12 Νοε 2013

Το νερό της Νικήσιανης και η αλάνα

Στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης ρωτήθηκε και μίλησε, τόσο για το θέμα του νερού της Νικήσιανης, όσο και για την αξιοποίηση της αλάνας από το κράτος.


Σχετικά με το νερό της Νικήσιανης ο κ. Ξουλόγης ανακοίνωσε, ότι με χρήματα της ΔΕΥΑ Παγγαίου θα αγοραστεί και θα εγκατασταθεί τρίτο φίλτρο προκειμένου να φιλτράρεται περισσότερο νερό το καλοκαίρι που ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, δεδομένου ότι ακόμη και τώρα απαγορεύεται η οικιακή χρήση του νερού της Νικήσιανης λόγω αρσενικού, φάνηκε αισιόδοξος ότι οι επόμενες μετρήσεις θα δώσουν το δικαίωμα να μην ανανεωθεί η γνωστή απόφαση Γρανά μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Υγείας.

Σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Ξουλόγης υποστήριξε ότι με χαρά άκουσε την πρωτοβουλία του Ταμείου να βγάλει σε διαγωνισμό την έκταση της αλάνας. Ο Δήμος Παγγαίου συμφωνεί με αυτή την διαγωνιστική διαδικασία με την προϋπόθεση ο χώρος να δοθεί σε επενδυτές μόνο για την κατασκευή ξενοδοχείου ή ξενοδοχείων.

Εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Παγγαίου και της κατασκευάστριας εταιρίας υποδέχθηκαν χθες το πρωί τους δημοσιογράφους έξω από την Ελευθερούπολη στο σημείο όπου εκτελείται το έργο της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν από το 1987 δύο μεγάλες λυματοδεξαμενές που υποτίθεται ότι λειτουργούν κανονικά όλο αυτό το διάστημα. Το έργο θα είναι έτοιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο των δώδεκα μηνών, θα εξυπηρετήσει την περιοχή της Ελευθερούπολης, της Εξοχής και του Χορτοκοπίου.

Οι υφιστάμενες λυματοδεξαμενές θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά των νέων εγκαταστάσεων. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είχε αρχικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ, και εκτελείται από την κατασκευαστική εταιρία «Ιθάκη».

Εκπρόσωποι της εταιρίας είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν προβλήματα στην εξέλιξη των έργων επειδή τα κτήρια θεμελιώνονται στην τύρφη, η δε θεμελίωση γίνεται υποχρεωτικά με πασσαλόπηξη.

Χαρούμενος ο δήμαρχος κ. Βασίλης Ξουλόγης εξήγησε τη διαδικασία του έργου συνέδεσε δε γενικότερα τα έργα που δρομολογήθηκαν επί των ημερών του από τη ΔΕΥΑ Παγγαίου σε όλο το Δήμο Παγγαίου.

Ειδικότερα είπε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω σε αυτή την παρουσίαση ενός από τα πιο σημαντικά έργα του Δήμου Παγγαίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Είναι μια προσπάθεια είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή στο δήμο Ελευθερούπολης, την συνεχίσαμε εμείς, με μεγάλο άγχος και αγωνία περάσαμε από συμπληγάδες πέτρες ώστε να φτάσουμε εδώ σήμερα να ξεκινήσουμε αυτό το σημαντικό έργο για την Ελευθερούπολη, για τον πρώην δήμο Ελευθερούπολης που όπως ξέρετε ότι και η Ελευθερούπολη, και το Χορτοκόπι και η Εξοχή τα λύματά τους πέφτουν σ’ αυτό το βιολογικό. Για 15 χρόνια δυστυχώς δεν γινόταν η επεξεργασία που έπρεπε, άρα σήμερα με την κατασκευή του έργου θα λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και οικολογικό για την περιοχή μας γιατί όπως γνωρίζετε πρέπει να γίνεται καλή επεξεργασία των λυμάτων, το περιβάλλον να προστατευθεί και νομίζω ότι αφού ξεκίνησε το έργο και το νερό μπήκε στο αυλάκι θα υλοποιηθεί. Επίσης θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί αύριο στην Αθήνα περνάει από συμβούλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο βιολογικός της παραλίας Οφρυνίου επίσης ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι η ΔΕΥΑ Παγγαίου εκτελεί περίπου ή έχει προς εκτέλεση έργα πάνω από 30.000.000 ευρώ».

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας Θανάσης Δημήτρογλου είπε τα εξής:

«Είμαι υπεύθυνος μηχανικός της αναδόχου εταιρίας «Ιθάκη ΑΤΕ» που θα κατασκευάσει την εγκατάσταση της επεξεργασίας λυμάτων της Ελευθερούπολης. Ξεκινήσαμε την κατασκευή, είμαστε στην αρχή, στη φάση των θεμελιώσεων. Είναι προβληματικό το όλο σενάριο για την θεμελίωση του έργου για τον λόγο ότι η περιοχή έχει μια πολύ μεγάλη στρώση τύρφης όπου μας δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα στην κατασκευή των ογκωδών κατασκευών που θα κατασκευαστούν με μεγάλα φορτία, και γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί η μέθοδος θεμελίωσης με πασσαλόπηξης. Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή 101 πασσάλους μήκους 30 μ. οπου εκεί πάνω θα εδραστεί και θα θεμελιωθεί όλη η κατασκευή. Είναι ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων  γύρω στα 8 με 9 κτήρια».