαν στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του προγράμματος που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.  Στη συνάντηση έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της πορείας του προγράμματος και παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμή.

Οι κοινοπραξία των εταίρων ετοιμάζει ένα εγχειρίδιο με τη φιλοσοφία και οδηγίες για τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον με απορρίμματα, θόρυβο, καθώς επίσης και να γίνεται εξοικονόμηση πόρων και χρημάτων. Το εγχειρίδιο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο κάποιες από τις οδηγίες να ενταχθούν στις κοινοτικές πολιτικές ως προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ΕΕ.

           
Στο πλαίσιο της συνάντησης στο Βίλνιους, οι εταίρου του προγράμματος ΖΕΝ είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν και να συμμετέχουν στα εγκαίνια της μεγάλης υπαίθριας έκθεσης – αγοράς παραδοσιακών προϊόντων που διοργανώνεται κάθε χρόνο την άνοιξη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Η ανοικτή αγορά γνωστή ως  Kaziuko mugė  γεμίζει όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα προϊόντα προς πώληση, πέρα από τα παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής είναι όλα χειροποίητα προϊόντα και χειροτεχνήματα που παράγονται από τοπικούς καλλιτέχνες και μικρούς παραγωγούς.

Η έκθεση-αγορά, είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της Λιθουανίας γιατί προσφέρει στους πολίτες και τους επισκέπτες την ευκαιρία πρώτον αν περάσουν όμορφα σε ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον και δεύτερον να γνωρίσουν τα δημιουργήματα των καλλιτεχνών της χώρας τα οποία μπορούν αν αποκτήσουν απευθείας από τον παραγωγό.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ