10 Οκτ 2013

Αλλαγή σχεδίων για τα Λουτρά Ελευθερών

Αλλάζουν όπως φαίνεται τα επενδυτικά σχέδια για τα λουτρά των Ελευθερών, μετά τη χθεσινή νέα συνάντηση του υποψήφιου επενδυτή, με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γερομάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη Αρχ. Γρανά.


Ήταν ένα ραντεβού που βρισκόταν σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό, έγινε στο γραφείο του Γ. Γερομάρκου και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Μετά το τέλος της συνάντησης δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκαναν μόνο οι δύο αντιπεριφερειάρχες. Εμμέσως πλην σαφώς μαθαίνουμε διάφορες εξελίξεις. Η σημαντικότερη από τις οποίες αφορά τα υφιστάμενα κτήρια στα λουτρά, που πλέον ο επενδυτής εξετάζει το ενδεχόμενο να τα διατηρήσει όλα. Να μη χρειαστεί να κατεδαφίσει κανένα.

Ο Γ. Γερομάρκος είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συχνή συνεργασία κι επικοινωνία της διοίκησης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας με τον υποψήφιο επενδυτή. «Είναι συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του. Η πρόταση προχωρά κανονικά. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη κι η μελέτη. Χρειάζεται όμως χρόνος και χρήμα», είπε ο Γ. Γερομάρκος, που έθεσε ως κρίσιμη νέα ημερομηνία τον Απρίλιο του 2014.

Ο Αρχ. Γρανάς ήταν πιο συγκεκριμένος. Όπως είπε προχωρά η συνολική μελέτη που εκπονεί ο επενδυτής, η οποία θα αφορά όλα τα υφιστάμενα κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο. Ο κ. Γρανάς είπε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη όταν πρέπει. Σ΄ αυτήν σημείωσε θα υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, μία εκ των οποίων η βασική – όπως φαίνεται – θα αφορά την διατήρηση όλων των κτισμάτων των λουτρών.

«Μας ενδιαφέρει – είπε επίσης ο Αρχ. Γρανάς – μελέτες και άδειες να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014, ώστε αμέσως μετά – συνέχισε – να περάσουν στην κατασκευαστική φάση της όλης υπόθεσης».

Σε ερώτηση για το πότε το σχέδιο θα είναι έτοιμο για να εγκριθεί από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ), ο κ. Γρανάς απάντησε αόριστα, λέγοντας ότι η μελέτη που θέλει ακόμα λίγο χρόνο, μόλις ετοιμαστεί, το λεγόμενο μάστερ πλαν του επενδυτή, τότε θα προωθηθεί για έγκριση στο Κ.Α.Σ.

Όπως είπε ο Γ. Γερομάρκος, αυτή η διαδικασία θεωρείται τυπική από τον επενδυτή, καθώς ο ίδιος θα καταθέσει μία τέτοια πρόταση στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, το οποίο θέλει δε θέλει, θα την εγκρίνει. Δηλαδή δε θ΄ ανακύψει καν θέμα διατήρησης κτισμάτων, καθώς η πρόταση είναι πολύ πιθανό να προβλέπει συντήρηση – διατήρηση κι όχι κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων.

Όπως είπαν χθες κλείνοντας τις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους οι κ.κ. Γρανάς και Γερομάρκος, τελικά το πλανο που θα παρουσιάσει ο επενδυτής θ΄ αναβιώνει την παλιά λουτρόπολη, στην περιοχή Λουτρά Ελευθερών, στην οποία όμως θα προστεθεί το φημισμένο και πολλά υποσχόμενο κέντρο αποκατάστασης.