24 Απρ 2013

Χρήστος Αηδόνης: Αλλαγή ή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο


Ερώτηση με θέμα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι Βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα.


Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε υπουργέ,
Σε πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο αναφέρεται κατηγορηματικά η παταγώδης αποτυχία του πλέον αμφιλεγόμενου φορολογικού μέτρου , του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκεκριμένα τίτλοι όπως Κραχ» στα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης - Χάθηκαν 220 εκ ευρώ κυριάρχησαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα έσοδά από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 100 εκ. ευρώ περίπου, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν για 400 ευρώ.

Η πτώση όμως της κατανάλωσης κατά 70%, δημιούργησε απώλεια εσόδων από ΦΠΑ περίπου 264 εκ ευρώ 441 εκ. ευρώ πέρσι, έναντι 177 εκ. ευρώ με την εφαρμογή του μέτρου.

Επιπλέον η δαπάνη των 59 εκ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, δημιουργεί μια απώλεια εσόδων πάνω από 220 εκ. ευρώ.

Ακόμη σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ Τόμσεν ανέφερε, ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι θέμα προτεραιοτήτων της δημοσιονομικής πολιτικής και των επιλογών που θα κάνει η κυβέρνηση.

Και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να βρει τα αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα.

Αντί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία και να διεκδικήσει τώρα την αλλαγή ή κατάργηση του μέτρου, χρησιμοποιεί επιχειρήματα, που έρχονται απέναντι ακόμη και στην κοινή λογική.

Μετά από όλα αυτά σας ρωτάμε κύριε υπουργέ

Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης ;
Αποτελεί προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση η κατάργηση αυτού του μέτρου;
Η απώλεια εσόδων 200 εκ ευρώ αποτελεί αστοχία η όχι ;
Η κατάργηση ενός μέτρου που προκάλεσε απώλεια εσόδων είναι για αυτήν κυβέρνηση το βασικό ισοδύναμο μέτρο;

Οι συνεχιζόμενες αστοχίες της κυβέρνησης και της τρόικα με την επιμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα θα αποτελέσουν επιτέλους χρήσιμα συμπεράσματα και επιχείρημα για την αναπροσαρμογή αδιεξόδων επιλογών όπως πχ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 23% ΦΠΑ στην εστίαση.;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Λοβέρδος

Χρήστος Αηδόνης