10 Απρ 2014

Δεν τα βρήκαν κτηνοτρόφοι και έμποροι στο παζάρι της Δράμας για την τιμή αμνοεροφίων

Με άδεια χέρια έφυγαν από το παζάρι της Δράμας κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αφού ενώ οι ίδιοι ενόψει της πασχαλινής περιόδου ζητούν καλύτερες τιμές από τις περσινές για την πώληση των αμνοεριφίων τους, οι έμποροι δεν προτίθενται να δώσουν ούτε ένα σέντ παραπάνω πέρα των 5 ευρώ και 5,20 για κατσίκια και αρνιά.


Αυτό είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης.

«Εμείς στις περσινές τιμές δεν πουλάμε», επεσήμανε ο κ. Καμπούρης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο παζάρι του Κιλκίς το προσεχές Σάββατο ίσως και να βρεθεί η χρυσή τιμή μεταξύ των δύο πλευρών. «Αν κάθε πλευρά ρίξει λίγο νερό στο κρασί του» θα τη βρούμε την άκρη», υπογράμμισε, προσθέτοντας» «εμείς ζητάμε 6,50 με 7 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια για να μπορέσουμε να καλύψουμε και το κόστος παραγωγής μας».

Στο παζάρι της Δράμας έδωσαν το «παρών» δεκάδες κτηνοτρόφοι από Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κοζάνη και Καβάλα, ενώ στο παζάρι του Κιλκίς η προσέλευση αναμένεται να διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των ζωοτροφών που ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος, τα χρέη που «τρέχουν» στις τράπεζες και οι χαμηλές τιμές πώλησης στο γάλα και το κρέας είναι μερικά από τα «αγκάθια» της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Ερωτηθείς για την επάρκεια στην ελληνική αγορά στην περίοδο των εορτών του Πάσχα, ο κ. Καμπούρης ανέφερε ότι φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 30%, σε σχέση με πέρυσι, λόγω κακών γεννών, ενώ πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι φέτος γιορτάζεται μαζί το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ο ίδιος κατήγγειλε την πρακτική των πολυκαταστημάτων να κάνουν προσφορές σε κατσίκια και αρνιά ενόψει των εορτών του Πάσχα.