16 Ιουν 2016

Project Δράμα 2020: Μια πενταετία χαμένη ή αλλιώς… #sovarefteite

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο είχε (ή πιο σωστά έπρεπε να έχει) ως κυρίαρχο θέμα το πενταετές (για την ακρίβεια τριετές και κάτι) επιχειρησιακό πρόγραμμα της διοίκησης Μαμσάκου. Η δημοτική αρχή υπερασπίστηκε το πενταετές πλάνο και 


όραμα της μόνο με τον εισηγητή της ενώ οι κατά τα άλλα λαλίστατοι δημοτικοί σύμβουλοί της ήταν υποτονικότατοι. Αλλά και πως θα ήταν διαφορετικά, όταν με κάθε τρόπο και μέσο οι άνθρωποι αποδεικνύονται δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων και το μόνο πλάνο που δείχνουν να έχουν είναι οι πελατειακές σχέσεις και η διατήρηση στην εξουσία με κάθε τρόπο; Το ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, όμως, δείχνει να εδραιώνεται γενικά, δε σημαίνει ότι δεν οφείλουν οι αντιπολιτεύσεις να τον καταγγέλλουν. 

Σε κάθε περίπτωση, το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα αναθεωρηθεί το Σεπτέμβριο του 2017, δείχνει ότι ο Δήμος θα χάσει μια πενταετία με μια ήδη κουρασμένη, χωρίς έμπνευση και διάθεση προσφοράς δημοτική αρχή. Το Project Δράμα 2020 κατέθεσε (αν και δεν του ζητήθηκε, μιας και η παράταξη του 25% έχει αποκτήσει καθεστωτική αλαζονεία – δείγμα πολιτικού μικρομεγαλισμού) ολοκληρωμένη πρόταση για το επιχειρησιακό, που συντάχθηκε στη μόνη ανοιχτή συνέλευση που έγινε στο Δήμο για το σημαντικότερο ίσως θέμα αυτής της δημοτικής περιόδου, με την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή η δημοτική αρχή θα δει και θα υιοθετήσει προτάσεις μιας σύγχρονης διοίκησης. 
Το δυστύχημα για τον κ. Μαμσάκο είναι ότι, τώρα, με το επιχειρησιακό σχέδιο κατατεθειμένο, υπάρχει πλέον και η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα κληθεί η δημοτική του αρχή να δείξει αποτελέσματα. Περιμένουμε με ανυπομονησία και με ειλικρινή ευχή να δούμε να έρχονται τα 33 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ στο δήμο Δράμας, όπως έχει εγγράψει ο δήμαρχος στο επιχειρησιακό σχέδιο. 

Στα προ ημερησίας θέματα, θίξαμε το ζήτημα της αύξησης της τελικής αξίας του λογαριασμού της ΔΕΥΑΔ, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μαμσάκος εκλέχθηκε με προεκλογική υπόσχεση τη μείωση του νερού και όχι απλά δεν προχώρησε σε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, αλλά επιπλέον αποφάσισε να μην απορροφήσει την αύξηση της τάξης του 1% του ΦΠΑ. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι πέτυχαν να μην αυξήσουν την καθαρή αξία του νερού. Μάλλον η μία μονάδα ΦΠΑ επάνω δεν αποτελεί αύξηση, για όσους εύκολα υπόσχονταν μειώσεις. Ζητήσαμε ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, όπου θα καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους και θα αναμετρηθούν κάποιοι απέναντι στον προεκλογικό λαϊκισμό τους και πήραμε ως απάντηση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ ότι δεν είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση εφόσον ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει και να ενημερωθεί στο γραφείο του. Αλήθεια, τι φοβούνται;

Θίξαμε το θέμα των διμήνων στο Φεστιβάλ, προτείνοντας διαδικασίες πρόσληψης με δημοσία κλήρωση ανάμεσα στους αιτούντες, που φυσικά θα πρέπει να έχουν και τα αντίστοιχα προσόντα για την κάθε θέση. Θα περιμέναμε μια απάντηση από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, αλλά φαίνεται πως η θέρμη του σε ζητήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης κράτησε μέχρι να περάσει το κατώφλι της «ευθύνης». Μετά ενώθηκε με τους άλλους και απαξίωσε να απαντήσει σε εμάς και σε όλους τους άνεργους συνδημότες μας, που έχουν έννομο συμφέρον να διεκδικήσουν μια θέση δίμηνης αμειβόμενης απασχόλησης. Μάλλον όμως τη δημοτική αρχή δεν την εξιτάρει η διαφάνεια και για αυτό δρομολογεί, για ακόμη μια χρονιά, οι προσληφθέντες να είναι, αυστηρά, επιλογή δημάρχου!

Θίξαμε το θέμα της φετινής λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου, όπου ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί η τράπεζα χρόνου – άλλη μια ξεχασμένη προεκλογική υπόσχεση Μαμσάκου- και ταυτόχρονα υποβάλλαμε μια καινοτόμο πρόταση που βασίζεται στο κουπόνι εκπαίδευσης, μέσα από το οποίο θα μπορούν οι δικαιούχοι μαθητές να επιδοτούνται και να εξαργυρώνουν το κουπόνι στο φροντιστήριο της αρεσκείας τους, διευρύνοντας έτσι τη βάση των δικαιούχων και δίνοντας μια βοήθεια σε ένα τομέα της τοπικής οικονομίας.

Τέλος, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα κρούσματος αλαζονείας σχετικά με την Ονειρούπολη, όπου ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ δήλωσε επί λέξει: «προφανώς, δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, τα καταφέρνουμε και μόνοι μας». Ας μην μπει στον κόπο ο κ. Μαμσάκος και ο κ. Χατζηκυριακίδης να συστήσουν διαπαραταξιακή επιτροπή για την επόμενη Ονειρούπολη. Ας έχει τουλάχιστον το θάρρος να αναγνωρίζει την προέλευση των ιδεών που υιοθετεί – και που ευχαρίστως τις δίνουμε για το καλό του Δήμου - όπως το πρόγραμμα χορηγιών, που του το φωνάζουμε δύο χρόνια τώρα, κι εμείς δε θα ενοχλήσουμε την μεγαλειότητα τους περαιτέρω.

Από το δημοτικό συμβούλιο βγαίνει ως συμπέρασμα για τη δημοτική αρχή το ρητό : Μωραίνει ο Κύριος, ον βούλεται απωλέσαι. Και να είναι σίγουροι ότι σε τρία χρόνια οι Δραμινοί θα τους απολέσουν και θα τους απολύσουν!