6 Σεπ 2013

Πρόγραμμα 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Την  παρουσίαση του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης  5 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδη και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Δήμου της Δράμας Παγκράτης Ιορδανίδης.


Κατά την παρουσίαση ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε: «Η επιμονή, η φαντασία και το πάθος των καινούργιων δημιουργών και κινηματογραφιστών είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Τριάντα έξι χρόνια από τη δημιουργία του Φεστιβάλ έχουν περάσει και η Δράμα έχει καταστεί φυτώριο για το παγκόσμιο σινεμά. Εκατοντάδες ταινίες που προβάλλονται κάθε χρόνο φωτίζουν τα νέα ταλέντα και δημιουργούν νέες τάσεις στον χώρο του κινηματογράφου. Μέσα από το Φεστιβάλ η πόλη μας λειτουργεί σα μαγικό πρίσμα που βοηθάει την έβδομη τέχνη να λάμψει. Κάθε Σεπτέμβρη στη Δράμα ανοίγονται νέοι δρόμοι, πρωτοπορίας, πρωτοτυπίας και φαντασίας που οδηγούν στην επόμενη ημέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το 36ο Φεστιβάλ της Δράμας έχει για ακόμη μία χρονιά μοναδικά χαρακτηριστικά. Στοιχεία που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει και να μαγνητίζει προσελκύοντας κάθε χρονιά το ενδιαφέρον όλων. Η αγάπη των ανθρώπων της πόλης μας για την ταινία μικρού μήκους και τον κινηματογράφο είναι το χαρακτηριστικό που αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία του Φεστιβάλ πριν από 36 ολόκληρα χρόνια. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι κάθε φθινόπωρο στη Δράμα μιλάμε μόνο τη γλώσσα του σινεμά αφού η πόλη ζει και πάλλεται στο ρυθμό του Φεστιβάλ. Ζει τη γλώσσα της έκφρασης μέσα από τις λήψεις του κινηματογραφικού φακού. Βιώνει τη γλώσσα που αποτυπώνει τον κόσμο γύρω μας μέσα από τον ψυχισμό και τις αγωνίες των νέων κινηματογραφιστών”.
Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΩΝ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013, 20.00, Πλατεία Αγ. Σοφίας
Μουσικοθεατρική εκδήλωση με θέμα: «Έλα ν’ ακούσεις μια πενιά». Διοργάνωση: Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Δράμας, Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα «Δραμάδοντες».
Συνεργαζόμενοι φορείς:
         Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων
         Ε.Ψ.Υ.Κ.Α+. Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης»
         Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. Οικοτροφείο «Πηγή»
         ΔΕΚΠΟΤΑ ΚΔΑΠ–ΜΕΑ «Το Χαμόγελό μας»

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, 20.30, Πλατεία Αγ. Σοφίας
Συναυλία για πιάνο & κιθάρα με τους Juan Ignacio Rueda Robles, Boris Knezevic, Κωνσταντίνο Αμαξόπουλο

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, 20.30, Πλατεία Αγ. Σοφίας
Συναυλία με τους Swing Till You Drop σε ρυθμούς Swing, Charleston και Rock ‘n’ Roll

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, 20.30, Πλατεία Αγ. Σοφίας
«Μουσικό ταξίδι στον κόσμο». Συναυλία με τους Γιώργο Κυριαζή (πιάνο) και Jasmina Perkic (βιολί) σε μουσικές και τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, 20.30, Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Συναυλία - Αφιέρωμα στο Αθηναϊκό Τραγούδι και στον Αττίκ (Αμαλία Δούκα – φωνή, Βαγγέλης Μάμμος – φωνή, Κώστας Βενετικίδης – τσέλο, Θανάσης Τρικούπης - πιάνο)

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013
Μεσημέρι, πεζόδρομος Γ.Ζερβού: Παρουσίαση χορογραφιών Charleston & Swing από το σύλλογο ART ‘N’ ROLL
20.30, Δημοτικό Ωδείο Δράμας: Συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης με κλασσικά, μοντέρνα και κινηματογραφικά έργα.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, 20.30, θερινός κιν/φος «Αλέξανδρος»
Προβολή της ταινίας “Καραβάν Σαράι” του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά, προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ

Δευτέρα έως Κυριακή (09.09. – 15.09.2013)
«Το Φεστιβάλ πάει βόλτα»: Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους παλαιοτέρων ετών στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Δράμας.
Κυριακή 08.09.2013, 20.30, πλατύσκαλο Αγ. Βαρβάρας, «Το Φεστιβάλ πάει βόλτα στις γειτονιές»: Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους παλαιοτέρων ετών σε γειτονιές της πόλης. Διοργάνωση: Καφέ “Νιάου”

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013
19.00, Δημοτικό Ωδείο: Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ
21.00 (μετά την τελετή έναρξης), αποθήκες ΟΣΕ: Συναυλία ROCK συγκροτημάτων, με παρουσίαση εικαστικών, φωτισμών, video art και χορευτικών αυτοσχεδιασμών στο χώρο του ΟΣΕ.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013, 24.00
Festival After Party στο café Αιγαίο.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, 19.30, Θεατράκι Αγ. Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης»
 «ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ 2013» Διαγωνισμός ερασιτεχνών οίνου & αποσταγμάτων. Διοργάνωση από το Σύλλογο Άμπελος & Οίνος της Ηδωνίδας Γης

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013
         11.00, Δημαρχείο Δράμας, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου:
Συνάντηση φορέων υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Δήμου Δράμας, με θέμα: "Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης - Οι δυνατότητες για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη"
19.30, Δημοτικό Ωδείο: Τελετή λήξης του Φεστιβάλ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
         6 – 14 Σεπτεμβρίου 2013, Αίθουσα Μελίνα: Έκθεση ζωγραφικής από τον Ιωάννη Νάνο με τίτλο “Διαδρομές”.
         9 – 14 Σεπτεμβρίου 2013, Αίθουσα “Ελευθερία”: Έκθεση έργων χειροποίητου γυαλιού & νέων τεχνικών μορφοποίησης γυαλιού του εργαστηρίου «Υαλογραφία» (Δήμητρα Παρλαπούνη & Ζαφειρόπουλος Πέτρος) υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εβριτών Δράμας. Ώρες λειτουργίας: 18.30 – 22.30.
         15 – 22 Σεπτεμβρίου 2013, Αίθουσα Μελίνα: Installation με βιντεοπροβολές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
         15 – 22 Σεπτεμβρίου 2013, Αίθουσα “Ελευθερία”: Έκθεση σκίτσου & σχεδίου από τον Δημήτρη Σαλπιστή.
         15 – 22 Σεπτεβρίου 2013, Εκθεσιακός Χώρος Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης»: Έκθεση εικαστικών, ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Διοργάνωση: Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Δομές Νομού Δράμας), Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Δράμας.
         Σεπτέμβριος 2013: Work in progress: Ο Νίκος Φωτιάδης «ζωντανεύει» τους εξωτερικούς τοίχους των γραφείων του Φεστιβάλ στην Αγ. Βαρβάρα με ζωγραφικές και σχέδια.