17 Ιαν 2013

ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΛΙΜΑΝΙ 
Για πολλοστή φορά δημοπρατείται και θα ξαναρχίσει να εκβαθύνεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που εδώ και 35 χρόνια προσπαθεί ν α βρει όπως λέμε το απαιτούμενο βάθος του πυθμένα του που θα του επιτρέψει να γίνει λιμάνι διεθνών προδιαγραφών.


Διάφορες εταιρείες έχουν αναλάβει το έργο το οποίο παράτησαν ημιτελές χωρίς βέβαια καμία επίπτωση και φυσικά το έργο συνεχίζει να χρηματοδοτείται με νέα κονδύλια. Και λέω με νέα γιατί κάνεις δεν ξέρει τι έγινε με τα παλιά. Το παράδοξο με τα δημόσια έργα είναι ότι παρατιούνται από τι εταιρείες, οι επιπτώσεις προς αυτές είναι μικρές και συνεχίζουν και πολλές φορές η ίδια εταιρεία μπορεί να παραλάβει το ίδιο έργο που παράτησε.

Εδώ θα έπρεπε να υπάρχουν κυρώσεις με κατασχέσεις και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που φυσικά αθέτησε το συμβόλαιο. Αλλά αυτό όπως λέμε είναι ψιλά γράμματα γιατί όπως είπαν μερικοί μαζί τα φάγαμε ή ίσως κάποιοι ημέτεροι που συνεχίζουν το πάρτι.

Μάλιστα αυτή την φορά με κάτι 21 εκατομμύρια και κάτι ψηλά. Τις άλλες φορές είχαν δοθεί κάπου στα 18 εκατομμύρια. Από αυτά τα 18 εκατομμύρια δεν ξέρω εγώ γιατί κανένας δεν μας είπε πόσα καταναλώθηκαν και γιατί το έργο δεν τέλειωσε; Γιατί η εταιρεία που τα ανέλαβε δεν είχε κυρώσεις;  Μάλιστα το βάθος του λιμανιού από τα γραφόμενα στον τοπικό τύπο πέφτει στα 12 μέτρα από 18 μέτρα.

Πως λοιπόν ενώ έχει ήδη όπως είπε η εταιρεία που το παράτησε ενώ έχει κατασκευαστεί το 80% του έργου θα δώσουμε για το 20%, 21εκατομ. και κάτι ψηλά. Πως το βάθος θα πάει στα 12 μέτρα ενώ το 80% προέβλεπε 18 μέτρα ή μάλλον 14 μέτρα όπως μετά διαμορφώθηκε και έχει ολοκληρωθεί το 80%. Ίσως λάθος μαθηματικά υπολογίζουν.  Αν φταίνε στον προϋπολογισμό οι μισθοί και οι συντάξεις ίσως δεν βλέπουν τα εκατομμύρια που σκορπιούνται στα επαναπροκηρυσσόμενα έργα εδώ και δεκαετίες και φυσικά που πάνε στο τέλος αυτά τα λεφτά και γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες κυρώσεις στις εταιρείες. Εκτός του κόστους σε χρήμα υπάρχει ακόμα ένας χειρότερος παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση και λέγεται ανάπτυξη. Γιατί χωρίς σοβαρές υποδομές δεν έχεις ανάπτυξη.  Βέβαια εδώ δεν μπήκε ποτέ εισαγγελέας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το φυσικό αέριο θα ήταν μια εναλλακτική πηγή φτηνής ενέργειας για την περιοχή του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης αλλά και γενικότερα της περιοχής της Θράκης. Φυσικά στην περιοχή μας όπου ο χειμώνας έρχεται πολύ νωρίτερα από ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδος το φυσικό αέριο αποτελεί και αυτό όνειρο θερινής νυκτός. Ο αγωγός βέβαια φυσικού αερίου που τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα εισέρχεται ακριβώς εδώ στον Έβρο και φυσικά περνά μόλις 6-7 χιλιόμετρα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο κεντρικός αγωγός που θα διανέμει το αέριο στην πόλη λειτουργεί ….αλλά το δίκτυο είναι στα χαρτιά. Και να φανταστείτε ότι 25 χρόνια διαφόρων κυβερνήσεων δεν έκαναν κάτι για αυτό το θέμα. Όλο θα γίνει το έργο και μετά μόνο στις εκλογές το ξαναθυμότανε. Εμείς το τονίσαμε πολλές φορές. Σήμερα εν μέσω κρίσης και με το πετρέλαιο να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός ο κόσμος καίει ότι βρει για να ζεσταθεί ενώ η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα. Και ν σκεφτεί κανείς ότι αν είχαν φυσικό αέριο η Φλώρινα και η Ορεστιάδα η ΔΕΠΑ θα είχε διπλάσια έσοδα από ότι στο Περιστέρι.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος και οι δύο πόλεις έχουν άθροισμα πληθυσμού 40 χιλιάδες ενώ το Περιστέρι 500 χιλιάδες. Για σκεφτείτε να είχαν η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Δράμα, που έχουν από 80 περίπου χιλιάδες κατοίκους η καθεμία. Πόσα κέρδη θα απεκόμιζε η εταιρεία. Και όμως αντί να κοιτάζουν τα κέρδη των δικών μας εταιρειών και του Ελληνικού λαού κοιτάζουν τα κέρδη των τοκογλύφων. Σήμερα βουλευτής του νομού κατέθεσε πρόταση για το Φυσικό αέριο. Θα ήθελα να ξέρω τόσα χρόνια τι κατέθεταν. Γιατί αν κατατεθεί τώρα και μέχρι την υλοποίηση θα περάσουν 5-10 χρόνια, αν όλα πάνε καλά, γνωρίζοντας τους ρυθμούς της κεντρικής κυβέρνησης που η χελώνα φαντάζει τούρμπο σε ταχύτητα μπροστά τους. Και μέχρι τότε αν παγώσουν και καμιά 200 χιλιάδες θα γλυτώσουμε και τις συντάξεις …..θα πούνε.

ΚΤΕΛ
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό του ΚΤΕΛ της πόλης και της τοποθεσίας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του. Στο ποιο κεντρικό σημείο της πόλης όπου για να παρκάρεις πρέπει να έχεις κάνει πρώτα συμβόλαιο με τον Ιησού και φυσικά όταν μπλοκάρει τους δρόμους, γιατί κάποιο λεωφορείο δεν μπορεί να στρίψει γίνεται κυριολεκτικά χαμός. Αυτό με τα διπλοτριπλοπαρκαρίσματα δεν μπόρεσε να το λύσει ούτε η Ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο αλλά δεν ξέρω εγώ ποιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί. Μάλλον πρέπει να εφαρμοστεί ποιο αυστηρά.

Η τοποθεσία λοιπόν για το νέο ΚΤΕΛ αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και δεκαετίες. Όχι πρέπει να πάει Ανατολικά, όχι πρέπει να πάει δυτικά. Στο τέλος προτάθηκε η Θέση κοντά στο στρατόπεδο του Ζήση στην κεντρική είσοδο-έξοδο της Εγνατίας. Μια περιοχή καινούργια με φαρδύς δρόμους στα βόρεια της πόλης και φυσικά με όχι μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Το καλύτερο ότι είναι και στην κεντρική έξοδο-είσοδο της πόλης προς την Εγνατία οδό. Αν πάει Ανατολικά στον ήδη επιφορτισμένο άξονα αν και με 6απλή λωρίδα κυκλοφορίας θα επιβαρύνει την είδη αυξημένη κίνηση προς αεροδρόμιο και βόρειο Έβρο.

Στα δυτικά η τετραπλή λωρίδα είναι πολύ επιφορτισμένη και ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα επιβαρύνει πάρα πολύ την ήδη άσχημη κατάσταση αφού ο δρόμος πηγαίνει προς τις παραλίες αλλά και τον χειμώνα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.  Η λύση στο βόρειο τμήμα της πόλης ίσως είναι η καλύτερη αφού και με ένα καινούργιο δρομολόγιο των αστικών ΚΤΕΛ προς το κέντρο θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες και φυσικά να απόσυμφοριοποιηθεί  η πόλη. Συμφόρηση

E-mail: panosmandalos@yahoo.gr