19 Σεπ 2013

Αδελφέ, πού πας; - Η Ανταλλαγή

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Αδελφέ, πού πας; - Η Ανταλλαγή των πληθυσμών (Αφιέρωμα του Φεστιβάλ στο πλαίσιο εορτασμού 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας).

           
Πέμπτη 19/9/2013 από τις 6:00 μ.μ. μέχρι τις 7:30 μ.μ

Brother, where are you going? - The Exchange

Ντοκιμαντέρ/Documentary , 77’


OMER ASAN

Το ντοκιμαντέρ διηγείται το μεγάλο ανθρώπινο δράμα πριν και μετά από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, με μια ξαφνική απόφαση, αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις χώρες τους και βρέθηκαν σε έναν ξένο τόπο χωρίς τη θέλησή τους. Η ανταλλαγή των πληθυσμών είναι όρος που περιέχεται στη συνθήκη της Λωζάνης, τη δραματικότερη συνθήκη του 20ου αιώνα. Η συνθήκη αυτή, που υπογράφτηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, συνεχίζει να επηρεάζει τους ανθρώπους ακόμα και σήμερα, καθότι τα τραύματα που άφησε ήταν πολύ βαθιά.

Το ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζει τους ανθρώπους που έζησαν αυτό το δράμα, τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες τους, τα ταξίδια και τις δύσκολες συνθήκες ζωής που συνάντησαν στον καινούργιο τόπο όπου αναγκάστηκαν να ζήσουν. Επίσης ο σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να παρουσιάσει με τις φωτογραφίες και τις συνεντεύξεις το μεγάλο δράμα και τις βαθιές φιλίες που μεταμορφώθηκαν σε νοσταλγίες, τις σχέσεις μεταξύ γειτόνων και τα αληθινά γεγονότα που έζησαν.

Το βασικό θέμα του ντοκιμαντέρ αποτελούν οι Ρωμιοί πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα Κοτύωρα για την Ελλάδα και οι Τούρκοι που ήλθαν στα Κοτύωρα από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Δράμα), όπου έγιναν και τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ερευνήσει την αλήθεια της ανταλλαγής, με σκοπό να δείξει την επιρροή της στη 2η και 3η γενιά.


FACEBOOK
 : https://www.facebook.com/events/538374319567976/?notif_t=plan_user_invited


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/DIRECTED BY      

Omer Asan                 

ΜΟΝΤΑΖ/EDITING

Μπουράκ Νταλ/ Burak Dal

ΜΟΥΣΙΚΗ/MUSIC

Σερντάρ Κεμάλ Σαράκ/ Serndar Kemal Sarak

ΠΑΡΑΓΩΓΗ/PRODUCTION

Heyamola Production

Omer Asan

Τηλ./Τel.:+902163711737

E-mail:omer@heyamola.net